SENSIBILITAT AL GLUTEN NO CELÍACA

categoría Nutrició

20 març 2020La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) es manifesta amb símptomes específics, tant intestinals com extraintestinals, semblants a el quadre clínic de la malaltia celíaca.

QUÈ ÉS LA SENSIBILITAT A EL GLUTEN NO CELÍACA?

La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o Non-Celiac Gluten Sensitivity (NCGS) es manifesta amb símptomes específics, tant intestinals com extraintestinals, semblants a el quadre clínic de la malaltia celíaca.

El diagnòstic es porta a terme verificant la reacció a l'alimentació sense gluten, després d'haver descartat la malaltia celíaca i l'al·lèrgia al blat. Per tant, es determina amb un diagnòstic d'exclusió: Primer s'ha de descartar la malaltia celíaca i l'al·lèrgia al blat (dos procediments amb diagnòstic conegut)

Quan els símptomes milloren al fer una dieta sense gluten i empitjoren si s'introdueix de nou el gluten, es considera confirmat el diagnòstic de sensibilitat a l'gluten no celíaca

EN QUÈ EDATS ÉS MÉS FREQÜENT? ÉS UNA PATOLOGIA CRÒNICA?

La hipersensibilitat al gluten / blat pot donar-se de manera sobtada i a qualsevol edat. També és una patologia que pot ser transitòria i millorar com a resultat d'una dieta sense gluten.

QUIN ÉS LA SEVA PREVALENÇA?

S'estima, que la sensibilitat al gluten no celíaca afecta al voltant d'un 6% de la població. Per tant, la seva prevalença és major a la malaltia celíaca que afecta un 1% de la població. La sensibilitat al gluten no celíaca és una malaltia recent de la qual es té poca informació.

Quins són els símptomes?

Els símptomes de la SNGC són molt variables i poden ser tant intestinals com extraintestinals.

 • Dolor abdominal
 • Nàusees i / o vòmits
 • Flatulències
 • Sensació de sacietat extrema
 • Restrenyiment i / o diarrea
 • Fatiga
 • Entumiment en braços i cames
 • Rampes musculars i dolor articular.
 • Mal de cap
 • Malestar general
 • Manca d'ànim
 • Confusió
 • Eczemes
 • Llengua vermella i / o inflada ...


La manca de marcadors per diagnosticar la sensibilitat a l'gluten i a el blat, així com els símptomes inespecífics, fan que el diagnòstic d'aquesta patologia en moltes ocasions sigui de difícil diagnòstic.

QUINA DIFERÈNCIA HI HA AMB LA MALALTIA CELÍACA I L'AL·LÈRGIA AL BLAT?

La malaltia celíaca és una enteropatia immune en què apareixen anticossos en l'analítica. S'ha de seguir una dieta estricta sense gluten a el 100% per evitar danyar les vellositats intestinals i no produir dèficits nutricionals a llarg termini. No es poden ingerir traces de gluten i és una condició crònica.

Una al·lèrgia al blat és una reacció als components del blat intervinguda per les lgE o causada per reaccions intervingudes per cèl·lules. En aquest cas, pot ser suficient renunciar al blat durant un període curt de temps. Alguns podrien necessitar cortisona per millorar els símptomes.

A la sensibilitat ak gluten no celíaca (SGNC) l'alimentació sense gluten pot ser temporal i generalment no cal que sigui estricta a el 100%. En la gran majoria de casos es toleren dosis moderades de gluten i no cal vigilar les traces de gluten (depenent de la tolerància de cada individu). Així mateix, en comparació amb els pacients celíacs, els pacients amb SGNC i al·lèrgia al blat, no presenten alteracions de la mucosa de l'intestí prim. La dieta sense gluten ha de ser adaptada de manera individual.

 

Quina relació té amb la Síndrome de l'Intestí Irritable?

Els estudis indiquen que un percentatge dels pacients amb Síndrome de l'intestí irritable (SII), en realitat podrien patir SGNC (sensibilitat al gluten no celíaca). Al realitzar una dieta sense gluten, desapareixen o milloren els símptomes

Per aquest motiu, es recomana als pacients que compleixen els criteris de SII que es descarti la malaltia celíaca i al·lèrgia a l'blat. En cas de resultat negatiu, es podria aconsellar el seguiment d'una dieta sense gluten per valorar una sensibilitat al gluten. Si hi ha millores al seguir una dieta sense gluten i apareixen de nou després de l'exposició de gluten, es confirma el diagnòstic de SGNC.

 

Quin és el tractament?

El tractament de la Sensibilitat al gluten no celíaca és el seguiment de la dieta sense gluten. En el cas de la SGNC, al cap d'un temps i quan els símptomes hagin millorat, pot ser menys estricta depenent del llindar de tolerància individual.

 

QUINS ALIMENTS PODRIA CONSUMIR?

Es podrien consumir tots aquells aliments que NO CONTENEN GLUTEN: Blat de moro, arròs, mill, blat sarraí, quinoa, sorgo, teff, llegums, patata, iuca, mandioca, hortalisses, fruites, verdures, fruits secs, llavors ...

És imprescindible seguir una dieta variada i equilibrada (encara que hagi de ser sense gluten) i determinar si pot existir un dèficit de vitamines / minerals o fibra en aquests casos

No obstant això, al contrari que la celiaquia, no cal mantenir una dieta sense gluten de forma tan estricta o permanentment.

Si tens un diagnòstic de Sensibilitat al gluten no celíaca o simplement t'han aconsellat seguir una alimentació SENSE GLUTEN per millorar la teva simptomatologia, és IMPRESCINDIBLE que vagis a un Dietista-Nutricionista per adaptar a l'màxim l'alimentació sense gluten als teus hàbits, rutines i / o preferències alimentàries i d'aquesta manera, evitar dèficits nutricionals a llarg termini.

Des de ENDOCS comptem amb Dietistes-Nutricionistes col·legiades especialitzades en aquesta patologia.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

SUC PREMSAT EN FRED: La nova "moda" per consumir fruites i verdures

SENSIBILITAT AL GLUTEN NO CELÍACA

Després de la moda dels sucs "Detox" o Sucs verds, recentment ha aparegut al mercat una nova gamma de sucs caracteritzats per elaborar-se amb la tècnica de premsat en fred, també anomenats cold pressing.

Continuar llegint

VITAMINA D I FERTILITAT

SENSIBILITAT AL GLUTEN NO CELÍACA

La vitamina D considerada també com una hormona encoberta, sempre s’ha relacionat amb l’estat ossi de les persones, doncs ajuda a l’absorció del calci; amb la musculatura i amb el sistema nerviós, ja que ajuda a la transmetre informació des del cervell cap a altres parts del cos.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +