Afecta l’edat en que es diagnostica la diabetis mellitus tipus 2 al control d’aquesta?

categoría Diabetis

27 maig 2020Els pacients diagnosticats de diabetis mellitus tipus 2 (DM2) en edats joves, tenen menor probabilitat d’aconseguir un bon control glucèmic durant el primer any, en comparació amb els diagnosticats a edats més avançades.

L’ADA (Associació Americana de Diabetis) publica aquest abril un nou estudi relacionant l’edat de diagnòstic de la diabetis mellitus tipus 2 i el control glucèmic. La investigació utilitza el percentatge d’hemoglobina glicosilada (HbA1c) com a predictor del control glucèmic de la malaltia en el primer any de diagnòstic.

La base de dades va incloure més de 32.137 adults d’entre 21 i 64 anys que van debutar en diabetis tipus 2, definida per la troballa d’un valor d’HbA1c ≥ 6,5% per primera vegada. Van comparar-se dos grups d’edats; un primer dels 21 als 44 anys i l’altre de 45 a 64 anys.

Del total d’individus seguits durant 6 anys, el 26,4% pertanyien al primer grup d’edat i el 73,6% al segon. D’entrada, la HbA1c en el moment del diagnòstic ja era més elevada en el grup de pacients més joves (8,9% respecte 8,4%).

Un altre consideració va ser la pèrdua de pes. Tant l’excés de pes com el sedentarisme suposen una de les causes principals de DM2. La pèrdua de pes i l’índex de masa corporal (IMC) van avaluar-se al llarg d’un any. Al principi de l’estudi, la mitjana de l’IMC ja era de més risc en el grup més jove (IMC 36,1 .vs. 33,4 kg / m2).

L’ADA considera que hi ha un òptim control de la malaltia quan l’HbA1c és inferior al 7%, i és per això que recomana mantenir-se per sota d’aquest valor.

Els resultats de l’estudi, reporten una probabilitat més baixa per aconseguir aquesta xifra en el primer grup (21 – 44 anys) que no pas en el segon. Significativament, un 49% d’individus pertanyents al grup més jove va assolir l’HbA1c recomanada, mentre que del grup amb més edat, va ser un 62% qui va aconseguir-ho. A més, en el primer grup també es van duplicar el nombre d’individus que van tenir una HbA1c > 10% (un 7,5% respecte d’un 3%), el que indica un mal control d’importància.

Pel que fa el pes corporal, un 25% dels individus pertanyents al grup més jove va perdre un 5% o més del pes el primer any mentre que en el segon grup van aconseguir-ho un 27,3%. Tots dos grups van mostrar una  lleugera reducció de l’IMC, però va seguir sent més elevat en el grup més jove. L’IMC mitjà al cap d’un any també va ser diferent (35,2 kg/m2 pel grup jove i 32,5 kg/m2 pel grup de major edat).

Moltes de les complicacions provocades per Diabetis Mellitus tipus 2, apareixen al cap dels anys, i això fa que molts dels estudis siguin a llarg termini. Aquests resultats donen rellevància a la importància del maneig a l’inici de la malaltia, moment crucial per establir les bases del tractament i el control d’aquesta, així com a la necessitat de personalitzar les recomanacions i valorar en quins individus cal intensificar l’educació diabetologica.

És probable que el diagnòstic d’una malaltia crònica en edats més joves topi amb barreres psicosocials més complexes que en edats més avançades. Per això és important diferenciar per edat l’atenció d’aquests pacients des d’un inici.

Cal treballar amb estratègies concretes per a assolir amb èxit el control de la malaltia des del principi i així, evitar al màxim l’aparició de futures complicacions.

Donat que som conscients de la importància d’aquesta realitat, volem recordar que a ENDOCS comptem amb tot un equip especialitzat en diabetis que destaca per una atenció personalitzada. Els nostres professionals tenen en compte la situació individual i ofereixen un tracte diferencial en tots els nostres pacients.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Microbiota, obesitat i diabetis tipus 2

Afecta l’edat en que es diagnostica la diabetis mellitus tipus 2 al control d’aquesta?

La composició de la nostra microbiota intestinal pot determinar l'aparició de malalties com la diabetis tipus 2 i l'obesitat

Continuar llegint

Hem participat en les colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis que organitza l'Associació de Diabètics de Catalunya

Afecta l’edat en que es diagnostica la diabetis mellitus tipus 2 al control d’aquesta?

Des de fa 4 anys, part de l'equip d'educadores en diabetis d'ENDOCS participa en les colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis que organitza l'Associació de Diabètics de Catalunya. Es tracta d'unes convivències amb la diabetis com a factor comú; on es pretén traslladar l'educació diabetològica al món del lleure.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +