Com s'ha de diagnosticar la malaltia celíaca?

categoría Nutrició

01 juny 2018La malaltia celíaca (MC) és un trastorn sistèmic de base immunològica, causat per la ingesta de gluten i altres proteïnes que afecta individus genèticament susceptibles. S'estima que fins a un 70% de pacients que presenten celiaquia romanen sense un diagnòstic.

La presentació clínica de la MC en l'adult és heterogènia, poden predominar els símptomes digestius com diarrea amb esteatorrea, pirosi, dispèpsia ( «mala digestió») manifestada com a plenitud postprandial, dolor epigàstric, sensació de malestar abdominal, flatulència, meteorisme, distensió abdominal i canvis freqüents en el ritme intestinal, però també poden predominar els símptomes extradigestius com a manifestacions cutànies (edema, dermatitis, etc.), endocrinològiques (amenorrea, impotència, etc.), hematològiques (anèmia, hemorràgia, etc.), hepàtiques (hepatitis autoimmune, elevació transaminases, etc.), musculars (sarcopènia, debilitat, etc.), neurològiques (atàxia, vertígens, etc.) i esquelètiques (osteoporosi, fractures, etc.).

La presència d'anticossos circulants específics (sempre que el pacient mantingui el consum de gluten) i la seva desaparició després de suprimir-lo de la dieta és una dada biològica que dóna suport al diagnòstic, però no un criteri diagnòstic suficient per se ni necessari. Pel que és necessari pel diagnòstic una biòpsia duodenal que mostri les troballes clàssicament descrites per la MC: augment de limfòcits intraepitelials, hiperplàsia de les criptes i atrofia de les vellositats, així com una resposta clínica i humoral favorable a la retirada del gluten de la dieta .

 

Protocol de diagnòstic

El diagnòstic de la MC exigeix ​​d'un alt índex de sospita per part del clínic. De fet, tot i l'elevada sensibilitat i especificitat de les eines actuals, fins a un 70% dels celíacs romanen sense diagnòstic. A causa de la dificultat que presenta actualment el diagnòstic d'EC, "El Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat ha publicat una actualització del" Protocol per al diagnòstic precoç de la MALALTIA CELÍACA "

 

La història clínica i l'examen físic són la pedra angular per orientar el diagnòstic. L'índex de sospita clínica per la MC segueix sent baix, especialment en la població adulta, a causa de la presentació de símptomes poc específics. El coneixement dels grups de risc és important atès que un estudi serològic negatiu no sempre exclou amb seguretat la malaltia.

           

Sospita clínica

Davant la sospita clínica, i després de confirmar-se un patró de dieta amb gluten, s'ha de sol·licitar una determinació d'anticòs anti-transglutaminasa tissular (anti-TG) de classe Immunoglobulina A (IgA), així com els nivells plasmàtics d'IgA sèrica total. Una serologia negativa no permet excloure el diagnòstic.

 

Serologia positiva

L'especificitat de la serologia és molt elevada (propera al 100%), especialment en persones amb lesions histològiques avançades (atròfia de les vellositats). Per tant, davant la presència de símptomes suggestius i anticossos positius, s'ha de sol·licitar una endoscòpia per corroborar el diagnòstic amb una biòpsia del duodè.

Serologia negativa

Abans de considerar una serologia negativa, cal tenir en compte que alguns pacients celíacs tenen un dèficit d'IgA i això pot condicionar un "fals negatiu" en la determinació d'anti-TG. A més, pot ser que alguns pacients hagin suprimit voluntàriament la ingesta de gluten, el que pot propiciar un fals resultat negatiu. Aquest aspecte s'ha de tenir en consideració i oferir al pacient una reexposició al gluten (prova de provocació) la qual consisteix en l'administració de 8-10g de gluten diaris (equivalent a 4 llesques de pa tipus baguette) durant un període no inferior a 3 -4 setmanes, abans de repetir la serologia.

 

Després del diagnòstic de MC, s'ha d'informar al pacient sobre com realitzar un adequat seguiment d'una dieta sense gluten (DSG) estricta. En aquests casos, és fonamental la derivació del pacient a un Dietista-nutricionista i posar-lo en contacte amb l'associació de celíacs més propera, de manera que s'asseguri una correcta adequació terapèutica a la DSG.

https://www.celiacscatalunya.org/pdfs/SESCS%202018%20Protocolo%20diag%20precoz%20EC.pdf

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Els emulsionants afecten la microbiota intestinal propiciant malalties com la colitis ulcerosa i la síndrome metabòlica

Com s'ha de diagnosticar la malaltia celíaca?

Els emulsionants són substàncies utilitzades en la indústria alimentària per barrejar dues substàncies no miscibles o difícils de barrejar.

Continuar llegint

Existeixen fàrmacs per a la obesitat? El que necessita saber sobre els fàrmacs aprovats per tractar l’obesitat

Com s'ha de diagnosticar la malaltia celíaca?

Funcionen els medicaments que ajuden a la pèrdua de pes? Perquè no s’utilitzen els fàrmacs indicats per a la pèrdua de pes?

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +