Els emulsionants afecten la microbiota intestinal propiciant malalties com la colitis ulcerosa i la síndrome metabòlica

categoría Nutrició Obesitat Ovari Poliquístic

21 maig 2015



Els emulsionants són substàncies utilitzades en la indústria alimentària per barrejar dues substàncies no miscibles o difícils de barrejar.

Els autors Chassaing i colaboradors, van plantejar la hipòtesi que el consum d'emulsionants podia modificar la microbiota. La malaltia inflamatòria intestinal i la síndrome metabòlica són malalties comunes que presenten microbiota intestinal alterada. L'experiment va consistir a administrar a ratolins quantitats relativament baixes de emulsionants d'ús comú donant com a resultats el desenvolupament de colitis crònica i síndrome metabòlica.

El tracte intestinal està habitat per una comunitat de microbis coneguts com la microbiota intestinal. La microbiota intestinal proporciona importants beneficis al seu amfitrió i els trastorns de la microbiota estan associats amb nombroses malalties inflamatòries cròniques com ara la malaltia inflamatòria intestinal i com síndrome metabòlica (relacionat amb l'obesitat).

La malaltia inflamatòria intestinal, una família de malalties que inclouen la malaltia de Crohn i la colitis ulcerosa, afecten milions de persones. La síndrome metabòlica inclou la diabetis i les malalties del cor (nivells elevats de sucre en la sang, pressió arterial alta, excés de greix abdominal i nivells de colesterol elevats). Tant la malaltia inflamatòria intestinal com la síndrome metabòlica estan en augment i una característica comuna de les dues malalties és l'alteració de la microbiota intestinal que afavoreix la inflamació.

L'intestí està protegit de la seva microbiota a través d'estructures de moc que cobreixen la superfície intestinal, permetent que els bacteris es mantinguin a una distància segura de les cèl·lules epitelials que recobreixen l'intestí.

Es planteja la hipòtesi que els emulsionants, molècules de tipus detergent, puguin augmentar la translocació bacteriana, augmentant la probabilitat d'aparició de malaltia intestinal inflamatòria.

En aquest estudi, es va administrar a ratolins concentracions relativament baixes de dos emulsionants d'ús comú (carboximetilcel·lulosa i polisorbat-80) (tan baixes com un 0,1% en l’aigua o en l’aliment). Els ratolins genèticament propensos a malalties intestinals van desenvolupar colitis crònica i els ratolins sense propensió van desenvolupar inflamació lleu de l'intestí i síndrome metabòlica (obesitat, increment de greix central i resistència a la insulina).

Aquests resultats recolzen el concepte que les interaccions hoste-microbiota resulten en una inflamació que pot promoure l'obesitat i els seus efectes metabòlics associats. A més, suggereixen que l'ús continuat de emulsionants podria estar contribuint a un augment de la incidència de l'obesitat i altres malalties inflamatòries cròniques.

Hem de controlar el que ingerim i evitar, en la mesura del possible, la ingesta d'emulsionants.

Autor:


Cap de Servei Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació Especialista en tumors hipofisaris


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

L'ORTORÈXIA: OBSESSIÓ PER LA MENJAR SA

 Els emulsionants afecten la microbiota intestinal propiciant malalties com la colitis ulcerosa i la síndrome metabòlica

Si tens obsessió pel menjar sa, podries patir ortorèxia. D'aquesta manera es defineix un trastorn obsessiu compulsiu que porta l'alimentació sana a l'extrem, portant a un control estricte i exhaustiu dels components que conformen els aliments de la dieta.

Continuar llegint

TRUCS NUTRICIONALS PER CUIDAR LA TEVA PELL DESPRÉS DE L’ESTIU

 Els emulsionants afecten la microbiota intestinal propiciant malalties com la colitis ulcerosa i la síndrome metabòlica

El consum de certs aliments pot ajudar-nos a aconseguir major protecció per la pell exposada al sol i a mantenir el bronzejat

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +