Nous subgrups de Diabetis. 5 tipus de Diabetis en lloc de 2 És possible?

categoría Diabetis Obesitat

15 març 2018Actualment la diabetis es classifica en dues formes principals, diabetis tipus 1 i diabetis tipus 2. La diabetis tipus 2 és la més prevalent actualment en la nostra societat, i en concret, aquest tipus de diabetis és molt heterogènia. Una classificació més concreta, podria proporcionar eines poderoses per poder individualitzar molt millor el tractament de cada pacient.

Actualment el diagnòstic de diabetis tipus I o tipus II es basa predominantment en la presència o absència d'autoanticossos contra antígens de cèl·lules beta pancreàtiques i així poder realitzar un diagnòstic, sent les persones que tenen autoanticossos + diabetis tipus I i amb autoanticossos - diabetis tipus II .

Una investigació, publicada l'1 de març a The Lancet Diabetis & Endocrinology, va recopilar dades sobre gairebé 15.000 pacients de cinc cohorts a Suècia i Finlàndia i van descobrir que hi ha cinc grups de pacients amb diabetis que presentaven les mateixes característiques.

Aquests subgrups es divideixen en 3 formes greus (una correspon a la Diabetis tipus I) i 2 formes lleus (4 representen a la diabetis tipus 2)

Els grups es van basar en sis variables (presència d'autoanticossos, edat del diagnòstic, índex de massa corporal, HbA 1c (resum dels últims 3 mesos del sucre), avaluació de la funció de les cèl·lules β i avaluació de la resistència a la insulina ).

L'anàlisi es va basar en dades de 8.980 pacients, tots els quals van ser diagnosticats de diabetis entre l'any 2008 i 2016. Aquests van ser els resultats:

 

Grup

Nombre de persones

Característiques

Nom

1

577

Inici d'hora de la malaltia

Índex de massa corporal relativament baix

Control metabòlic deficient

Deficiència d'insulina

autoanticossos +

 

Diabetis autoimmune severa (SAID)

2

1575

Inici d'hora de la malaltia

Índex de massa corporal relativament baix

Control metabòlic deficient

Deficiència d'insulina

autoanticossos -

Alta HbA1c

Major incidència de retinopatia

 

Diabetis greu deficient en insulina (SIDD)

3

1373

Resistència a la insulina

Alt IMC

Major incidència de nefropatia

Diabetis resistent a la insulina greu (SIRD)

4

1942

Obesitat

Menor edat

No resistent a la insulina

Diabetis lleu relacionada amb l'obesitat (MOD)

5

3513

Majors d'edat

Modestes alteracions metabòliques

Diabetis lleu relacionada amb l'edat (MARD)

 

En observar la progressió de la malaltia en els diferents grups van trobar:

- Els grups 1 i 2 tenien nivells de HbA 1c més alts que els altres grups
- Els grups 1 i 2 van ser més propensos a tenir cetoacidosi en el moment del diagnòstic
- El grup 3 tenia major risc de desenvolupar malaltia crònica, risc de nefropatia diabètica i macroalbuminúria que altres pacients
- El grup 3 tenien un risc substancialment més gran de malaltia renal en etapa terminal
- El grup 2 tenia més risc de patir retinopatia diabètica davant del grup 5

Com interpretem aquestes dades?

Aquesta nova subclassificació podria ajudar a adaptar i dirigir el tractament d'hora als pacients recentment diagnosticats de diabetis.

Per tant, aquesta nova subclassificació podria tenir implicacions importants no només per al diagnòstic i el tractament de la diabetis sinó també per a l'orientació terapèutica futura.

Autor:


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

APPS i DIABETIS

Nous subgrups de Diabetis. 5 tipus de Diabetis en lloc de 2 És possible?

És important tenir en compte que l'ús de les aplicacions no pretén ni ha de substituir el seguiment per part del metge.

Continuar llegint

UNITAT GREIXOS – PROTEÏNA (UGP)

Nous subgrups de Diabetis. 5 tipus de Diabetis en lloc de 2 És possible?

T’ha passat mai que has fet un sopar copiós, en el que has comptabilitzat correctament els hidrats de carboni, i de fet, la glucèmia postprandial a les 2h és acceptable però hores més tard la glucèmia et comença a pujar? Si aquest sopar era ric en greixos i proteïnes, és molt probable que els culpables siguin ells. Sovint passa amb la pizza, la truita de patates, les hamburgueses amb patates fregides, carn o peix amb salsa calòrica on hi suques pa,.. Sabies que els greixos i les proteïnes també poden augmentar la glucèmia? En ocasions és interessant fer-ne el càlcul, per fer-ho cal conèixer el concepte Unitat Greixos – Proteïnes (UGP).

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +