Dexcom G6, un pas endavant en la monitorització contínua de glucosa

categoría Diabetis

11 febrer 2019El sistema Dexcom G6, és l’únic sistema de monitorització contínua de glucosa aprovat que pot utilitzar-se per com a substitut a la medició de la glucosa capil·lar en la pressa de decisions, y, a més a més pot formar part d’un sistema integrat amb altres dispositius mèdics compatibles, com pot ser una bomba d’insulina o altres tecnologies.

De la mateixa manera que en aquest blog s’ha presentat el sistema de monitorització contínua flash, també és d’esmena obligada el nou dispositiu Dexcom G6.

Dexcom és també un sistema de monitorització contínua de glucosa (MCG), en aquest cas, dels laboratoris Novolab Iberica. El mecanisme és similar, donat que com tot MCG consta d’un petit sensor, un transmissor i un dispositiu receptor on es visualitza la medició.

Són varies les diferències entre aquests dos dispositius, les quals es descriuran a continuació, però cal destacar el reconeixement que té per part de la FDA (Food and Drug Administration). El sistema Dexcom G6, és l’únic sistema de monitorització contínua de glucosa aprovat que pot utilitzar-se per com a substitut de la glucosa capil·lar en la pressa de decisions,  y, a més a més pot formar part d’un sistema integrat amb altres dispositius mèdics compatibles, com pot ser una bomba d’insulina o altres tecnologies.

Sistema d’alertes

Probablement, la característica que fa destacar el Dexcom respecte altres MCG, és la possibilitat de personalitzar alarmes. El mateix receptor emet avisos dels canvis que estiguin havent-hi sense necessitat que s’estigui efectuant un escaneig,  les lectures s’envien automàticament  del sensor al receptor. Les alertes poden configurar-se per trams d’horari, així com per dies (ex. festiu/laborable). A més, encara  que el mòbil estigui en modalitat silenci, les alarmes poden establir-se perquè segueixin sonant. També disposa de l’alarma predictiva d’hipoglucèmia greu, la qual avisa 20 minuts abans en previsió d’arribar a 55mg/dl.

Sensor, transmissor i receptor

En el cas del Dexcom, el transmissor va a banda del sensor. És a dir, el transmissor s’acobla al sensor inserit de manera subcutània. El sensor es comercialitza amb l’aplicador, el qual permet l’aplicació amb una sola mà, és gairebé indolora i molt senzilla. El temps oficial de durabilitat per al transmissor és de 110 dies (3 mesos). L’ús del sensor està limitat per la casa farmacéutica a 10 dies, tot i això, els més experts i perspicassos, estan trobant la manera d’allargar-ne la vida útil. Sembla que el transmissor podria arribar a durar uns 4/5 mesos, i el sensor entre 3-4 setmanes.

Fixant-nos en les recomanacions oficials, cada 3 mesos s’ha de canviar el transmissor, i cada mes s’utilitzen 3 sensors. Tal com està dissenyat per la casa comercial, s’ofereixen paquets de material trimestrals que ja compten amb un transmissor i aquests nou sensors necessaris.

Pel que fa a el receptor, està pensat que sigui el dispositiu mòbil (tant Android com Apple) utilitzant una aplicació, tot i que també hi ha la possibilitat d’obtenir un receptor de la casa comercial.

Un mateix transmissor només pot enviar de manera automàtica les lectures a dos receptors,  els quals hauran de ser un telèfon mòbil i un altre tipus de visualitzador, que es trobin a menys de 6 metres. No pot enviar les mesures directament a dos telèfons per motius de seguretat. Tot i això, hi ha l’opció de compartir la informació un cop aquesta ha estat rebuda al receptor. Aquest fet també és molt destacat, donat que permet seguir a un usuari de Dexcom. Important per a familiars o cuidadors, ofereix la possibilitat de veure la glucèmia en tot moment. També val a dir, que aquest “seguidor” pot configurar alarmes i ser avisat segons les dades que estiguin arribant al receptor enllaçat.  Cada receptor permet fins a 5 seguidors que visualitzen exactament el mateix, i també pot enllaçar-se a un smartwatch.

En la pantalla del visualitzador (mòbil) hi apareix: la glucosa, la tendència, la gràfica diària, l’alerta superior i inferior configurada, els esdeveniments (esport, ingesta,..), l’opció de compartir i el programa d’alertes configurat. També s’hi té accés a la configuració de tot plegat.

La connexió entre el transmissor i el receptor (mòbil) s’estableix per bluetooth. El transmissor pot emmagatzemar informació, sense enviar-la al receptor, durant 3 hores. Quan la connexió es torna a establir, s’actualitza tota la informació.

El dispositiu Dexcom no requereix calibració, tot i que és possible realitzar-la si l’usuari ho considera oportú. Es recomana calibratge si la diferència entre la glucosa capil·lar i les mesures del lector varien en més d’un 20%.

Així doncs, a caire de resum se’n poden destacar els següents aspectes:

  • Lectures a temps real, només mirant el mòbil es coneix la glucèmia, i cap on s’encaminen els nivells
  • Configuració d’alarmes personalitzades
  • Alarma predictiva de hipoglucèmia greu
  • No requereix calibració
  • Dades compartides en temps real fins a 5 seguidors
  • Sensor fàcil d’aplicar, dispositiu discret i pla
  • Tranquil·litat amb les lectures, exactitud de les mesures

Recordem que aquests dispositius ofereixen un pas endavant en el control de la diabetis. Cada vegada són més els estudis que demostren la millora en el control glucèmic amb sistemes de monitorització contínua de glucosa, així com la reducció significativa d’episodis d’hipoglucèmia tant greus, no greus com nocturnes.

L’equip d’ENDOCS, format per professionals especialistes en diabetis, es manté actualitzat per a poder assessorar-te i guiar-te en la teva experiència, nova o no, amb els dispositius de monitorització contínua de glucosa. T’esperem i t’animem a millorar el teu control glucèmic aprofitant les noves tecnologies.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

La importància de l'exercici físic en la diabetis tipus 2

Dexcom G6, un pas endavant en la monitorització contínua de glucosa

Fer exercici físic tant aeròbic com de força a dies alterns més de 150 minuts a la setmana pot ajudar a millorar el control metabòlic de les persones amb diabetis tipus 2

Continuar llegint

LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

Dexcom G6, un pas endavant en la monitorització contínua de glucosa

La diabetis gestacional afecta entre un 5-15% de les dones embarassades a Espanya. En el nostre Hospital Dexeus, dades dels últims 10 anys, indiquen que la prevalença és del 10%

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +