Metformina: més evidència en la prevenció de diabetis a 15 anys sobretot en alguns subgrups

categoría Diabetis

15 abril 2019La Metformina, un fàrmac econòmic i segur, comercialitzat des del 1957, demostra ser capaç de prevenir la diabetis a 15 anys, particularment en dones amb història de diabetis gestacional i en pacients amb prediabetis per glucosa elevada en dejú o per HbA1c >6%

Dades del DPPOS (Diabetes Prevention Program Outcomes Study), seguiment del Diabetes prevention program study (DPP), demostren en paper de la Metformina en la prevenció de diabetis a 15 anys.

 

El DPP és un estudi molt important de prevenció de diabetis, realitzat als Estats Units en el que es van avaluar diferents opcions en la prevenció de la diabetis mellitus tipus 2. Es van incloure individus amb prediabetis (sobrepès i intolerància a la glucosa) i es van dividir en 3 grups:

  • El primer va rebre una intervenció en l’estil de vida: pautes d’alimentació i exercici físic que havien de seguir de forma rigurosa. A partir de menjar menys greixos i ingerir menys calories, juntament amb 150 minuts d’exercici setmanal, es va observar una reducció del 7% del pes corporal i un manteniment d’aquesta pèrdua.
  • El segon grup va rebre Metformina.
  • El tercer grup va rebre placebo.

L’estudi va permetre concloure que canvis en l’estil de vida (dieta+exercici) són molt efectius en la prevenció de la diabetis tipus 2; fins a un 58% i, en el cas dels individus majors de 60 anys, aquesta prevenció arribava fins al 71%. La causa principal és que la pèrdua de pes permet al cos millorar la seva capacitat d’utilitzar la insulina i processar la glucosa.

 

D’altra banda, el grup que va rebre medicació amb Metformina va disminuir el risc de desenvolupar la malaltia en un 31% dels cassos i, a diferència del grup d’estil de vida, els pacients més joves (25-44 anys) van ser els que es van veure més beneficiats d’aquesta intervenció.

 

Així doncs, a partir de l’estudi DPP, veiem que un estil de vida saludable és clau per a evitar el desenvolupament de diabetis mellitus tipus 2 i que, en menor mesura, el tractament amb Metformina podria ser una eina molt útil de prevenció per a la població de risc. Els pacients varen ser enviats als seus metges per a seguiment obert, van seguir prenent metformina i s’han anat fent anàlisis posteriors en l’estudi de seguiment DPPOS.

El DPPOS ha demostrat que el tractament amb Metformina, redueix la possibilitat de desenvolupar diabetis tipus 2 durant 15 anys en pacients de risc. En la cerca de subgrups més responedors es va veure que els pacients amb glucosa basal alterada i els que tenien HbA1c, entre 6.0% i 6.4% son els que van experimentar reducció significativa del risc. Un altre grup que es veuria beneficiat del tractament primari amb Metformina són les dones que han patit diabetis gestacional ja que el desenvolupament posterior de diabetis mellitus tipus 2 es veu reduït en un 41% dels cassos, respecte al placebo.

 

Tenint en compte que és un fàrmac segur, econòmic i ben tolerat per a la majoria de pacients, caldria considerar la possibilitat d’utilitzar-lo com a eina de prevenció primària.  Ara bé, si bé és cert que hi ha certa reticència a l’ús dels fàrmacs amb fins preventiu, la metformina per a aquesta finalitat es troba en situació de “ús no aprovat”. I serà difícil que obtingui la indicació, doncs és un fàrmac econòmic, sense patent en curs, pel que no hi ha interès en posar en marxa procediments administratius llargs i costosos.

 

En resum, l’evidència dona suport a utilitzar la Metformina per a altres usos més enllà del tractament de pacients diabètics ja diagnosticats, si té cap dubte de si vostè se’n podria beneficiar, consulti’ns.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

Metformina: més evidència en la prevenció de diabetis a 15 anys sobretot en alguns subgrups

La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis

Continuar llegint

LA INCIDÈNCIA DE DIABETIS MUNDIAL, PER FI, A LA BAIXA

Metformina: més evidència en la prevenció de diabetis a 15 anys sobretot en alguns subgrups

Els hàbits saludables, els responsables.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +