COVID - 19 I JOVES AMB DIABETIS MELLITUS TIPUS 1

categoría Diabetis

06 abril 2020La ISPAD aconsella als pacients amb diabetis tipus 1 seguir les mateixes recomanacions per a contenir la pandèmia i prevenir la infecció que les indicades per a la població general. Remarca la importància de mantenir el seguiments de control de la diabetis amb l’equip d’endocrinologia i nutrició habitual i, alerta en diagnosticar a temps, dels nous casos de diabetis tipus 1 que poden aparèixer durant la pandèmia.

La International Society for Pediatric and Adolescent Diabetes (ISPAD) ha fet diverses declaracions en els últims dies sobre la COVID – 19 per infants amb diabetis tipus 1.

En primer lloc, apunta la incertesa que ha generat el fet d’incloure els pacients amb diabetis dins de la població de risc. La societat assegura que fins al moment, tot i que reconeixent l’escassetat de dades de les quals disposa, la COVID -19 no ha mostrat un patró de malaltia diferent entre infants, adolescents i joves amb diabetis tipus I, comparats amb els que no en tenen.

Experiències reportades per professionals de la Xina i Itàlia, indiquen que fins al moment no han tingut casos de COVID – 19 en infants, adolescents o joves amb diabetis que hagin necessitat hospitalització. Aquesta realitat, ha estat molt tranquil·litzadora per la comunitat amb diabetis tipus 1.

La ISPAD aconsella als pacients amb diabetis tipus 1 seguir les mateixes recomanacions per a contenir la pandèmia i prevenir la infecció que les indicades per a la població general.

D’altre banda, també ha elaborat unes directrius per si es confirmen símptomes relacionats amb  la COVID – 19. En el cas que els símptomes siguin lleus, s’hagi rebut atenció mèdica per via telefònica i s’indiqui passar la malaltia a casa, cal seguir les mateixes recomanacions indicades pel maneig de la diabetis durant els dies de malaltia. Serà oportú augmentar els controls de glucèmia capil·lar i la monitorització de cossos cetònics. En cap cas, estarà  indicada la omissió de la dosis d’insulina, ja que cal recordar que amb febre les necessitats d’insulina acostumen a augmentar. També serà important mantenir una bona hidratació així com tractar els símptomes de la COVID - 19 (la febre, per exemple).

Caldrà atenció medica urgent i valorar el trasllat hospitalari si:

  • Persisteix la febre o vòmits i/o pèrdua de pes, manifestant un empitjorament de la deshidratació i la circulació es veu compromesa.
  • Persisteix o empitjora la presència de cossos cetònics (mesurats en orina o, amb més fiabilitat, en sang) durant un temps perllongat i després d’haver administrat dosis extres d’insulina i hidratació.
  • Si la persona es sent molt fatigada, confusa, desorientada, hiperventila o te dolor abdominal important.

En un altre línia, cal afegir que, tot i el missatge de calma que es vol transmetre, la ISPAD si ha alertat d’un aspecte potencialment perillós. Assegura que amb la pandèmia del COVID-19, és molt probable que el pacient eviti l’atenció hospitalària davant de qualsevol emergència que pugui derivar de la diabetis, dificultant la reversió de la situació a temps. Tant des de  Xina com des d’Itàlia, s’ha informat del retard en la hospitalització de pacients amb cetoacidosis diabètica que haurien d’haver estat atesos abans, podent-se haver evitat la situació de gravetat a la que havien arribat.

Per aquest motiu, és remarca la importància de mantenir el seguiments de control de la diabetis amb l’equip d’endocrinologia i nutrició habitual. Així com contactar-hi d’immediat en qualsevol situació de descompensació per a buscar la solució més segura.

Un altre aspecte que preocupa la ISPAD són els nous casos de diabetis tipus 1 que poden aparèixer durant la pandèmia. La por de les famílies a anar a urgències, pot provocar que el diagnòstic es retardi, fet que el malalt arribi en unes condicions que no s’haurien agreujat si s’hagués detectat amb anterioritat. És per això, que recorda els principals senyals d’alarma com ara la pèrdua de pes involuntària , la set extrema (polidípsia), augment de la gana(polifàgia), i ganes de fer pipí constant (poliúria), entre d’altres, i aconsella contactar amb un equip d’urgències especialitzat ràpidament.

Des d’ENDOCS, volem recordar als pacients la importància de tenir cura de la seva malaltia i animar-los a optimitzar el control metabòlic tant bé com ho fan sempre. Enviem un missatge tranquil·litzador en quant a la possible infecció per coronavirus i els donem la nostra confiança en atendre’ls davant de qualsevol situació de descompensació en que es puguin trobar.

 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

COVID - 19 I JOVES AMB DIABETIS MELLITUS TIPUS 1

COVID - 19 I JOVES AMB DIABETIS MELLITUS TIPUS 1

La ISPAD aconsella als pacients amb diabetis tipus 1 seguir les mateixes recomanacions per a contenir la pandèmia i prevenir la infecció que les indicades per a la població general. Remarca la importància de mantenir el seguiments de control de la diabetis amb l’equip d’endocrinologia i nutrició habitual i, alerta en diagnosticar a temps, dels nous casos de diabetis tipus 1 que poden aparèixer durant la pandèmia.

Continuar llegint

EDULCORANTS ARTIFICIALS

COVID - 19 I JOVES AMB DIABETIS MELLITUS TIPUS 1

Els edulcorants artificials o substituts del sucre, són substàncies que s’utilitzen reemplaçant el sucre de taula per a endolcir aliments i begudes. Tot i així, d’un temps ençà la polèmica sobre la seguretat d’aquestes substàncies va en augment.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +