Insulina Fiasp®

categoría Diabetis

10 desembre 2018NovoNordisk llança al mercat una insulina aspàrtica amb uns temps d'acció més ràpids

Les insulines d'acció ràpida són aquelles que la seva funció és la cobertura de les excursions glucèmiques posteriors a la ingesta d'aliments.

Des de 1921, any de descobriment de la insulina, s'ha estat investigant per crear insulines amb perfils d'acció el més fisiològics possibles -el més semblant al que fa l'organisme no diabètic-.

La primera insulina "ràpida" comercialitzada, i l'única existent fins als anys 90, va ser la insulina humana regular o cristal·lina. Aquesta insulina té un inici d'acció als 30 minuts d’injectar i un pic d'acció a les 2-3 hores, lluny del pic d'absorció dels carbohidrats. Els inconvenients d'aquesta insulina eren diversos: necessitat d'injecció 30-40 minuts previs a la ingesta i la seva durada de 5-6 hores, que precisava a vegades d'un snack a les 3-4 hores de la injecció per evitar la hipoglucèmia. El seu perfil no s'ajustava al perfil d'absorció dels glúcids.

Als anys 90, després d'anys d'investigació, es van comercialitzar els anàlegs d'insulina d'acció ràpida: glulisina, lispro i aspart. Aquestes noves formulacions (totes elles molt semblants) ja s'assimilen més a la secreció fisiològica pancreàtica d'insulina: tenen un inici d'acció de 10-15 minuts, tenen un pic d'acció als 40 minuts; i la seva durada és d'un màxim de 3-4 hores. Això resol molts dels inconvenients de la primera insulina ràpida, ja que fins i tot es pot injectar després d'haver començat a menjar (útil en nens quan no se sap què menjaran, encara que poc aconsellable), no cal un snack d'hidrats de carboni; i permet major flexibilitat en ingestes.

Els anàlegs d'insulina d'acció ràpida van suposar una millora en la glucèmia postpradial respecte a la insulina humana regular.

Recentment s'ha comercialitzat una insulina amb propietats farmacocinètiques encara més ràpides que els anàlegs: la insulina Fiasp® ( "faster aspart" = aspart més ràpida). S'ha aconseguit una major rapidesa en l’absorció mitjançant 2 nous excipients: la L-arginina i la niacinamida.

En l'estudi que es referència (1), l'objectiu del qual és comparar la insulina Fiasp® amb la Novorapid® (anàleg d'insulina ràpida aspart), s'observa un inici d'acció i una acció hipoglucemiant més temprana amb Fiasp® que amb Novorapid, amb una durada total semblant. El màxim efecte hipoglucemiant es produeix entre 1 i 3 hores després de la injecció, sent l'efecte hipoglucemiant total de Fiasp® i NovoRapid® similars.

La seva aprovació per part de la FDA i l'EMA s'ha realitzat en base als estudis d'eficàcia i seguretat fase 3 Onset1 (2) (diabetis tipus 1) i Onset2 (3) (diabetis tipus 2); i actualment està autoritzat el seu ús en adults amb diabetis tipus 1 i tipus 2; encara que estan en marxa estudis en edat pediàtrica, sense estudis en embarassades.

En quant a l'efecte sobre l'HbA1c, l'estudi Onset 1 demostra que amb la utilització de Fiasp® és 1.5 vegades més probable arribar a una HbA1c <7% en comparació amb la utilització de NovoRapid®; amb un reducció mitjana de l'HbA1c de 0,15%, disminuint les excursions glucèmiques sense augmentar les hipoglucèmies. Una de les seves grans avantatges és la possibilitat de retardar la injecció fins després de l'inici de la ingesta, el que permet flexibilitzar.

Sempre és una bona notícia que hi hagi investigació i nous productes per als pacients amb diabetis, el temps i l'augment de la seva utilització ens ensenyarà encara més sobre els detalls d'aquesta insulina ultraràpida.

 

1.        Jacobsen B. Pharmacokinetic and Pharmacodynamic Properties of Faster- Acting Insulin Aspart versus Insulin Aspart Across a Clinically Relevant Dose Range in Subjects with Type 1 Diabetes Mellitus. Clin Pharmacokinet 2017;649–60.

2.        Onset PT, Russell-jones D, Bode BW, Block C De, Franek E, Heller SR, et al. Fast-Acting Insulin Aspart Improves Glycemic Control in Basal-Bolus Treatment for Type 1 Diabetes : Results of a 26-Week. Diabetes Care; 2017;1–8.

3.        Bowering K, Case C, Harvey J, Reeves M, Sampson M, Strzinek R, et al. Faster Aspart Versus Insulin Aspart as Part of a Basal-Bolus Regimen in Inadequately Controlled Type 2 Diabetes : The onset 2 Trial. Diabetes Care; 2017;40(July):951–7.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DIABTEIS TIPUS 1 I DIETES BAIXES EN HIDRATS DE CARBONI (II)

Insulina Fiasp®

És segur baixar la quantitat d’hidrats de carboni en pacients amb diabetis tipus 1? Podria arribar a ser beneficiós?

Continuar llegint

Longitud de les agulles d'insulina

Insulina Fiasp®

La insulina s'administra en el greix subcutani evitant injectar a nivell intradèrmic o muscular, ja que pot resultar més dolorós o alterar la velocitat d'absorció. Per assegurar una punció adequada d'insulina s'ha de tenir en compte diversos factors, entre ells l'elecció d'una agulla de longitud i gruix adequats.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +