Pot la Metformina prevenir la diabetis?

categoría Diabetis Obesitat

31 agost 2017La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis

La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, un remei derivat d’herbes l’ús del qual es remunta a la medicina tradicional europea, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis. En parlarem més extensament en posts successius.

Un dels estudis presentats a les 77ª” Sessions Científiques de la American Diabetes Association” i que s’emmarca dins del Programa de Prevenció de la Diabetis, mostra els efectes preventius que pot tenir la metformina en l’aparició de diabetis mellitus tipus 2 en dones amb antecedents de diabetis gestacional, ja que s’ha vist que hi tenen més predisposició.

El Programa de Prevenció de la Diabetis consisteix en un estudi d’investigació clínica multicèntric, iniciat al 1996 als Estats Units, amb l’objectiu d’analitzar l’efecte de la pèrdua de pes amb canvis alimentaris i activitat física, o bé amb tractament amb metformina, en la prevenció de la DM2. La metformina és un fàrmac utilitzat en el tractament de la DM2 que ajuda en el control dels nivells de glucosa en sang .

L’estudi inclogué un total de 3.234 participants amb sobrepès i prediabetis,  els quals es classificaren en 3 grups: el primer grup realitzà una intervenció d’estil de vida (dieta hipocalòrica reduïda en greix juntament amb 150 minuts d’exercici físic setmanal), el segon utilitzà metformina 2 cops al dia i el tercer grup fou el grup control. Tant el grup que prengué metformina com el grup control reberen informació nutricional i d’activitat física.

Els resultats mostraren que el grup d’intervenció d’estil de vida va reduir un 58% el risc de desenvolupar diabetis (només un 5% anual), en comparació amb el grup amb metformina que va reduir el risc un 31% (un 7,8% va progressar a diabetis anualment). Per altra banda, el grup control va desenvolupar diabetis a un ritme del 11% anual.

Posteriorment a la finalització de l’estudi, anàlisis addicionals han mostrat que les dones amb història de diabetis gestacional que prenien metformina van reduir en un 41% el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 a llarg termini, a diferència d’una reducció del 11% en les dones sense antecedents.

En definitiva, la pèrdua de pes amb canvis alimentaris i l’augment de l’exercici físic redueix notablement la probabilitat de desenvolupar diabetis mellitus tipus 2 posteriorment, en població general podem dir que és la intervenció més eficaç. No obstant, l’ús de metformina també ha demostrat una reducció significativa del risc de diabetis, especialment en les pacients amb antecedents de diabetis gestacional.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

EMPAGLIFLOZINA EN EL TRACTAMENT DEL FETGE GRAS NO ALCOHÒLIC EN EL CONTEXT DE DIABETIS TIPUS 2

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

L'estudi E-LIFT mostra resultats prometedors per empagliflozina en la reducció del greix hepàtic, podent ser aquest el primer pas per millorar la malaltia del fetge en persones amb diabetis tipus 2

Continuar llegint

Una planta que redueix el risc cardiovascular millorant els nivells de colesterol, sucre i tensió arterial?

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

La suplementació amb Pycnogenol (un producte derivat de l'escorça del pi) millora la funció endotelial en individus amb hipertensió, hiperglucèmia o hiperlipèmia.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +