La DIABETIS tipus 2 es pot curar amb reducció de pes i canvi d’hàbits

categoría

15 novembre 2019Els investigadors conclouen que un canvi d’hàbits i mantenir una bona alimentació que aconsegueixi la reducció de pes després del diagnòstic de diabetis tipus 2, duplica la probabilitat de remetre la malaltia passats 5 anys.

El tractament aconsellat de pèrdua de pes per a un pacient recentment diagnosticat de diabetis tipus 2 pot ser molt restrictiu i difícil de mantenir, si s’adopten mesures molt estrictes. És per això que un grup d’investigadors van desenvolupar el estudi “Behaviour change, weight loss and remission of Type 2 diabetes: a community‐based prospective cohort study” on es pretenia demostrar que no es necessari el seguiment de un tractament molt intensiu però sí un canvi d’hàbits i una pèrdua de pes en els pacients diagnosticats de diabetis tipus 2.

Els investigadors destaquen que una pèrdua de més del 10% de la massa corporal total és suficient per millorar la progressió de la malaltia. Per al estudi es van seleccionar 867 participants d’entre 40-69 anys (61 anys de mitjana) on el 61% eren homes, el 39% dones i el 97% eren de raça caucàsica.

La remissió de la malaltia era mesurada a través de la HbA1c, un valor <6,5% era correcte en absència de tractament farmacològic i de cirurgia bariàtrica.

Els resultats després de la intervenció van ser que als 5 anys, el 30% dels pacients havien remés la malaltia i que les dades demostraven que aquells pacients que havien perdut més del 10% de pes tenien 2,5 més probabilitats de remetre la diabetis tipus 2.

La importància de l’estudi recau en que la pèrdua de pes no es va aconseguir amb mesures dietètiques estrictes o amb exercici d’alta intensitat, sinó que van realitzar mesures dietètiques saludables per aconseguir una pèrdua de pes adequada i per ajudar al manteniment  d’aquests hàbits d’alimentació.

Per concloure, és important tenir present que una alimentació que provoqui una pèrdua de pes però que s’interpreti com a mesura d’excepció – si no representa un canvi d’hàbits i un aprenentatge dietètic farà que a la llarga aparegui de nou la malaltia. Per això, cal tenir el suport de professionals de la salut en matèria de diabetis, nutrició i dietètica per tal d’assolir l’objectiu d’allunyar la diabetis tipus 2 del pacient. I tenir molt clar que es pot curar si posem ganes i una mica esforç. Quan l’hàbit esdevé rutina- no suposa tant d’esforç.

En ENDOCS disposem de Dietistes-Nutricionistes educadores en diabetis que poden assessorar-te en el seguiment i plantejament de la millor pauta alimentària en el teu cas. Intentem fer un “traje a mida” tenint en compte aspectes personals de cada pacient. Estem a la teva disposició.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +