Noves evidències del glucagó intranasal

categoría Diabetis

17 juliol 2017Un estudi de fase 3 demostra que la pulverització intranasal de glucagó pot revertir la hipoglucemia en 30 minuts en adults amb diabetis tipus 1 i és un procediment senzill

Des fa un temps, com ja havíem avançat en aquest mateix lloc web, s’està investigant la possibilitat de substituir el clàssic glucagó injectat per glucagó intranasal per al tractament de les hipoglucemies moderades/greus en pacients diabètics en tractament insulínic.

 

Una hipoglucèmia es defineix com un nivell de glucosa en sang <70mg/dl. No obstant, dins la pròpia definició, existeix una classificació segons la gravetat. La hipoglucemia moderada/greu és aquella en què la persona amb diabetis és incapaç de recuperar-se de la situació sense l’ajuda d’una altra persona, generalment per una pèrdua de coneixement o incapacitat d’ingerir cap tipus d’aliment. És en aquests casos quan està indicat el tractament amb glucagó.

Tot i així, es demostra que per la majoria de cuidadors l’ús del glucagó és un procés laboriós i complicat ja que  necessita diferents passos. Per això, gran part no l’usen i esperen que els paramèdics corregeixin la situació, conferint a aquesta una major gravetat pel temps de demora.  

 

Així, el present estudi avalua l’eficàcia de la pulverització de 3mg de glucagó nasal en la recuperació de la hipoglucèmia moderada/greu en ≤30 minuts; i la facilitat d’ús en comparació amb el tractament convencional.

 

En quant a l’eficàcia, defineixen recuperació com a: “despertar-se” per aquells pacients amb hipoglucèmia greu que estaven inconscients o convulsionant; i “retornar a un estat normal” en aquells pacients amb hipoglucèmia moderada de ≤60mg/dl.

L’anàlisi va incloure 69 pacients adults amb diabetis tipus 1 en tractament amb ISCI o MDI (infusió subcutània continua d’insulina o múltiples dosis d’insulina, respectivament).

Durant el transcurs, es van produir 157 episodis d’hipoglucemia. D’aquests, en 151 episodis (96% dels casos) els pacients es varen recuperar en 30 minuts; en 5 episodis van trigar entre 30-45 minuts; i 1 pacient va experimentar un mal de cap que va durar més temps.

Parlant dels nivells de sucre en sang, s’observa que tenien una glucèmia promig de 48mg/dl a l’inici de l’episodi que augmentava a 113mg/dl en 30 minuts i continuava augmentant.

 

En quant a la facilitat d’ús, durant l’estudi cap dels cuidadors van necessitar ajuda de paramèdics. Un 94% estaven molt satisfets i es comprovà que un 97% d’ells eren capaços d’administrar el fàrmac en menys de 2 minuts i ¾ parts podien fer-ho en 30 segons.

 

Així doncs, el glucagó intranasal és una potencial alternativa al glucagó injectat. La mateixa dosi s’ha provat en nens amb diabetis tipus 1, i també podria ser utilitzat per corregir hipoglucèmies greus en pacients amb diabetis tipus 2 que reben tractament amb insulina. No obstant, encara és prematur parlar de la disponibilitat comercial del producte.

American Diabetes Association 2017 Scientific Sessions; June 12, 2016; San Diego, California

 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Longitud de les agulles d'insulina

Noves evidències del glucagó intranasal

La insulina s'administra en el greix subcutani evitant injectar a nivell intradèrmic o muscular, ja que pot resultar més dolorós o alterar la velocitat d'absorció. Per assegurar una punció adequada d'insulina s'ha de tenir en compte diversos factors, entre ells l'elecció d'una agulla de longitud i gruix adequats.

Continuar llegint

LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

Noves evidències del glucagó intranasal

La diabetis gestacional afecta entre un 5-15% de les dones embarassades a Espanya. En el nostre Hospital Dexeus, dades dels últims 10 anys, indiquen que la prevalença és del 10%

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +