CONSUMIR NOUS A L’INICI DEL EMBARÀS, AUGMENTA LA INTELIGÈNCIA DELS NENS

categoría

18 octubre 2019Les mares que consumeixen nous durant la gestació, tenen nens més intel•ligents, en comparació amb aquelles mares que no referien un consum de nous a diari.

Les mares que consumeixen nous durant la gestació, tenen nens més intel·ligents, en comparació amb aquelles mares que no referien un consum de nous a diari.

En un estudi realitzat a Espanya, s’ha vist que consumir fruits secs durant l’embaràs podria ser beneficiós per al desenvolupament tant neuronal com psicològic dels nounats segons  el seguiment que s’ha fet de 2200 bebès des del naixement fins als 8 anys de vida.

Aquesta associació es veuria més enfortida en el cassos en que les mares haurien pres més fruits secs durant l’embaràs, en concret durant els primers mesos de gestació, demostrant així una relació directe entre el consum de fruits secs i el desenvolupament cognitiu dels fills/es.

No és el primer estudi que demostra efectes beneficiosos dels fruits secs en la salut neure-psicològica de les persones, però sí seria el primer fet en les primeres etapes de la vida.

Els efectes que s’han pogut veure en adults a partir del consum de fruits secs són a nivell cognitiu, de memòria, d’atenció i de funció executiva.

Aquesta capacitat dels fruits secs seria gràcies a la seva composició nutricional. En general els fruits secs, sobretot les ametlles i les nous, són rics en un tipus de greix poliinsaturat omega-3 anomenat α-linolènic el quan seria el responsable dels beneficis esmentats.

Durant l’embaràs, l’ α-linolènic es transforma en DHA i EPA (un altre tipus de greixos poliinsaturats) els quals son necessaris per a un bon desenvolupament cerebral. Part d’aquest DHA és capaç de travessar la placenta i acumular-se als teixits neurals del fetus com per exemple en les zones frontals del cervell, encarregades de la memòria i les funcions executives. D’altra banda, la capacitat antiinflamatòria dels fruits secs deguda als àcids grassos poliinsaturats és també un factor clau per a la millora i/o el bon estat de les funcions cognitives.

Tot i que caldrien més estudis per corroborar aquesta informació, hi ha suficient evidència científica que demostra que el consum de 20-30g de fruits secs al dia (un grapat mà tancada), ajuden a reduir el risc de hipertensió, estrès oxidatiu, diabetis i, es sospita, que confereixen un efecte protector cognitiu.

D’altra banda, caldria tenir en consideració la importància de realitzar una dieta saludable en totes les etapes de la vida i, especialment, durant la gestació ja que és clau per al bon desenvolupament del fetus i la salut tant del nadó com de la mare.(1)

 

Bibliografia

1.   Gignac F, Romaguera D, Fernández-Barrés S, Phillipat C, Garcia Esteban R, López-Vicente M, et al. Maternal nut intake in pregnancy and child neuropsychological development up to 8 years old: a population-based cohort study in Spain. Eur J Epidemiol. 2019

 

 

 

Autor:


18 octubre 2019 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició

Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +