Covid i tiroides // Covid i Addison

categoría Tiroides

21 març 2020Molts de vosaltres ens esteu preguntant si pel fet de tenir malaltia tiroidea (Hashimoto o Graves) o malaltia tiroidea autoimmune- si sou de risc si us infecteu per COVID

Si tinc malaltia tiroïdal, sóc de risc en cas d'infecció per COVID?

No hi ha evidència que els pacients amb malaltia tiroïdal tinguin més risc en cas d'infecció per COVID, especialment quan no s'associa a cap altra malaltia autoimmune

Els pacients que tenen malaltia tiroïdal autoimmune associada a altres autoinmunopatías com l'artritis reumatoide i prenguin fàrmacs immunosupressors, sí que es consideren de risc.

 

Si tinc malaltia d'Addison, sóc de risc en cas d'infecció per COVID?

Sobre la base de les dades actuals, no hi ha evidència que els pacients amb malaltia d'Addison tinguin un major risc de contraure malaltia greu per COVID-19.

La llista recentment publicada de persones considerades vulnerables inclou a qualsevol persona que necessiti vacunar-se contra la grip cada any per raons mèdiques, així com a totes les persones que es tracten amb corticoides, sense especificar la insuficiència suprarenal.

Als pacients amb Addison i amb hiperplàsia suprarenal congènita se'ls aconsella vacunar de la grip, a més de per evitar la malaltia, per evitar complicacions associades a una crisi suprarenal.

La insuficiència suprarenal en general es tracta amb dosis de corticoides fisiològiques, no amb dosis elevades, de manera que no es troba dins de les malalties típiques que es tracten amb corticoides.

 

El que sí que és important és recordar el MANEIG DEL TRACTAMENT en situacions especials per evitar una CRISI suprarenal.

http://endocrino.cat/endocrinopaties.cfm/ID/12808/CAT/crisis-adrenal-insuficiencia-suprarrenal-aguda.htm

1- Si febre

Dobli la dosi de glucocorticoides (o tripliqui si> 39 amb prostració)

2- Si vòmits, preparació per a la colonoscòpia o en trauma agut o cirurgia

Administri glucocorticoides via intramuscular o endovenosa:

Actocortina 100 mg: ½ vial o 1 vial intramuscular cada 8 hores fins a la resolució del quadre o fins a la tolerància via oral.

Quan administrem dosis altes de hidroaltesona intramuscular o si tripliquem la dosi, no cal Astonin

 

Els pacients han d’assegurar-se de tenir suficient reserva de medicació:

1-Hidroaltesona i Astonin comprimits

2-Actocortina 100 mg + xeringues -

 

És important que els familiars sàpiguen administrar l’ Actocortina intramuscular i que coneguin els ajustos de dosi en cas de malaltia o de vòmits.

 

En cas de dubte, poseu-vos en contacte amb nosaltres a través de les vies habituals: WA, telèfon o mail o web: www.endocrino.cat

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Covid i tiroides // Covid i Addison

Covid i tiroides //  Covid i Addison

Molts de vosaltres ens esteu preguntant si pel fet de tenir malaltia tiroidea (Hashimoto o Graves) o malaltia tiroidea autoimmune- si sou de risc si us infecteu per COVID

Continuar llegint

Erradicar el dèficit de iode: la declaració de Cracòvia

Covid i tiroides //  Covid i Addison

El iode és imprescindible perquè la glàndula tiroide treballi amb normalitat. La nutrició deficient en iode és un dels problemes de salut pública més fàcilment prevenibles que l'OMS qualifica com la major causa de deficiència mental que es pot prevenir.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +