ESOFAGITIS EOSINOFÍLICA

categoría

12 febrer 2019L'esofagitis eosinfílica (EoE) és una malaltia al·lèrgica CRÒNICA, produïda majoritàriament per aliments, que condiciona la inflamació crònica de l'esòfag.

Que és?


L'esofagitis eosinfílica (EoE) és una malaltia al·lèrgica CRÒNICA, produïda majoritàriament per aliments, que condiciona la inflamació crònica de l'esòfag.

Surgeix com resposta davant els antígens dels aliments. La ELIMINACIÓ dels aliments causants de la malaltia és la única intervenció terapèutica que pot aconseguir la remissió sostenida sense fàrmacs.

Quins són els símptomes més comuns?


L'esofagitis eosinofílica es pot donar tant en nens com en adults i els símptomes depenen de l'edat del pacient:

En nens: pot provocar vòmits, regurgitació, nàusees, dolor epigàstric i / o abdominal, pirosis i disminució de l'apetit

En els bebès i els nens més petits: Provoca dificultat per a l'alimentació, que es manifesta com nàusees, vòmits i negativa a l'ingestió d'aliments.

En adults: Provoca disfagia a menjars sòlids, acidesa, reflux gastroesofàgic, dolor al pit ...

El diagnòstic de la malaltia necessita la demostració mitjançant endoscòpia de l'existència d'inflamació a l'esòfag.

¿Quina és la cura?


El tractament es basa en:

  • Ús de fàrmacs com els corticoides (via tòpica). Aquesta intervenció ha demostrat ser efectiva, però els símptomes reapareguen si s'interrompen els corticoides.
  • Tractament DIETÈTIC-NUTRICIONAL:

Existeixen diversos tractaments nutricionals que es poden dur a terme:

- Ús de dieta exclusiva elemental amb una formulació ja preparada (líquida, amb macronutrients essencials com a hidrats de carboni, greixos, minerals i micronutrients).
 

-Dietes d'eliminació basades en els resultats positius de l'estudi alergològic.
 

-Dieta d'eliminació empírica d'aliments que causen EEo amb major freqüència. Consisteix a excloure de la dieta els 6 aliments alimentaris més comuns en la població: llet de vaca, blat, ou, llegums, fruits secs, marisc i peix.
Degut a que la dieta d'eliminació empírica pot ser difícil de seguir per al pacient, es recomana acudir a un dietista-nutricionista per poder adaptar-la al màxim possible a les seves necessitats i assegurar-nos que no existeixen déficits nutricionals.


L'objectiu és dissenyar una dieta PERSONALITZADA per poder seguir un llarg termini i retirar de manera permanent aquells aliments que han estat demostrats com els seus causants.

Si t'han diagnosticat d'esofagitis eosinofílica i no saps qui acudir, el nostre equip d'Endocrinòlegs i Dietistes et pot ajudar.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +