Còm es diagnostica?

Còm es diagnostica?

**La prova diagnòstica principal és l’ecografia. Els ecògrafs actuals permeten identificar característiques en els nòduls tiroïdals que ens indiquen una major o menor probabilitat de malignitat.

Per avaluar els nòduls tiroïdals per ecografia, utilitzem la classificació coneguda com TIRADS. El TIRADS valora característiques com la delimitació del nòdul, la ecogenicitat (còm es veu en l’ecografia comparat amb el teixi sa), la presència de microcalcificacions, si hi ha molts vasos que nodreixen el nòdul. Amb tots els ítems s’aconsegueix una valoració global del risc de malignitat.

Clasificación TIRADS

Diagnóstico

Probabilidad de Malignidad

TIRADS 1

Glándula tiroidea normal

 

TIRADS 2

Condición benigna

0%

TIRADS 3

Nódulo probablemente Benigno

<5%

TIRADS 4

Nódulo sospechoso

TIRADS 4a

TIRADS 4B

5-80%

5-10%

10-80%

TIRADS 5

Nódulo probablemente Maligno

>80%

TIRADS 6

Nódulo Maligno por biopsia

 

 

Cal tenir en compte que en el moment actual es diagnostiquen molts mes càncers de tiroides perquè les tècniques radiològiques han millorat i es detecten tumors molt petits amb molt bon pronòstic.

 

**Quan els nòduls són sospitosos, tenen un TIRADS a partir de 4 o són de cert tamany, cal realitzar una PUNCIÓ ASPIRACIÓ AMB AGULLA FINA o PAAF

La PAAF s’avalua segons els criteris de Bethesda, no sempre ens pot informar de la naturalesa del nòdul, de vegades cal repetir-la.  Ens informa dels tipus cel·lulars que troba i de la quantitat o apilotonament de les cèl·lules o de si estan transformades. Tot això indica el risc de malignitat o de vegades clarament en diagnostica el càncer.


Vols fer-nos una consulta Càncer de tiroides?

També et pot interessar


TIROIDES

Còm es diagnostica?

Reunió anual científica en patologia tiroidea

Hem estat a la reunió d'experts de tiroides de la SEEN a Madrid

Còm es diagnostica?

Unitat de Nutrició, Diabetis i Obesitat d'Hospital Universitari Dexeus

El servei d'Endocrinologia de Dexeus, www.endocrino.cat, dirigeix la Unitat d'Obesitat del nostre Hospital des de fa més de 10 anys. Som els especialistes en diabetis, diabetis gestacional, obesitat i nutrició en general.

Còm es diagnostica?

El tiroides a la gestació

Hem anat al congrés portuguès d'obstetrícia a fer una xerrada, et revisem els aspectes més importants


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +