Plats de temporada d’estiu: Et ve de gust un salmorejo fresquet?

categoría Nutrició

15 maig 2015



És una crema servida habitualment freda i com a primer plat on els ingredients principals són: pa, tomàquet, all, oli d’oliva i sal.

Es diferencia del gaspatxo per un menor contingut de verdures, un major contingut de pa i oli que li dóna la seva textura particular de tipus puré. A l’igual que el gaspatxo, és un plat de baix cost econòmic.

El salmorejo es típic de Còrdoba i molt preuat al sud d’Espanya. La imaginació permet elaborar fins a més de 40 varietats diferents. La base del plat sempre és la mateixa: pa, tomàquet, all, oli d’oliva i sal. A partir d’aquí podem innovar de forma il·limitada: desde salmorejo d’espàrracs, remolatxa o de carbassa fins al de tinta de calamar. També es poden fer salmorejos dolços amb xocolata, vainilla, coco o rom.

 Degut a la seva consistència, a vegades es serveix com a salsa d’acompanyament, per a remullar-hi altres aliments.

 

Recepta (per a 6 racions)

  • 1Kg tomàquet
  • 200g de molla de pa
  • 250 ml d’oli d’oliva
  • 1 dent d’all
  • Sal al gust

Rentar els tomàquets, treure les zones verdes i triturar-lo. Passar-ho per un colador per a treure les llavors i restes de pell del tomàquet.

Col·locar en un bol el pa i cobrir-lo del tomàquet triturat per a que s’estovi durant aproximadament 10 minuts. Passats els 10 minuts, afegir el dent d’all i triturar-ho tot junt. Afegir per últim la sal i l’oli i triturar-ho fins a aconseguir la textura puré característica del “salmorejo”.

Per últim, deixem reposar en la nevera i servim.

 

OPCIONAL: Presentar amb ou dur, rajolí de vinagre balsàmic, pernil salat trossejat o bé, verdures trossejades.

També existeixen varies interpretacions d’aquest plat, variant el contingut d’alguns ingredients i podent afegir vinagre en la seva elaboració.

Si no disposa de temps per a cuinar, existeixen casses comercials que venen “salmorejo” y que contenen una composició nutricional molt semblant a la casolana.

 

Composició nutricional

 

Per 100 ml

Per ració de consum (250ml)

Valor energètic

76 Kcal

190Kcal

Greixos

dels quals saturats

5,3g

13,2g

0,7g

1,7g

Hidrats de carboni

dels quals sucres

6,9g

17,2g

3,2g

8g

Proteïna

0,9g

2,2g

Fibra alimentària

1,7g

4,2g

Sal

0,3g

0,7g

 

Propietats nutricionals

Pel seu “baix” contingut calòric –tot i què és més alt que el gaspatxo- és un plat indicat en casos de sobrepès o obesitat que estiguin en tractament per a la pèrdua de pes.

Presenta així mateix, un perfil cardioprotector –igual que el gaspatxo- per ser la principal forma de greix els àcids grassos monoinsaturats, procedents de l’oli d’oliva.

Té un alt contingut en vitamina C i vitamina E, entre altres antioxidants, importants a l’hora de prevenir els refredats en aquelles persones amb el sistema immune deprimit. Aquests, es mantenen després de l’elaboració gràcies a no utilitzar cap tècnica de cocció.

Font de potassi, interessant per a les persones amb rampes musculars i retenció de líquids.

Adequat en aquelles persones amb alteracions en la deglució per a líquids i sòlids, per la seva textura nèctar/puré –sempre i quan no s’hi afegeixin trossos de pernil, ou dur o vegetals-.

Tot i que és menys àcid que el gaspatxo perquè la majoria de versions no contenen vinagre, sí conté tomàquet i all, que podria resultar lleugerament indigest en aquelles persones amb digestions pesades.

 

 

Autor:


15 maig 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició

Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Dia nacional del Celiac

Plats de temporada d’estiu: Et ve de gust un salmorejo fresquet?

El 27 de Maig és el Dia Nacional del Celíac. La malaltia celíaca és una intolerància permanent al gluten en la qual l'únic tractament és el seguiment d'una dieta sense gluten.

Continuar llegint

SUC PREMSAT EN FRED: La nova "moda" per consumir fruites i verdures

Plats de temporada d’estiu: Et ve de gust un salmorejo fresquet?

Després de la moda dels sucs "Detox" o Sucs verds, recentment ha aparegut al mercat una nova gamma de sucs caracteritzats per elaborar-se amb la tècnica de premsat en fred, també anomenats cold pressing.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +