T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

categoría Nutrició

16 juny 2016



La intolerància o malabsorció a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora GLUT5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.

Què és la fructosa?

La fructosa és un sucre que es presenta de forma lliure en alguns aliments com les fruites, algunes verdures i la mel.

També la trobem formant part del disacàrid sacarosa (molècula de glucosa + fructosa) també coneguda com sucre.

Com es diagnostica?

Actualment la prova del test d'Hidrogen espirat es considera la millor per al diagnòstic. Aquesta prova consisteix en el mesurament d'hidrogen en l'aire que respirem després de l'administració oral de fructosa. Simplement es deu bufar en un petit aparell que analitza l'Hidrogen en diferents temps després de la ingesta de fructosa.

Quins són els símptomes?

L'excés de sucres no assimilats, passen al còlon, on els bacteris els descomponen formant aigua, gas i àcids. Es manifesta com diarrees, nàusees, vòmits, distensió abdominal, flatulències, dolor abdominal i malestar general.

Per què es produeix la intolerància a la fructosa?

La intolerància a la fructosa es produeix per un dèficit de la mucosa intestinal de la proteïna transportadora glut5 que permet l'absorció de la fructosa a l'intestí prim.

L'absorció de la fructosa també depèn d'un altre transportador, el glut2. S'ha vist que alts nivells de glucosa estimulen el glut2 i facilita el transport de la fructosa. És a dir, els aliments que continguin més glucosa que fructosa solen ser ben tolerats. Un exemple és el sucre de taula.

És el mateix intolerància a la fructosa que fructosemia o intolerància hereditària a la fructosa?

No hem de confondre la intolerància a la fructosa amb la fructosemia o intolerància hereditària a la fructosa que és una malaltia hereditària en la qual no hi ha una alteració de l'absorció intestinal sinó una alteració de la metabolització hepàtica. En aquest cas la dieta ha de ser més estricta.

És permanent?

La malabsorció a la fructosa pot ser permanent, el més comú, o transitòria, provocada per malalties inflamatòries o infeccioses de l'intestí prim com per exemple gastroenteritis, malaltia inflamatòria intestinal, enteritis per radiació, celiaquia ...

Quin és el tractament?

El tractament consisteix en la realització d'una dieta baixa en fructosa. La severitat d'aquests símptomes dependrà de la quantitat ingerida i de la concentració de fructosa. Cada persona presenta una capacitat d'absorció diferent.

Es recomana seguir règim estricte durant 4-6 setmanes per millorar la simptomatologia. Un cop acabat aquest període d'exclusió s'iniciarà la dieta de reintroducció, lenta i progressiva segons la tolerància individual del pacient.

Com podem ajudar-te?

És imprescindible la valoració d'un Dietista-nutricionista en el seguiment d'una dieta baixa en fructosa per evitar problemes nutricionals. En ENDOCS et plantegem una dieta individualitzada i ajustada a les necessitats reals de cada pacient.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en nutrició en embaràs i lactància Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Hi ha alguna relació entre consum de lactis i aparició de càncer? Puc seguir consumint?

T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

El dia 4 de febrer se celebra el dia mundial contra el càncer. Coincidint amb aquesta data, volem recordar la importància de l'alimentació i volem aclarir la relació dels lactis amb la mateixa.

Continuar llegint

El Caqui

T'han diagnosticat intolerància a la fructosa?

El caqui és una fruita tropical pròpia de la tardor. De color groc o ataronjat segons els seu contingut en carotens, amb sabor molt dols. Aporta 65 kcal per cada 100 grams

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +