LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

categoría Diabetis

01 abril 2020La diabetis gestacional afecta entre un 5-15% de les dones embarassades a Espanya. En el nostre Hospital Dexeus, dades dels últims 10 anys, indiquen que la prevalença és del 10%

La diabetis gestacional afecta entre un 5-15% de les dones embarassades a Espanya. En el nostre Hospital Dexeus, dades dels últims 10 anys, indiquen que la prevalença és del 10%. La Diabetis gestacional és la que apareix per primera vegada durant la gestació i que, en la gran majoria de casos, es normalitza després del part.

La diabetis tipus 2 és el tipus de diabetis més prevalent en la nostra societat i està molt relacionada amb els mals hàbits d'alimentació, el sobrepès i edats avançades.

En les pacients que han presentat diabetis gestacional, s'ha de portar un bon control d'alimentació, exercici i pes, per una major probabilitat d'aparició de diabetis tipus 2 al llarg de la vida.

Un estudi recent publicat en Diabetis Care, va examinar l'associació entre: durada de la lactància materna i incidència de diabetis tipus 2 en les dones amb antecedents de diabetis gestacional.

Els investigadors van incloure a 4.372 dones amb antecedents de diabetis gestacional amb l'objectiu de valorar la prevalença de diabetis tipus 2 passats 25 anys. L'historial de lactància es va obtenir mitjançant qüestionaris de seguiment per calcular la durada de la lactància. Es van recollir mostres de sang a una edat mitjana de 58 anys a través de l'Estudi de Diabetis i Salut de la Dona. Els criteris d'exclusió van ser: antecedents de càncer, malaltia cardiovascular o embaràs de naixement múltiple abans de l'embaràs.

Es van detectar 873 casos incidents de diabetis tipus 2. La mitjana d'edat va ser de 31.8 anys a el diagnòstic de diabetis gestacional i 49.8 anys per al diagnòstic de diabetis tipus 2. En concret, les dones que allargaven la lactància materna durant 2 anys, van tenir un 27% menys de risc d'aparició de diabetis tipus 2 que aquelles no van donar lactància materna. Una major durada de la lactància es va associar amb un menor risc de diabetis tipus 2, concentracions més baixes de HbA 1c, insulina en plasma en dejú i pèptid C. D'altra banda, la lactància materna pot ajudar a millorar els nivells de lípids en sang (moltes vegades augmentats durant la gestació) i millorar l'estat lipídic de la mare durant la lactància materna.


Podem concloure que, a major durada de la lactància, menor associació i risc de diabetis tipus 2 i millores en el perfil de biomarcadors metabòlics de glucosa entre les dones amb antecedents de diabetis gestacional.
Cal destacar també que, en aquest estudi, no es van determinar les complicacions associades a la diabetis, morbiditat i mortalitat en aquestes pacients.

Sabem que la lactància materna presenta molts beneficis tant per a la mare com per al nadó. La lactància materna ha de ser la primera opció, sempre que es pugui, en totes les pacients i, sobretot, per a aquelles que han presentat diabetis gestacional, a causa dels beneficis que presenta a llarg termini en la millora de les glucèmies i perfil lipídic.

A ENDOCS estem especialitzats en Diabetis Gestacional i tractem a les nostres pacients des de l'aparició de diabetis i postpart per poder donar-los les millors recomanacions mèdiques i nutricionals i així evitar l'aparició de diabetis tipus 2.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

ELS CEREALS DE GRA COMPLET: SEMPRE MÉS SALUDABLES I ... ARA AJUDEN A PREVENIR LA DIABETIS I EL CÀNCER!

LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

Els cereals de grà complet són aquells als quals no se li ha eliminat cap de les parts que el componen. Aquests productes, elaborats amb farina integral de grà complet, són més nutritius i mantenen totes les vitamines i nutrients.

Continuar llegint

Metformina: més evidència en la prevenció de diabetis a 15 anys sobretot en alguns subgrups

LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

La Metformina, un fàrmac econòmic i segur, comercialitzat des del 1957, demostra ser capaç de prevenir la diabetis a 15 anys, particularment en dones amb història de diabetis gestacional i en pacients amb prediabetis per glucosa elevada en dejú o per HbA1c >6%

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +