29 agost 2015
El consum de certs aliments pot ajudar-nos a aconseguir major protecció per la pell exposada al sol i a mantenir el bronzejat
El consum de certs aliments pot ajudar-nos a aconseguir major protecció per la pell exposada al sol i a mantenir una mica el bronzejat
Els nutrients necessaris per a aconseguir-ho són: La vitamina C, E, betacarotens i Omega-3.
El β-carotè és un dels pigments més importants del grup dels carotenoides.
La seva ingesta és important ja que:
Es troba en vegetals de color vermell, taronja o groc: en verdures i hortalisses com pastanaga, carbassa, pebrot, remolatxa ... i en fruites com mango, meló, aranja, caqui, albercoc dessecat ...
Per augmentar la seva biodisponibilitat (quantitat de β- carotè que absorbim) hem d'evitar cuinar, tallar el mínim possible els aliments i afegir algun greix saludable, com ara amanir amb oli d'oliva.
És important tenir en compte que el consum excessiu de carotenoides pot generar carotenèmia (pigmentació groguenca o ataronjada a la pell). Aquesta no sol donar-se a no ser que es consumeixin grans quantitats de vegetals i fruites o dosis molt elevades de productes vitamínics que continguin carotens. Pot aparèixer més comunament en vegetarians, donant-se coloració groguenca o ataronjada en mans i peus.
Vitamina E: Gran antioxidant que ajuda a la reparació de la pell. El trobem a: olis vegetals (oliva, gira-sol ...), fruits secs i llavors oleaginoses (pipes de gira-sol, avellana, pinyó, ametlla i cacauet ...) o en el germen de blat.
Vitamina C: Ajuda a la síntesi del col·làgen, component essencial en la dermis, que proporciona elasticitat. Són fonts d'aquesta vitamina algunes verdures (pebrot vermell i verd, bròquil, col de Brussel·les ...) i fruites (maduixa, taronja, mandarina, llimona, llima, mango, kiwi, papaia, guaiaba o litxi)
Àcids grassos essencials Omega-3: Ajuden a la correcta hidratació i elasticitat de la pell. Els trobem en l'oli d'oliva verge extra, peixos blaus i fruits secs.
Per aconseguir el consum adequat d'aquests nutrients, hem de seguir les bases de la dieta consumint 2-3raciones de vegetals al dia (intentant que una d'elles sigui crua) i 2-3 peces de fruita (senceres i repartides en les diferents menjars, millor evitar els sucs de fruita, ja siguin naturals o comercials, ja que contenen molt sucre)
Hidratació:
La correcta hidratació adquireix un paper rellevant ja que amb la calor es sua més i la pèrdua d'aigua és més gran, per això és fonamental beure 1,5-2L d'aigua al dia, segons necessitats de cada un. Si costa prendre l'aigua com a tal es pot barrejar amb rodanxes de llimona, fulles de menta o alfàbrega o elaborar infusions fredes amb stevia
Autor:
Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic
Nutricionista i educadora en diabetis Especialista en diabetis tipus 1 Especialista en nutrició i esport
Idees d'entrants, plats principals i postres per acomiadar i donar la benvinguda a l'any nou de manera saludable
Continuar llegintEl concepte ergogènia és una ajuda per augmentar la capacitat en l'exercici físic i millorar-ne el rendiment.
Continuar llegint