El consum d'espècies picants genera beneficis per a la salut

categoría Nutrició

26 març 2015



Diversos estudis han vinculat l'atracció pel menjar picant a persones atrevides, amb fortes personalitats i persones a la recerca d'aventures.

El picant sol generar rebuig o atracció entre la població. Les espècies picants, utilitzades de manera correcta, poden realçar els sabors naturals dels aliments sense presentar sensació de cremor.

Els xilis picants són l'aliment picant més comú i es classifiquen en l'escala Scoville que mesura el contingut de capsaïcina.

La capsaïcina és la part del Xile que li dóna sabor calent i picant l'aliment. Diversos estudis han vinculat l'atracció pel menjar picant a persones atrevides, amb fortes personalitats i persones a la recerca d'aventures. En diverses investigacions s'ha descobert que el consum de capsaïcina crea un torrent d'endorfines (neurotransmissors responsables de la satisfacció, emoció, excitació ...) que poden fer que menjar sigui emocionant. Aquests compostos (la capsaïcina) s'han relacionat amb beneficis per a la salut: Beneficis cardiovasculars, dermatològics, anti càncer i bloquejants del dolor.

Existeixen diferents formes culinàries per entrar al món del picant generant major sabor als plats.

Com potenciar el gust picant

  • Aixafar el xili o usar l'espècie per cuinar
  • Addicionar les espècies cap al final del procés de cocció permet que els sabors es destapin més en lloc d'addicionar-ho un cop acabada la cocció.
  • Afegir més quantitat de qualsevol espècia per augmentar el sabor
  • Incloure la membrana interna del Xile, ja que és la part més picant

Com inhibir el gust picant

  • Cuinar o coure al vapor les espècies i les herbes disminueix el seu sabor.
  • Utilitzar xilis secs durant el procés de cocció, sense aixafar.
  • Utilitzar picant amb ingredients com brou, arrossos o productes lactis.
  • Utilitzar oli d'oliva verge quan es vulgui introduir alguna espècie picant. El greix redueix i retarda el picant recobrint les molècules de capsaïcina.
  • Eliminar les llavors que es troben dins del Xile al tallar-lo.
  • Utilitzar sabors dolços a les coccions com sucre, mel o fruites, pot equilibrar el sabor picant.

 

Recepta Mexicana: Amanida de Gambetes

Ingredients per a 4-6 persones:

  • 1 quilo gambetes netes
  • 1/2 quilo coliflor picada
  • 1/2 quilo patates picades
  • 1/2 quilo pastanagues picades
  • 1 tassa de xiles
  • 1 ceba picada
  • Mostassa
  •  vinagre

1- Cuinar les gambetes passant per la paella fins que estiguin daurades.

2- Coure les patates, pastanagues i coliflor en una olla amb aigua.

3- Tallar la ceba a daus i deixar reposar en vinagre, aigua i sal durant 15-30 minuts.

4- Afegir a la ceba la mostassa i una tassa de xiles.

5- Un cop cuites les patates, pastanaga i coliflor tallar en petits trossos, servir amb les gambetes i la salsa picant.

Autor:


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

GARCINIA CAMBOGIA

El consum d'espècies picants genera beneficis per a la salut

L’extracte de la Garcinia Cambogia (àcid hidroxicítric) té un paper prometedor com a coadjuvant de la dieta i l’exercici físic en la pèrdua ponderal en persones amb excés de pes, així com en la resistència esportiva.

Continuar llegint

Aliments de temporada: LA CARBASSA

El consum d'espècies picants genera beneficis per a la salut

Típica de la tardor, té importants propietats nutritives y escasses calories

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +