És necessari consumir un multivitamínic?

categoría Nutrició

29 maig 2018Un multivitamínic és un suplement dietètic que aporta vitamines, minerals i altres elements nutricionals. Generalment es disposen en forma de càpsules, pastilles, pols o líquids. En general, estan pensats per tractar dèficits de vitamines causats per malalties com trastorns digestius; en situacions especials com embaràs o fins i tot, en alguns casos per tractar una alimentació deficitària en nutrients.

Què és un multivitamínic?

És un suplement dietètic que aporta vitamines, minerals i altres elements nutricionals. Generalment es disposen en forma de càpsules, pastilles, pols o líquids. En general, estan pensats per tractar dèficits de vitamines causats per malalties com trastorns digestius; en situacions especials com embaràs o fins i tot, en alguns casos per tractar una alimentació deficitària en nutrients.

Les vitamines i minerals es troben en els aliments de forma natural i haurien de provenir d'una alimentació equilibrada i variada.

Què passa si prenc suplements pel meu compte?

En molts casos, ens trobem pacients que prenen suplements dietètics, generalment suplements vitamínics o minerals sense haver estat recomanat per un metge o nutricionista.

És important tenir en compte que l'ideal és obtenir les vitamines i minerals dels aliments en el marc d'una dieta sana i equilibrada. Des l'aliment, els nutrients són millor absorbits i més segurs, ja que és molt difícil realitzar un excés de vitamines o minerals amb l'alimentació.

La hipersuplementación és un problema actual a la nostra societat. Existeixen complicacions associades a l'excés de vitamines i minerals.

Per exemple:

 • El consum excessiu de calci pot causar constipació (restrenyiment), interferir en l'absorció de ferro i zinc i augmentar el risc de càlculs renals.
 • El consum excessiu de ferro pot causar malestar gastrointestinal, reduir l'absorció de zinc i fins i tot en casos més extrems fallada multiorgànica, estat de coma, convulsions i mort.
 • El consum excessiu d'àcid fòlic pot encobrir el dèficit de B12 i podria augmentar el risc de càncer colorectal
 • El consum excessiu de vitamina D pot generar toxicitat, confusió i problemes en el ritme cardíac ...

entre d'altres problemes generats per excessos d'altres vitamines.

Un altre problema que pot ser important és el consum d'edulcorants i colorants associats a suplements. Especialment en el cas de suspensions o efervescents. Solen contenir edulcorants i hi ha gent sensible a ells que desenvolupa molèsties abdominals com flatulències, dolor abdominal, restrenyiment i diarrea. Us aconsello fixeu-vos en la composició del suplement i evitar els additius.

 

Quins pacients es poden beneficiar dels suplements?

Alguns pacients sí que poden beneficiar-se d'aquests suplements.

En l'embaràs, l'àcid fòlic és imprescindible per prevenir defectes en el tub neural.

La dones en general, perden ferro durant la menstruació, no és infreqüent trobar els dipòsits molt baixos o un cert grau d'anèmia, en aquest cas, els anirà bé un suplement de ferro.

Els vegetarians i vegans, han de suplementar amb vitamina B12

Pel que fa a condicions específiques i grups d'alt risc, les persones que pateixen anèmia perniciosa han de suplementar amb vitamina B12.

Altres casos com les síndromes de malabsorció, incloent: la malaltia de Crohn, la malaltia celíaca, la cirurgia de bypass gàstric (cirurgies d'obesitat), en les quals els pacients poden presentar malabsorció de nutrients, també poden beneficiar-se de suplementació com Vitamina B12, calci, ferro, vitamina D ...

Persones amb osteoporosi o degeneració macular també hauria de ser valorat l'ús de vitamines com Calci i vitamina D.

L'Acadèmia Nord-americana de Pediatria (American Academy of Pediatrics) conté pautes específiques per a la suplementació amb vitamina D i ferro en nadons lactants i en edat adulta-avançada, hi ha pautes especifiques de suplementació amb vitamines com la B12, calci i vitamina D.

Amb el consum de certs medicaments, com els inhibidors de la bomba de protons (l'acció principal és la reducció pronunciada i duradora de la producció d'àcid en el suc gàstric) i la metformina, l'administració de la vitamina B12, ha de ser valorada.

En conclusió, els suplements multivitamínics i / o minerals NO PODEN SUBSTITUIR als aliments i sí que poden ser utilitzats en certs casos com:

 • Persones que presenten mala absorció intestinal (intervencions cirurgia bariàtrica, malaltia celíaca, malaltia de Crohn ...)
 • Persones que segueixen dietes especifiques com vegetarians
 • Persones amb algun dèficit específic (dèficit de ferro, vitamina B12, vitamina D, calci ...)
 • Dones en edat reproductiva
 • Dones embarassades
 • Dones postmenopàusiques
 • Nadons amb lactància materna única / complementària

Des ENDOCS realitzem analítiques completes i valorem, en cada cas, la necessitat de suplementació segons l'etapa de la vida o dèficits nutricionals existents.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Nous enfocaments en el tractament de la diabetis.

És necessari consumir un multivitamínic?

Els esforços en la investigació per millorar el tractament dels pacients diabètics no deixen de sorprendre'ns. Molts dels avenços més innovadors en aquest camp es van presentar al XXXIII Congrés de la Societat Espanyola de Diabetis.

Continuar llegint

Com s'ha de diagnosticar la malaltia celíaca?

És necessari consumir un multivitamínic?

La malaltia celíaca (MC) és un trastorn sistèmic de base immunològica, causat per la ingesta de gluten i altres proteïnes que afecta individus genèticament susceptibles. S'estima que fins a un 70% de pacients que presenten celiaquia romanen sense un diagnòstic.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +