El diagnòstic de la diabetis es realitza mitjançant anàlisi de sang
La diabetis es diagnostica si:
• Glucosa en dejú de ≥8 hores: ≥126mg / dl
• Hemoglobina glicosilada (resum del sucre dels últims 2-3 mesos): ≥ 6.5%
• Glucosa 2 hores després de sobrecàrrega amb 75g de glucosa: ≥ 200mg / dl
• Presència de símptomes d'hiperglucèmia amb una glucosa en qualsevol momento: ≥ 200mg / dl
Els 3 primers hauran de ser confirmats en una segona mostra (pot ser el mateix paràmetre alterat o un altre diferent)
Simptomes de la hiperglucemia
Els símptomes poden aparèixer en el moment del diagnòstic, o quan es descontrola i apareix hiperglucèmia (generalment per sobre de 250mg/dl, però podent aparèixer ja per sobre de 180mg/dl).
Al conjunt de símptomes se'ls coneix com les 4 "P":
- Poliúria: producció excessiva d'orina. Els ronyons s'encarreguen de filtrar la sang que els arriba i eliminar aquelles substàncies no interessants i tornar a la circulació aquelles que són necessàries. Quan els nivells de sucre són molt alts (a partir de 180mg/dl), el ronyó se satura i no és capaç de tornar tota la glucosa a la sang, incrementant l'eliminació de glucosa per orina que necessita ser dissolta en aigua, per això s'arrossega més aigua a orina i augmenta el volum de diüresi.
- Polidípsia: molta set. Per compensar aquest augment de diüresi i no deshidratar, s'estimula la sensació de set.
- Polifagia: augment de la gana. En no entrar la glucosa a les cèl·lules (perquè no hi ha insulina o bé, aquesta no actua correctament) es queden sense energia (sense aliment), creant la necessitat "falsa" de menjar més per compensar.
- Pèrdua de pes: encara que hi hagi polifàgia per compensar la manca d'aliment de les cèl·lules, continuen sense aprofitar l'energia dels aliments.
Aquests símptomes són els més comuns, i si apareixen és important actuar en conseqüència ja que si la glucèmia segueix augmentant es poden produir descompensacions greus com la cetosi, o la cetoacidosi diabètica (consultar a apartat "Complicacions agudes: HIPERGLUCEMIA").
És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.
Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.
Per als amants del formatge i de la carn vermella tenim una bona notícia: El consum d'àcids grassos saturats (AGS) provinents dels lactis i les carns no processades no són nocius per a la salut cardiovascular ni es relacionen amb un major risc de diabetis, mentre que el consum de carns processades com salsitxes, embotits i bacó sí que es relacionen amb patologia cardiovascular i mortalitat.