M'han diagnosticat Diabetis tipus 1 en edat adulta. És possible?

categoría Diabetis

09 novembre 2018En general, tenim el concepte que la Diabetis tipus I (anomenada també juvenil o insulinodependent) és un tipus de Diabetis que només apareix en nens o adolescents. Però l'aparició de diabetis tipus 1 després dels 30 anys també és possible i, sovint, es diagnostica erròniament com diabetis tipus 2.

Per què és important distingir-les? Perquè la diabetis tipus 1 necessita insulina de seguida, no així la tipus 2 que presenta múltiples opcions de tractament alternatiu.

Tot i que en edats més avançades la diabetis més comú és la de tipus 2, associada a l'obesitat (95%), sempre hem de plantejar-nos la possibilitat que pugui ser una diabetis de tipus 1.

Nous estudis clínics (presentats el 4 d'octubre a la reunió anual de l'Associació Europea per a l'Estudi de la Diabetis (EASD) 2018 per Nicholas J. Thomas, MD de la Universitat d'Exeter, Regne Unit, mostren que la diabetis tipus 1 és tan probable que passi després dels 30 anys com en les persones més joves.

 

Es va realitzar un estudi amb una mostra de gairebé 600 persones del sud-oest d'Anglaterra entre els anys 2007-2017. Es van incloure pacients amb diabetis diagnosticada després dels 30 anys i tractats amb insulina.

Se'ls van mesurar els nivells de pèptid C (per determinar la quantitat d'insulina que està produint el pàncrees). De forma general, en la diabetis tipus 1 (el pàncrees no produeix insulina i no produeix pèptid C, mentre que en la diabetis tipus 2, la concentració de pèptid C sol ser normal o fins i tot elevada)

Els resultats van mostrar que el 21% dels pacients de l'estudi, presentaven una diabetis tipus 1. Dels pacients amb diabetis tipus 1, es va avaluar, que el 38% no havia rebut tractament amb insulina en el moment del diagnòstic i el 47% va informar que tenia un diagnòstic per part del sanitari de diabetis tipus 2.

El requeriment ràpid d'insulina en aquests pacients, va ser altament predictiu de diabetis tipus 1 ja que el 84% d'aquests pacients, va requerir o havia d'haver estat tractat amb insulina després d'1 any de l'aparició de la diabetis.

 

No hi ha cap prova que ens discerneixi al 100% dels diferents tipus de diabetis que existeixen en l'actualitat (ja que el pèptid C inicialment pot ser positiu en la diabetis tipus 1 i alguns anticossos poden estar presents en algunes persones amb diabetis tipus 2 i absents en algunes persones amb diabetis tipus 1, per això, la sospita clínica del sanitari és imprescindible per fer un bon diagnòstic.

El diagnòstic correcte del pacient amb diabetis és bàsic. Els pacients amb diabetis tipus 1 necessiten tractament amb insulina immediatament i una educació diabetològica molt més extensa que els pacients amb Diabetis tipus 2.

A ENDOCS disposem de Endocrins i Educadores en diabetis que et poden ajudar en el correcte diagnòstic i tracta

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Té diabetis? Cuidi els seus peus

M'han diagnosticat Diabetis tipus 1 en edat adulta. És possible?

Les complicacions cròniques de la diabetis (neuropatia i vasculopatia) poden afectar als peus.

Continuar llegint

CANVI DE PARADIGMA EN LA DISTRIBUCIÓ DIÀRIA DE MACRONUTRIENTS (I)

M'han diagnosticat Diabetis tipus 1 en edat adulta. És possible?

L’ADA es suma a trencar amb la distribució fixe de macronutrients i al·lega que aquesta ja està obsoleta. De fet, declara que no hi ha distribució ni quantitat de macronutrients ideal.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +