Què és la nutrigenètica?

categoría Nutrició

17 abril 2018Com ens agradaria poder dissenyar una intervenció dietètica a mida de cada pacient, per millorar-li la vida, només amb una anàlisi de sang. Us parlem una mica d'això.

El Dr José Mª Ordovás de la Tufts University a Boston, ens va impartir una teleconferència sobre nutrigenètica al congrés de la SEEDO celebrat a Lleida el passat 16 de març. La nutrigenètica intenta determinar quina és la millor nutrició en funció de la genètica de cada individu.

L'obesitat existeix des de fa molts milers d'anys, però la seva prevalença ha augmentat fins al punt que es coneix com l'epidèmia del segle XXI

L'altra epidèmia que l'acompanya són els falsos anuncis: remeis, productes i mètodes miraculosos, que prometen resoldre-la amb ànim de lucre.

L'obesitat ha estat interpretada com a falta d'autocontrol, com incapacitat de controlar el que es menja i ganduleria de no exercitar tot o que es deu. I si bé, els hàbits són fonamentals, sembla ser que hi ha una cosa innata que determina qui serà obès en l'ambient obesogènic en què vivim.

 

Naturalesa versus nutrició:
Estudis del Dr. Albert Stunkard a finals dels 80 van demostrar que bessons separats al néixer mantenien un pes corporal més semblant al dels pares biològics que al dels adoptius demostrant la força de la genètica.

El 2007 estudis de genètica molecular realitzats per Mark McCarthy and Andrew Hattersley van descobrir el gen FTO, el gen amb major contribució individual a la càrrega genètica de l'obesitat. Des de llavors, s'han descobert molts més marcadors genètics associats a obesitat.

En resum: el pes no està únicament controlat pel individu- les predisposició genètica juntament amb l'entorn obesogènic crea l'epidèmia.

 

Què passa amb la dieta? La dieta pot modular l'expressió de gens, el que es coneix com epigenètica.
Així doncs, estudis genètics demostren que segons les característiques genètiques, les persones guanyaran més o menys pes amb el consum de begudes ensucrades o de greixos. També es descriuen gens que es relacionen amb una major gana, o amb una avidesa per greixos i proteïnes.

Els estudis són molt interenates però no tenim tota la informació per fer recomanacions personalitzades amb seguretat.

Per exemple: el gen de l'perilipina, la proteïna més abundant en les cèl·lules grasses. Els portadors de l'al·lel A que són obesos, poden perdre pes augmentant el consum d'omega 3 en la dieta. Un altre exemple: el gen de l'amilasa. Es relaciona amb la capacitat de respondre a una dieta rica en proteïnes.

No tots els estudis són iguals. Un estudi recent: el DIETFITS, publicat a JAMA recentment amb cert impacte en la premsa convencional, va dividir els subjectes en funcón del seu genotip (caracterísica genètica) però no es van veure diferències en la resposta a diferents dietes en funció d'usar la dieta més recomanada per al genotip. En certa manera, una mica de pessimisme en la possibilitat i utilitzar la informació genètica per personalitzar la dieta a data d'avui.

El camp de la genòmica evoluciona molt ràpid, segur que en un futur no molt llunyà, utilitzarem aquestes tècniques per dissenyar els tractaments personalitzats.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Existeixen fàrmacs per a la obesitat? El que necessita saber sobre els fàrmacs aprovats per tractar l’obesitat

Què és la nutrigenètica?

Funcionen els medicaments que ajuden a la pèrdua de pes? Perquè no s’utilitzen els fàrmacs indicats per a la pèrdua de pes?

Continuar llegint

Pateixes candidiasi?

Què és la nutrigenètica?

La candidiasi és una infecció causada pel fong Candida albicans, un patogen oportunista present de forma natural i en petites quantitats a la nostra flora microbiana, però quan aquesta es desequilibra per diferents factors és quan en patim les seves conseqüències.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +