20 juny 2016
Assegurar la ingesta de 2 racions de verdures i 3 de fruita al dia és vital per al nostre organisme, però també cal aportar varietat de color a la nostra dieta
És ben sabut que el consum de fruites i verdures és importantíssim per a la salut del nostre cos. Sabem que tenen poques calories, molts micronutrients (vitamines i minerals) i molta fibra
Però què sabem del seu color?
Els aliments del regne vegetal contenen diferents pigments de colors que contribueixen al seu atractiu natural. A aquestes substàncies colorants se'ls atribueixen diferents propietats saludables i són anomenades "fitoquímics".
Alguns exemples:
COLOR |
PIGMENT (fitoquímic) |
ALIMENTS |
PROPIETATS |
Taronja |
Carotens |
Pastanaga, taronges, carabassa, mango, albercoc... |
Se'ls ha associat un paper protector davant la malaltia cardiovascular, el càncer d'estómac, pulmó, pròstata; i de malalties oculars |
Vermell |
Licopè |
Tomàquet, maduixes, síndries, pebrot vermell |
Se l’ha relacionat amb protecció del càncer de còlon i recte, càncer de pròstata, d'esòfag i d'estómac |
Granat |
Betacianina |
Remolatxa i magrana |
Se li ha atribuït propietats antisèptiques i antiinflamatòries en l'aparell digestiu i exerceix un paper antioxidant en les cèl·lules protegint del càncer |
Groc |
Carotenoides, quercetina, flavonoides |
En gairebé totes les fruites, però les que més en contenen són: blat de moro, poma, ceba, llimona, aranja i cireres |
Se’ls han associat propietats analgèsiques, antivirals i de protecció contra el càncer i la malaltia cardiovascular |
Morat |
Antocianines |
Raïm negre, pell de l'albergínia, nabius, mores, prunes negres |
Se les relaciona amb la reducció de malalties cròniques |
Verd |
Clorofil·la i compostos sulfurosos |
Cols, bròquil, créixens |
Propietats anticancerígenes |
Per aprofitar al màxim els nutrients de les fruites i les verdures, així com els seus pigments, us proposem:
Autor:
El tractament dietètic d’una malaltia no s’ha d’infravalorar, al contrari, cal prendre-s’ho com una oportunitat i agafar-s’ho amb il·lusió. Ben mira’t, pensar que adoptar un estil de vida més saludable pot ser part de la solució és una sort.
Continuar llegintQuan sentim parlar de mel, segurament, el primer que ens ve al cap és un gran pot de vidre, també podem pensar en les abelles i a continuació ho associem amb el refredat, en la tos o en una culleradeta per endolcir quelcom. En els darrers temps, també seria d’esperar que ho relacionem amb sucres lliures, amb pics de glucosa en sang i amb alguna que altra crítica qüestionant-ne els beneficis. És aleshores quan el cap ja s’ha fet un embolic. Què de bo i de dolent hi ha en la mel?
Continuar llegint