Sistema FLASH (Freestyle Libre)

categoría Diabetis

22 gener 2019El sistema de monitorització flash (flash) està indicat per mesurar els nivells de glucosa en el líquid intersticial en subjectes amb diabetis mellitus.

El sistema de monitorització flash (flash) està indicat per mesurar els nivells de glucosa en el líquid intersticial en subjectes amb diabetis mellitus.
 
És un dispositiu que consta d'un lector i un sensor (aquest té un catèter que es col·loca mitjançant un aplicador i es manté el contacte amb la pell mitjançant un adhesiu). El dispositiu genera lectura contínua de glucosa en temps real i no és necessàri un calibratge amb glucèmies capil·lars. D'aquesta manera el pacient pot valorar, sempre que escanegi, la glucèmia en líquid intersticial.

Punts clau del funcionament del sistema FLASH:

 •  Un petit sensor recull i emmagatzema els valors de glucosa dia i nit
 •  S'obtenen els valors de glucosa amb un ràpid escaneig d'1-segon
 •  Permet escanejar el sensor a través de la roba.
 •  El lector pot capturar les dades del sensor quan està situat a entre 1 cm i 4 cm del sensor.
 •  La mesura de glucosa en líquid intersticial és diferent de la mesura de glucosa en sang capil·lar. Hi ha una diferència de temps "retard" entre 5-10 minuts aproximadament respecte a la glucosa en sang capil·lar.
 •  No mostra lectures superiors a 350 mg / dl ni lectures per sota de 40 mg / dl (LOW).
 •  Amb cada escaneig obté el valor actual de glucosa, els valors de les últimes 8 hores i una fletxa que li indica cap a on es dirigeix ​​la seva glucosa. Per obtenir una visió global de la seva glucèmia s'ha de fer una cerca a mínim un cop cada 8 hores
 •  Escanejar el sensor no requereix llancetes ni tires reactives.
 •  Pot ser usat com glucòmetre normal mirant la glucosa capil·lar amb tires reactives (compatible amb Optium Neo)
 •  És imprescindible canviar la zona de punció en iniciar un nou sensor
 • En iniciar un nou sensor, és recomanable mirar la glucosa capil·lar els primers dies (preprandriales) per valorar que el sensor funcioni correctament i hi hagi una diferència considerablement petita, 30-50 mg / dl, de glucosa intersticial que fa a glucosa capil·lar.

                                                      APLICACIÓ DEL SENSOR


- Seleccioni una zona a la part posterior del braç (evitar zones on hi hagi cicatrius, pigues, estries, embalums o zones habituals d'injecció d'insulina)
- Netegeu la zona amb la tovalloleta que ve en el kit (tovalloleta amb alcohol). Si la zona conté massa borrissol, convé rasurarla per aconseguir una bona subjecció.


                                                                     SENSOR


És de mida petita (35 mm x 5 mm). El sensor s'ha de portar en el cos durant 14 dies. Passats 14 dies, no es podrà realitzar cap mesurament ja que queda inutilitzable. S'ha d'aplicar un sensor nou cada 2 setmanes. No requereix calibratge amb punxades als dits

- Té la possibilitat de descarregar al PC un programari per baixar les dades emmagatzemades en el lector Freestyle lliure.

                            APLICACIONS DISPONIBLES AMB EL SISTEMA FLASH

Abbott ha realitzat 2 aplicacions disponibles per descarregar al mòbil i poder veure els resultats de glucèmies.

App Librelink:
Permet monitoritzar la glucosa utilitzant un Smartphone Android i un sensor freestyle lliure (necessita tectonologia NFC)

App Librelink up:
Aplicació que permet compartir les lectures de glucosa amb els professionals sanitaris, cuidadors o familiars (ideal per a nens> 4 anys). Es pot compartir fins amb 20 persones.

                                                         PREGUNTES FREQÜENTS


¿Per quines edats està indicat?


Aquesta aprovat el seu ús en persones de 4 anys d'edat o més, incloent les dones embarassades.
La indicació en nens (4-12 anys d'edat) està limitada a la supervisió d'un adult de mínim 18 anys d'edat. Un adult de 18 anys d'edat és responsable de la supervisió, gestió i ajuda l'infant en l'ús del sistema FreeStyle Lliure i la interpretació dels seus resultats.
No està aprovat en nens <4 anys

Quan he de mirar la glucosa capil·lar amb tires reactives?


Quan hi ha menys correlació entre la glucosa intersticial i la capil·lar.
- Els nivells de glucosa canviïn ràpidament
- Si els nivells de glucosa en líquid intersticial no reflecteixen amb exactitud els nivells de glucosa en sang
- Si el sistema informa d'hipoglucèmia o hiperglucèmia
- Si els símptomes no es corresponen amb les lectures del sistema.
- Després d'una dosi d'insulina o realitzar exercici físic


Em puc banyar i fer exercici físic amb el sensor?


El sensor és resistent a l'aigua a una profunditat de fins a 1 metre.

Quant temps guarda la informació de les mesures?

Proporciona gràfics fàcils d'interpretar amb un resum del seu històric de glucosa. Emmagatzema els resultats de glucosa dels darrers 90 dies (3 mesos).

Quan he retirar-me el sensor?

El sistema Flash de Monitorització de Glucosa FreeStyle Lliure ha de retirar abans de sotmetre a un estudi d'imatges per ressonància magnètica (RM).


Què faig si no em funciona correctament el sensor?


Cal guardar el número de sèrie del sensor per devolucions en cas de sensors que no funcionin correctament. El número de sèrie es troba a la caixa del sensor, es recomana no rebutjar-la i guardar fins a finalitzar l'ús del sensor. Amb el número de sèrie, es pot reclamar i se li envia un sensor nou.


Està finançat per la seguretat social?


El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha decidit incorporar a la cartera de serveis dels dispositius de monitorització contínua de glucosa, de manera que a partir d'aquest any 2019 es finançaran aquests dispositius, En concret financien per a usuaris amb diabetis tipus 1 i que es troben en algun d'aquests tres casos: ser menor de 7 anys, ser una dona embarassada i portar bomba d'insulina amb hipoglucèmia de repetició o desapercebuda.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Una planta que redueix el risc cardiovascular millorant els nivells de colesterol, sucre i tensió arterial?

Sistema FLASH (Freestyle Libre)

La suplementació amb Pycnogenol (un producte derivat de l'escorça del pi) millora la funció endotelial en individus amb hipertensió, hiperglucèmia o hiperlipèmia.

Continuar llegint

LA INCIDÈNCIA DE DIABETIS MUNDIAL, PER FI, A LA BAIXA

Sistema FLASH (Freestyle Libre)

Els hàbits saludables, els responsables.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +