Dia nacional del Celiac

categoría Nutrició

29 maig 2016El 27 de Maig és el Dia Nacional del Celíac. La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten en la qual l'únic tractament és el seguiment d'una dieta sense gluten.

  • Què és la malaltia celíaca?

La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten que es presenta en individus genèticament predisposats, caracteritzada per una reacció inflamatòria de base immunològica.

 

  • Quins són els símptomes?

Els símptomes més freqüents són la pèrdua de pes, pèrdua de gana, fatiga, nàusees, vòmits, diarrea, distensió abdominal, pèrdua de massa muscular, retard del creixement, alteracions del caràcter, dolors abdominals, meteorisme, anèmia ... No obstant això, en altres casos, els símptomes poden ser atípics o fins i tot estar absents.

 

  • En quins aliments trobem el gluten?

El gluten és la proteïna que tenen alguns cereals com: Blat, ordi, sègol, espelta, kamut, triticale i possiblement la civada (acostuma a estar contaminada per altres cereals amb gluten).

 

  • Què passa si sóc celíac i consumeixo gluten?

La ingesta de gluten produeix una atròfia de les vellositats de l'intestí que comporta una mala absorció de nutrients com proteïnes, greixos, carbohidrats, minerals i vitamines.

 

  • Quin és el seu tractament?

L'únic tractament és seguir una alimentació sense gluten durant tota la vida. D'aquesta manera s'aconsegueix la reparació de les vellositats intestinals i la correcta absorció de nutrients.

 

  • Quantes persones pateixen de malaltia celíaca en l'actualitat?

S'estima que a Espanya hi ha 450.000 persones que podrien patir malaltia celíaca (prevalença del 1%) i que només el 10% està diagnosticat.

 

Què hi ha de nou en els últims estudis?

Un estudi publicat recentment-Patients With Coeliac Disease Reported Higher Consumption of Added Sugar and Total Fat Than Healthy Individuals Barcelona, ​​27 de maig de 2016- afirma que els nens i adolescents celíacs consumeixen més aliments rics en sucres i greixos comparat amb aquells que no presenten celiaquia.

Es va realitzar un estudi de casos i controls en què durant tres dies, es van analitzar els hàbits alimentaris de 98 nens i adolescents celíacs d'entre 10 i 23 anys i també de 98 participants sense aquesta malaltia.

L'estudi va concloure que els nens i adolescents celíacs segueixen una dieta amb més aliments rics en sucres afegits i greixos que els de la seva mateixa edat que no pateixen aquesta malaltia. Es va observar que l'alimentació era més pobre en carbohidrats i consumien majors quantitats de proteïna (carn, peix o ou). Els subjectes amb malaltia celíaca presentaven nivells inferiors d'àcid fòlic, calci, ferro i magnesi.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27128207

Autor:


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

S’acosta l’operació biquini

Dia nacional del Celiac

Per què escollir-nos per perdre pes? S'inicia el compte enrere, ja no hi ha excusa que valgui, i sembla que fa menys mandra posar-se perquè aviat ens anem a la platja! podem ajudar-te a preparar-te per estar més sa-n@

Continuar llegint

CIRURGÍA DE LA OBESITAT; QUINA TÈCNICA ESCOLLIR?

Dia nacional del Celiac

La cirurgia de l’obesitat o també anomenada cirurgia bariàtrica és la cirurgia que es realitza per a afavorir la pèrdua de pes. Va dirigida a pacients amb obesitat mòrbida o amb obesitat acompanyada de comorbiditats associades susceptibles a millorar amb la pèrdua de pes, com poden ser la Diabetis Mellitus tipus 2 (DM2) o les apnees de la son.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +