EMPAGLIFLOZINA EN EL TRACTAMENT DEL FETGE GRAS NO ALCOHÒLIC EN EL CONTEXT DE DIABETIS TIPUS 2

categoría Diabetis Obesitat

13 juny 2018L'estudi E-LIFT mostra resultats prometedors per empagliflozina en la reducció del greix hepàtic, podent ser aquest el primer pas per millorar la malaltia del fetge en persones amb diabetis tipus 2

Què és empagliflozina?

És un fàrmac usat per al tractament de la diabetis mellitus tipus 2.

Es tracta d'un inhibidor del cotransportador sodi-glucosa 2 (iSGLT-2) i el seu mecanisme es basa en promoure l'eliminació de l'excés de glucosa per orina (es diu glucosúric per aquesta capacitat d'augmentar l'eliminació urinària de glucosa).

 

Quina és la relació entre la diabetis tipus 2 i el fetge gras?

La prevalença de fetge gras en persones amb diabetis tipus 2 és de més del 50%.

Per aquest motiu, un fàrmac hipoglucemiant que també tracti el fetge gras i el sobrepès/obesitat (relacionats amb aquest tipus de diabetis i amb el fetge gras) és molt atractiu.

Estudis previs amb altres fàrmacs de la mateixa família van demostrar millores en l'enzim hepàtic alanina-aminotransferasa (ALT) -marcador de fetge gras-, una reducció del pes i una reducció en la puntuació del fetge gras.

Un estudi recent amb Liraglutida (una altra classe de fàrmac antidiabètic anàleg del GLP-1) va demostrar amb una dosi diària de 1.2 mg, una reducció significativa de l'HbA1c (resum del sucre en sang dels últims 2-3 mesos), del pes, i una disminució en un el 31% del contingut de greix hepàtic.

 

Estudi E-LIFT

L'estudi realitzat amb empagliflozina i presentat aquest any a la ENDO: The Endocrine Society Annual Meeting, es va dur a terme en 22 subjectes amb diabetis tipus 2. Aquests van ser tractats amb 10 mg/dia de empagliflozina per 20 setmanes, i comparats amb altres 20 subjectes en tractament antidiabètic sense el fàrmac en qüestió.

L'objectiu de l'E-LIFT era avaluar i comparar la funció hepàtica i el contingut de greix del fetge, mitjançant la tècnica de ressonància magnètica (MRI) amb quantificació de greix, i el mesurament d'enzims hepàtics (AST, ALT, GGT), respectivament .

Resultats per a la funció hepàtica: les millores d'ALT només van ser significatives en el grup empagliflozina comparat amb el grup control.

Resultats per al contingut de greix hepàtica: només un 25% dels participants del grup control van tenir reduccions en el contingut de greix, mantenint i fins i tot augmentant en la resta de pacients. En el grup de empagliflozina, un 77% va experimentar una reducció (de 16.2% a 11.3%), mantenint-se en el 23% restant.

Resultats per al control glucèmic: els dos grups van tenir millores en l'HbA1c, sense diferències significatives entre ells.

Altres estudis s'estan duent a terme amb el mateix fàrmac i amb altres hipoglucemiants en el context de la malaltia del fetge gras no alcohòlica.

 

 

Jean-Michel Petit, Jean-Pierre Cercueil, Romaric Loffroy, Damien Denimal, Benjamin Bouillet, Coralie Fourmont, Olivier Chevallier, Laurence Duvillard, Bruno Vergès; Effect of Liraglutide Therapy on Liver Fat Content in Patients With Inadequately Controlled Type 2 Diabetes: The Lira-NAFLD Study, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 102, Issue 2, 1 February 2017, Pages 407–415.

Empagliflozin Eyed for Fatty Liver Disease in Type 2 Diabetes - Medscape - Mar 22, 2018

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Glucagó inhalat. Podrem evitar la punxada?

EMPAGLIFLOZINA EN EL TRACTAMENT DEL FETGE GRAS NO ALCOHÒLIC EN EL CONTEXT DE DIABETIS TIPUS 2

El glucagó, una hormona que ens ajuda a revertir les hipoglucèmies greus, podria estar disponible per a ús en spray nasal

Continuar llegint

METFORMINA I SÍNDROME D’OVARI POLIQUÍSTIC: ¿POT REDUIR LES COMPLICACIONS DURANT L'EMBARÀS?

EMPAGLIFLOZINA EN EL TRACTAMENT DEL FETGE GRAS NO ALCOHÒLIC EN EL CONTEXT DE DIABETIS TIPUS 2

La metformina durant l'embaràs en dones amb síndrome d'ovari poliquístic podria provocar una menor incidència d'avortament tardà. No obstant això, no prevé la diabetis gestacional, i pot produir un pes del nen més a l'edat de 4 anys i un perímetre cefàlic lleugerament major

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +