Pot la Metformina prevenir la diabetis?

categoría Diabetis Obesitat

31 agost 2017La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis

La metformina se l’ha etiquetat com “l’aspirina del segle XXI”, es tracta d’un fàrmac molt antic, un remei derivat d’herbes l’ús del qual es remunta a la medicina tradicional europea, que està demostrant beneficis més enllà de la indicació clàssica del tractament de la diabetis. En parlarem més extensament en posts successius.

Un dels estudis presentats a les 77ª” Sessions Científiques de la American Diabetes Association” i que s’emmarca dins del Programa de Prevenció de la Diabetis, mostra els efectes preventius que pot tenir la metformina en l’aparició de diabetis mellitus tipus 2 en dones amb antecedents de diabetis gestacional, ja que s’ha vist que hi tenen més predisposició.

El Programa de Prevenció de la Diabetis consisteix en un estudi d’investigació clínica multicèntric, iniciat al 1996 als Estats Units, amb l’objectiu d’analitzar l’efecte de la pèrdua de pes amb canvis alimentaris i activitat física, o bé amb tractament amb metformina, en la prevenció de la DM2. La metformina és un fàrmac utilitzat en el tractament de la DM2 que ajuda en el control dels nivells de glucosa en sang .

L’estudi inclogué un total de 3.234 participants amb sobrepès i prediabetis,  els quals es classificaren en 3 grups: el primer grup realitzà una intervenció d’estil de vida (dieta hipocalòrica reduïda en greix juntament amb 150 minuts d’exercici físic setmanal), el segon utilitzà metformina 2 cops al dia i el tercer grup fou el grup control. Tant el grup que prengué metformina com el grup control reberen informació nutricional i d’activitat física.

Els resultats mostraren que el grup d’intervenció d’estil de vida va reduir un 58% el risc de desenvolupar diabetis (només un 5% anual), en comparació amb el grup amb metformina que va reduir el risc un 31% (un 7,8% va progressar a diabetis anualment). Per altra banda, el grup control va desenvolupar diabetis a un ritme del 11% anual.

Posteriorment a la finalització de l’estudi, anàlisis addicionals han mostrat que les dones amb història de diabetis gestacional que prenien metformina van reduir en un 41% el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 a llarg termini, a diferència d’una reducció del 11% en les dones sense antecedents.

En definitiva, la pèrdua de pes amb canvis alimentaris i l’augment de l’exercici físic redueix notablement la probabilitat de desenvolupar diabetis mellitus tipus 2 posteriorment, en població general podem dir que és la intervenció més eficaç. No obstant, l’ús de metformina també ha demostrat una reducció significativa del risc de diabetis, especialment en les pacients amb antecedents de diabetis gestacional.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Canagliflozina redueix el risc cardiovascular i renal alhora que incrementa el risc d’amputacions en pacients amb diabetis

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

Nous resultats de la combinació de l’estudi CANVAS i CANVAS-R mostren que la utilització de canagliflozina, de nom comercial Invokana®, en pacients amb diabetis tipus 2, redueix significativament els episodis cardiovasculars i la disfunció renal, al mateix temps que s’incrementa el risc de patir amputacions de les extremitats inferiors.

Continuar llegint

Vull perdre pes y evitar les malalties cardiovasculars Què és més efectiu: Dieta baixa en greixos o en carbohidrats?

Pot la Metformina prevenir la diabetis?

El nombre de nord-americans amb sobrepès i obesitat va augmentar un 66,1% de 1971 a 2.011, el consum de greix es va reduir un 33,6% de 1965 a 2011 i el consum d'hidrats de Carboni va augmentar un 50% durant el mateix període, segons una revisió estadística del consum en els EUA. Al nostre país, la xifra de sobrepès + obesitat supera el 60% segons estudis poblacionals

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +