Hem participat en les colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis que organitza l'Associació de Diabètics de Catalunya

categoría Diabetis Nutrició

20 juliol 2018Des de fa 4 anys, part de l'equip d'educadores en diabetis d'ENDOCS participa en les colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis que organitza l'Associació de Diabètics de Catalunya. Es tracta d'unes convivències amb la diabetis com a factor comú; on es pretén traslladar l'educació diabetològica al món del lleure.

L'Associació de Diabètics de Catalunya organitza colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis. El principal objectiu és allunyar-los de les tensions familiars i hospitalàries durant uns dies, i oferir, des de la convivència entre iguals, activitats de lleure i d'altres de caràcter més educatives per a aprendre més sobre el tractament de la malaltia i la presa de decisions.
 

Des de fa 4 anys, part de l'equip d'educadores en diabetis d'ENDOCS, ha participat en aquesta experiència. Es tracta d'unes convivències amb la diabetis com a factor comú; on es pretén traslladar l'educació diabetològica al món del lleure. Per fer-ho possible, els infants i adolescents estan acompanyats d'un nombrós equip adult; format per monitors, infermeres, metges i dietistes-nutricionistes, alguns d'ells també amb diabetis.


Són les 8 del matí, i una cançó a tot volum indica que el dia comença. Els adolescents aniran a infermeria i junt amb els doctors es realitzaran el primer autoanàlisis de glucosa capil·lar del dia. Valoraran les racions de carbohidrats a prendre a l'esmorzar així com les unitats d'insulina necessàries. Aquest procés es repetirà en el mig matí, el dinar, el berenar, el sopar i el ressopó. Les dietistes els esperaran per a supervisar les racions i proporcionar els aliments necessaris, reforçant l'aprenentatge en la comptabilització de carbohidrats.


A tot això s'hi afegeixen moltes variables, hi haurà dies de més exercici, dies de menys, d'excursions a la muntanya, de piscina, de nervis, de cansament, d'emocions, ... que faran adaptar i prendre decisions més enllà de la pauta diària que poden tenir a casa.


S'hi sumen els diferents mètodes que utilitza cada adolescent pel control de la glucèmia capil·lar i la infusió d'insulina. Trobem usuaris de monitors de glucosa flash com pot ser el FreeStyle Libre o monitors continus de glucosa com pot ser el Dexcom G5. També hi haurà adolescents amb infusor subcutani continu d'insulina (ISCI). Treballar amb aquests dispositius en condicions "no convencionals" permet treure'n el màxim profit. Les línies de tendència, els avisos i els suggeriments, orienten i ajuden a l'adolescent a veure el seu perfil glucèmic durant un dia diferent i poder actuar en conseqüència.


Els infants i adolescents fan passos de gegant en la cura de la seva malaltia en tan sols una setmana. Aprenen a administrar-se la insulina allà on els feia més respecte, a canviar-se el catèter tots sols de l'ISCI, milloren comptant les racions de carbohidrats, entre d'altres. S'enfronten a una hipoglucèmia al mig d'una guerra de pintura, han de comptar les racions d'una pizza casolana, es renten les mans mil vegades abans de fer-se un autocontrol perquè han estat fent una macedònia, aprenen què endur-se per passar un dia a la muntanya, gestionen la diabetis dins d'una tenda de campanya i moltes altres aventures més.


Des d'ENDOCS apostem per una educació diabetològica de qualitat, sent conscients que la diabetis requereix prendre decisions constants, interpretar, pensar, i sobretot tenir molta seguretat en un mateix. Creiem que descontextualitzar el control de la diabetis de la rutina diària és una bona oportunitat per fomentar el desenvolupament personal, la millora de l'autonomia, l'autoestima i l'autocontrol de la malaltia. Autocontrol, que, de ben segur, previndrà moltes complicacions a llarg termini i millorarà la qualitat de vida d'aquests infants i adolescents.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en diabetis Coordinadora de la unidad de Diabetis Especialista en tecnologies en diabetis, diabetis tipus 1 i diabetis pediàtrica Responsable unitat de nutrició clínica


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

ALCOHOL I DIABETIS

Hem participat en les colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis que organitza l'Associació de Diabètics de Catalunya

L’alcohol interfereix en el funcionament normal del fetge, pel que augmenta el risc d’hipoglucèmia i emmascara els símptomes d’aquesta. Tot i així, l’efecte dependrà de la quantitat d’alcohol ingerida i de la relació amb la ingesta d’altres aliments.

Continuar llegint

DIABTEIS TIPUS 1 I DIETES BAIXES EN HIDRATS DE CARBONI (II)

Hem participat en les colònies i campaments per a nens i adolescents amb diabetis que organitza l'Associació de Diabètics de Catalunya

És segur baixar la quantitat d’hidrats de carboni en pacients amb diabetis tipus 1? Podria arribar a ser beneficiós?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +