Gran notícia per als pacients que lluiten contra el sobrepès i l'obesitat: per fi un fàrmac que redueix la gana

categoría Nutrició Obesitat

21 octubre 2016Una dosi diària de 3 mg de liraglutida juntament amb dieta i activitat física ocasiona una pèrdua de pes significativa en persones amb sobrepès i obesitat, i redueix tots els problemes associats a l'excés de pes

Per què ens costa curar la obesitat?

L'obesitat és una condició epidèmica al nostre medi. La resposta al tractament dietètic és escassa, principalment perquè els pacients tenen fam, ganes de calmar la seva ansietat amb el menjar i això els impedeix mantenir una ingesta baixa per mantenir la pèrdua de pes. Per sort, tenim una nova eina per poder ajudar-los.

 

Què és Saxenda®?

Saxenda® és un medicament d'ús diari que s'utilitza, juntament amb dieta i activitat física, per ajudar al control de pes en persones adultes.

El principi actiu de Saxenda® és liraglutida, un fàrmac emprat també en el tractament de la Diabetis Mellitus tipus 2.

Liraglutida és un "agonista del receptor de GLP-1", -és un fàrmac gairebé idèntic a un pèptid alliberat per les nostres cèl·lules del tracte intestinal quan ingerim aliments- que retardant el buidatge gàstric i actuant en les zones de la gana del cervell, ocasiona un augment de la sacietat i disminució de la gana.

 

Indicacions de Saxenda®

  • Obesitat: persones amb IMC (índex de massa corporal)> 30kg/m2
  • Sobrepès: persones amb IMC 27-30kg/m2 i que presenten complicacions associades a l'excés de pes (diabetis, prediabetis, dislipèmies, hipertensió arterial, apnees obstructives del son)

Sempre en un context de dieta i realització d'activitat física, sota supervisió mèdica.
L'administració del fàrmac és subcutània mitjançant una ploma.

 

Què mostren els estudis?

En un estudi clínic aleatoritzat es van assignar adults no diabètics amb IMC> 30 o IMC 27-30 amb hipertensió arterial o dislipèmia en dos grups:

  • Tractament amb Saxenda®, es comença amb una dosi de 0,6mg/dia, augmentant setmanalment 0,6mg/dia fins a arribar a les 4 setmanes de l'estudi a la dosi final de 3 mg/dia.
  • Tractament amb placebo injectable

Amb dieta baixa en calories i activitat física en els dos grups.

La pèrdua de pes després de 56 setmanes en el grup amb Saxenda® va ser de 8.0 ± 6.7% del pes inicial, comparat amb una pèrdua de 2.6 ± 5.7% en el grup placebo.

Un total de 63.2% i un 33.1% del grup Saxenda® va perdre a les 56 setmanes més del 5% i 10% -respectivament- del pes inicial, comparat amb 27.1% i 10,6% del grup placebo. Les pèrdues del 5-10% del pes inicial s'associen a una millora en la qualitat de vida de la persona amb sobrepès i redueix les complicacions associades a l'obesitat citades anteriorment. A més es va objectivar:

  • Major reducció de l'HbA1c (resum del nivell de sucre dels últims 3 mesos) i de la glucosa i la insulina en dejú en grup Saxenda® tant en persones amb prediabetis i sense aquesta.
  • Major reducció de circumferència de cintura (reducció de greix en zona abdominal)
  • Major reducció de pressió arterial sistòlica i diastòlica en grup Saxenda®
  • Major millora dels nivells de lípids en sang i factors inflamatoris en aquest grup

 

Conclusions

Gràcies a aquest i altres estudis es demostra que una injecció diària de 3 mg de liraglutida, al costat de dieta i exercici físic, s'associen a una pèrdua de pes significativa en persones amb sobrepès o obesitat, amb les conseqüents reduccions de la glucèmia i factors de risc cardiovascular.

 

A ENDOCS, el nostre equip d'endocrinòlegs i nutricionistes poden valorar de manera individualitzada el seu cas i ajudar a perdre pes de forma efectiva.

 

 

 

 

Pi-Sunyer X., Astrup A., Fujioka K., Greenway F., Halpern A., Krempf M., et al. A Randomized, Controlled Trial of 3,0mg of Liraglutide in Weight Management. N Engl J Med. 2015; 373 (1)

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

DEGÀLEG NUTRICIONAL DEL NADAL

Gran notícia per als pacients que lluiten contra el sobrepès i l'obesitat: per fi un fàrmac que redueix la gana

Ja tenim aquí el Nadal. Doncs bé, tant si han sucumbit a les temptacions comercials com si no, a continuació trobareu el decàleg nutricional del Nadal per tal de mantenir la salut i el pes corporal durant la marató de dies festius i les seves corresponents celebracions.

Continuar llegint

Un fong usat en la medicina tradicional xinesa podria ser utilitzat com a estratègia en la pèrdua de pes

Gran notícia per als pacients que lluiten contra el sobrepès i l'obesitat: per fi un fàrmac que redueix la gana

Un estudi mostra que el fong Ganoderma lucidum, utilitzat en la medicina tradicional xinesa per les seves propietats antidiabètiques, té també propietats anti-obesitat que s’associen a la modulació que provoca en la microbiota intestinal.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +