Quines són les causes de l'Hipertiroïdisme?

Quines són les causes de l'Hipertiroïdisme?

1- La causa més freqüent és la malaltia tiroïdal autoimmune o “malaltia de Graves”.

La malaltia de Graves és una malaltia autoimmune, és a dir el sistema immune del propi individu reconeix com a estranyes proteïnes pròpies del cos, en aquest cas, proteïnes tiroïdals. L'organisme produeix anticossos que són capaços d'activar la producció d'hormones tiroïdals, provocant un excés de funció de la glàndula. L'origen de la malaltia resulta de la conjugació d'una predisposició genètica amb una interacció ambiental (no coneguda) que activa el sistema immunitari. És més comú en dones d'entre 20 i 40 anys, però pot aparèixer a qualsevol edat en tots dos sexes. Habitualment la glàndula s'engrandeix (goll) i produeix un excés d'hormones tiroïdals.

Alguns pacients desenvolupen malaltia ocular (oftalmopatia de Graves), amb símptomes com sequedat ocular, prurit (picor) i envermelliment. En ocasions es produeix una inflamació del teixit que es troba darrera del globus ocular que afecta la musculatura i provoca protrusió o sortida de l’ull cap a fora, visió doble i pot ser severa amb compromís visual en la seva forma més greu.

Més rarament, pot aparèixer una inflamació del teixit subcutani, més típicament a la zona pretibial que es coneix com a “mixedema pretibial” i és també de naturalesa autoimmune.

2 - Goll multinodular tòxic.

En zones on hi ha escassetat de iode és freqüent que la glàndula tiroïdal sigui gran (goll) i contingui múltiples nòduls. Aquests amb el temps poden funcionar  en excés, sense seguir la regulació normal de la producció d'hormones tiroïdals, en aquest cas, es diu goll multinodular tòxic.

3 - Adenoma tòxic.

Un nòdul únic també pot ser responsable d'un hipertiroïdisme, en aquest cas es diu: adenoma (o nòdul) tòxic.

4-Tiroiditis postpart i tiroïditis silent.

Són trastorns relacionats en els quals la glàndula tiroides s'inflama temporalment alliberant al torrent circulatori hormones tiroïdals emmagatzemades. L’hipertiroïdisme acostuma a durar setmanes o mesos i pot seguir-se d'un hipotiroïdisme i després d'una normalització de la funció tiroïdal o d'un hipotiroïdisme permanent. La tiroïditis postpart pot ocórrer mesos després del part.

5-Tiroiditis subaguda (granulomatosa).

Cursa amb glàndula tiroides engrandida i dolorosa, es creu és deguda a una infecció vírica, sol millorar en millorar la infecció viral. També acostuma a tenir 3 fases: la primera d’hipertiroïdisme, acostuma a durar setmanes o mesos i pot seguir-se d'un hipotiroïdisme i després d'una normalització de la funció tiroïdal o d'un hipotiroïdisme permanent en un 20% dels casos.


Vols fer-nos una consulta Hipertiroïdisme?

També et pot interessar


TIROIDES

Quines són les causes de l'Hipertiroïdisme?

Reunió anual científica en patologia tiroidea

Hem estat a la reunió d'experts de tiroides de la SEEN a Madrid

Quines són les causes de l'Hipertiroïdisme?

Unitat de Nutrició, Diabetis i Obesitat d'Hospital Universitari Dexeus

El servei d'Endocrinologia de Dexeus, www.endocrino.cat, dirigeix la Unitat d'Obesitat del nostre Hospital des de fa més de 10 anys. Som els especialistes en diabetis, diabetis gestacional, obesitat i nutrició en general.

Quines són les causes de l'Hipertiroïdisme?

El tiroides a la gestació

Hem anat al congrés portuguès d'obstetrícia a fer una xerrada, et revisem els aspectes més importants


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +