Podria la dieta ajudar a reduir la mortalitat en aquelles persones que pateixen càncer de mama?

categoría Nutrició

11 juny 2019Un estudi avalua l’alimentació de les persones que pateixen càncer de mama i conclou que una dieta baixa en greixos podria reduir-ne la mortalitat, especialment en pacients amb síndrome metabòlica

Segons dades proporcionades per “ Women’s Health Initiative”, una dieta baixa en greixos podria reduir el risc de mortalitat en dones amb càncer de mama.

En els últims anys, s’han realitzat molts estudis per valorar si una baixa ingesta de greixos podria ajudar a prevenir certs tipus de càncer, en concret el de mama, i tot i que s’insinua que sí que hi hauria un menor risc de patir càncer de mama, els resultats no han estat suficients per a poder-ho considerar significatiu.

Aquest últim estudi, realitzat en dones que ja pateixen càncer de mama, conclou de manera significativa que la intervenció amb dietes baixes en greix  seria un factor protector per evitar la mort per càncer de mama en comparació amb una dieta més tradicional amb una ingesta de greixos superior.

L’ estudi va incloure  a 48.835 dones postmenopàusiques (de 50 a 79 anys) que no patien càncer de mama i que la seva ingesta de greix era d'aproximadament 1/3 o superior de les calories diàries totals. Se les va assignar a l’atzar en dos grups (un grup seguia dieta rica en greixos i l’altre dieta habitual) i se’ls va fer un seguiment durant 8.5 anys.

Els objectius de la intervenció van ser reduir la ingesta de greixos al 20% de les calories diàries i consumir diàriament cinc porcions de verdures i fruites i sis porcions de cereals integrals.

Els investigador conclouen que el risc de mort per càncer de mama va ser un 15% menor en els cassos que duien una dieta baixa en greix. Es va veure un MAJOR factor protector de la dieta baixa en greixos, en aquells pacients que patien, a més de càncer de mama, la síndrome metabòlica (obesitat, hipertensió i diabetis) ja que es van tenir una reducció de moralitat del 69%. També es va observar una pèrdua de pes moderada (3%) pels dos grups i un 8% menys de càncer de mama en el grup d'intervenció. A més a més, les morts un cop diagnosticat el càncer de mama, es van reduir significativament en el grup d'intervenció, tant durant els 8,5 anys d'intervenció com durant el període de seguiment acumulatiu (mitjana de seguiment de 19,6 anys). Durant aquest temps,  va haver-hi 3.374 casos incidents de càncer de mama entre tots els participants.

En el grup d'intervenció, hi va haver un risc significatiu del 21% menys de mort per càncer de mama en comparació amb els participants de la dieta control.

Els propis autors de l’estudi reconeixen que no en tots els cassos es va aconseguir reduir la ingesta de greixos fins a l’objectiu marcat però que tot i així es van poder observar millores significatives. Així doncs, està clar que si has patit càncer de mama, una dieta més rica en fruites, verdures i cereals integrals té conseqüències positives.

Aquest estudi presenta una sèrie de limitacions. Una de les més cridaneres és que no s’especifiquen els diferents tipus de greix inferit. Hem de tenir en compte que no es el mateix una dieta rica en greixos saturats com (brioxeria, galetes, mantegues, carns greixoses, embotis) que una dieta elevada en greixos cardiosaludables com (oli d’oliva verge extra, fruits secs, llavors, peix blau, alvocat...)

En conclusió, no hem d’oblidar que la alimentació es una vessant imprescindible per a la prevenció de certes patologies i podria ser una ajuda en el tractament de altres.

A ENDOCS disposem de Dietistes-Nutricionistes especialitzades en Nutrició per patologies que et poden ajudar a aconseguir i mantenir uns bons hàbits d’alimentació.

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5578391/

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

BON ANY NOU! Receptes i idees

Podria la dieta ajudar a reduir la mortalitat en aquelles persones que pateixen càncer de mama?

Idees d'entrants, plats principals i postres per acomiadar i donar la benvinguda a l'any nou de manera saludable

Continuar llegint

AMENORREA HIPOTALÀMICA FUNICIONAL

Podria la dieta ajudar a reduir la mortalitat en aquelles persones que pateixen càncer de mama?

L'amenorrea és l'absència de menstruació. Cada vegada més freqüent a conseqüència del estil de vida que portem.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +