Gingebre per a les nàusees

categoría Nutrició

15 març 2017L'ús del gingebre per a la prevenció i tractament de les nàusees associades a la gestació i a la quimioteràpia es considera eficaç i segur

Què és el gingebre?

És una herba perenne conreada a Àsia i zones tropicals. S'ha vingut usant des de l'antiguitat com a espècia i com a herba medicinal per tractar malalties gastrointestinals com nàusees, vòmits, diarrea i dispèpsia o altres malalties (artritis, dolor muscular, febre).

El gingebre s'usa en múltiples formes: fresc, sec, en vinagre, en conserva, cristal·litzat, ensucrat o en pols.

Les seves presentacions poden ser diverses: càpsules, pastilles, tintures, te i extractes líquids

 

Quins són els ingredients actius?

El rizoma del gingebre està format per una multitud de substàncies fitoquímiques (substàncies que no són nutrients però aporten beneficis a la salut). No obstant, la major activitat farmacològica s'atribueix als gingerols (components principals del rizoma de gingebre fresc) i els shogaols (components principals del gingebre sec).

La concentració d'aquests ingredients actius dependrà de la seva forma de presentació i el grau de processament.

 

Com actua el gingebre?

Les seves propietats antiemètiques (prevenció de nàusea i/o vòmit) són gràcies a un efecte dins el tracte gastrointestinal, on augmenta el to i la motilitat gàstrica i afavoreix el buidament gàstric a causa d'accions anticolinèrgiques i antiserotoninérgicas.

 

Quina dosi s’aconsella?

Tot i que no hi ha consens en la dosificació del gingebre, la major part d'estudis clínics recomanen una dosi 1000-1500mg/dia de gingebre per a l'alleujament de les nàusees.

Aquesta dosificació equival a 1 cullera de cafè d'extracte de gingebre ratllat, 2ml d'extracte de gingebre líquid, 4 tasses d'infusió de gingebre, 10ml de xarop de gingebre o 2 peces de gingebre cristal·litzat. O bé, el seu equivalent en pastilles o càpsules.

 

Evidència del gingebre en la gestació

Aproximadament el 80% de dones embarassades presenta nàusees durant el primer trimestre de gestació, que es resolen sobre la setmana 12-14. La causa exacta encara es desconeix, però s'associa als canvis hormonals típics d'aquesta etapa (com un augment de la gonadotropina coriònica humana i els estrògens).

L'evidència de l'ús de gingebre durant la gestació mostra que aquesta herba és una bona opció no farmacològica per a l'alleugeriment de les nàusees comparat amb placebo a una dosi de 1000mg/dia com a mínim durant 4 dies. Així mateix, no s'observa en cap estudi efectes adversos del seu ús durant la gestació.

 

Evidència del gingebre en la quimioterapia

Les nàusees i vòmits induïts per la quimioteràpia són els majors efectes adversos d'aquestes. El risc de patir-los depèn del potencial emètic del fàrmac usat, però la incidència d'aquests problemes pot arribar a ser del 90%.

Hi ha diferents tipus de nàusees que es classifiquen: nàusea anticipatòria (abans de començar la quimioteràpia), nàusea aguda (dins de les 24 hores de la quimioteràpia), nàusea endarrerida (des de les 24h-5h post quimioteràpia).

De 7 estudis analitzats, 5 reporten resultats favorables per a l'ús del gingebre com antiemètic en la quimioteràpia amb una dosificació de 1000-1500mg / dia fraccionant en diferents preses en funció de la concentració de la presa. L'evidència és més favorable per a les nàusees agudes que per a les retardades.

 

Llavors, el gingebre pot ser una bona ajuda no farmacològica per al tractament simptomàtic de les nàusees associades a la gestació, la quimioteràpia i fins i tot, als marejos associats viatges llargs en cotxe o vaixells.

 

Per a més informació i adaptació individualitzada, el servei ENDOCS compta amb dietistes-nutricionistes i endocrinólogas que li poden ajudar.

 

Lete and Allué. The effectiveness of ginger in the Prevention of nausea and vomiting during Pregnancy and chemotherapy. Integrative Medicine Insights 2016:11 11–17 doi: 10.4137/IMI.s36273.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

NUTRICIÓ SALUDABLE: IDEES DE MENÚS AL CONFINAMENT

Gingebre per a les nàusees

Ens trobem en una situació d'emergència en què passem les 24h del dia a casa. Això ens pot portar a menjar més quantitats (picar entre hores), comprar productes processats i poc saludables deixant-nos portar pels impulsos de menjar amb ANSIETAT o DE MANERA EMOCIONAL.

Continuar llegint

2016 és l'any internacional de les llegums

Gingebre per a les nàusees

L'Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar l'any 2016 com l'Any Internacional de les Llegums amb el propòsit de sensibilitzar la població sobre els seus avantatges nutricionals com a part d'una producció d'aliments sostenible encaminada a aconseguir la seguretat alimentària i la nutrició.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +