Nous fàrmacs per tractar el colesterol

categoría Colesterol

20 maig 2015Una nova família de fàrmacs diferent a les clàssiques estatines, demostren un potent efecte reductor del colesterol sense aparents efectes adversos associats.

En els últims anys s'han descobert noves molècules claus en la gestió del colesterol a nivell del fetge. El fetge és fonamental en l'aprofitament del colesterol. Una proteïna anomenada PCSK9 és responsable que els receptors de colesterol es dirigeixin a la superfície dels hepatòcits i aclareixin el colesterol del torrent circulatori impedint q s'acumulin i dipositin a les parets de les artèries.

PCSK9 segresta el receptor de colesterol i el porta al lisosoma, reduint el nombre de receptors útils en la superfície de l'hepatòcit. Sense receptors no es pot aclarir el colesterol de la sang, els nivells circulants s'eleven i es diposita en les artèries en el procés conegut com aterosclerosi: es formen plaques de colesterol a les parets arterials que van reduint la seva llum, conduint a la malaltia coronària , cerebrovascular i vascular en general.

 

Els nous fàrmacs són molècules dissenyades per bloquejar PCSK9 i mantenir els receptors a la superfície cel·lular. Aconsegueixen importants reduccions en les xifres de colesterol de fins al 60%, pel que són una gran opció per a aquells pacients amb hipercolesterolèmies greus.

També s'ha descobert que algunes persones genèticament tenen molt poca o no tenen PCSK9, tenen colesterols molt baixos i protecció cardiovascular. Aquests models humans ens serveixen per estimar que la disminució extrema de PCSK9 no comporta perjudicis per a la salut.

L'inconvenient d'aquest grup de fàrmacs és que de moment s'han d'administrar per via subcutània, és a dir mitjançant injecció. Encara no estan comercialitzats i encara falta conèixer alguns resultats sobre el seu efecte sobre mortalitat, però semblen una gran opció per a formes greus d'hipercolesterolèmia.

Autor:


20 maig 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició

Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Qui demonitza els làctics?

Nous fàrmacs per tractar el colesterol

El consum de iogurts, llet descremada i altres productes làctics descremats s'associa amb un menor risc d'incidència de Síndrome Metabòlica en població anciana mediterrània

Continuar llegint

Malaltia cardiovascular en diabetis

Nous fàrmacs per tractar el colesterol

Si té diabetis, un bon control dels lípids (greixos) en sang i la pressió arterial, a part del sucre, l’ajudaran a evitar les malalties cardiovasculars.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +