Cóm s’estudien els nòduls tiroïdals? ECOGRAFIA

Cóm s’estudien els nòduls tiroïdals? ECOGRAFIA
L’eina principal en l’estudi dels nòduls tiroïdals és l’ecografia

L’ecografia tiroidea és una exploració senzilla, no invasiva que estudia la forma i les característiques de la glàndula. En el cas en que es detectin un o més nòduls, és possible que aquests s’hagin d’estudiar amb més detall.

Els avanços i la precisió dels nous equips han permès desenvolupar criteris ecogràfics de benignitat o malignitat.  A partir de l'anàlisi de diferents característiques dels noduls, podem aproximar-nos al diagnòstic i determinar la necessitat o no de realizar una PAAF.

La classificació ecogràfica es coneix com a TIRADS. El TIRADS avalua: la definició del nòdulo, el tipus de vascularització, la presència de microaclcificacions, l' ecogenicitat, entre altres característiques. Cada categoria s'associa amb un risc determinat de malignitat, a partir del TIRADS 4, és necessari fer una PAAF (en ocasions també en un TIRADS 3). 

Segons les característiques clíniques i ecogràfiques pot ser necessari completar l’estudi dels nòduls amb una PAAF. La PAAF és una Punció- Aspiració-amb Agulla Fina. La tècnica consisteix en punxar amb una agulla guiada per ecografia, el nòdul o nòduls que ens interessa estudiar. De la punció surt un material que cal analitzar per l’anatomopatòleg. L’anàlisi de la mostra ens pot donar un diagnòstic clar: benigne o maligne, però en moltes ocasions el diagnòstic ens el donen en una escala de risc (l'escala de BETHESDA) i l’endocrinòleg ens informarà de quina és l’actuació a seguir en cada cas concret.


Vols fer-nos una consulta Nòdul Tiroïdal- Goll Multinodular?

També et pot interessar


TIROIDES

Cóm s’estudien els nòduls tiroïdals? ECOGRAFIA

Reunió anual científica en patologia tiroidea

Hem estat a la reunió d'experts de tiroides de la SEEN a Madrid

Cóm s’estudien els nòduls tiroïdals? ECOGRAFIA

Unitat de Nutrició, Diabetis i Obesitat d'Hospital Universitari Dexeus

El servei d'Endocrinologia de Dexeus, www.endocrino.cat, dirigeix la Unitat d'Obesitat del nostre Hospital des de fa més de 10 anys. Som els especialistes en diabetis, diabetis gestacional, obesitat i nutrició en general.

Cóm s’estudien els nòduls tiroïdals? ECOGRAFIA

El tiroides a la gestació

Hem anat al congrés portuguès d'obstetrícia a fer una xerrada, et revisem els aspectes més importants


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +