La Carxofa. Aliments de temporada

categoría Nutrició

05 març 2015



Per la seva baixa aportació energètica i greixosa esta molt indicada en aquells pacients que segueixen pautes d’aprimament.

La carxofa és la inflorescència immadura de color verd o morat d’ aproximadament uns 10-12cm de la planta que rep el mateix nom. El sabor és aspre i una mica amarg. Es consumeix en estat immadur cuita, rostida, fregida o fins i tot crua. Es poden consumir en amanides, guisades o saltejades amb pèsols i pernil, etc. També s'elaboren conserves amb elles, que poden ser al natural, en oli o en vinagre. També s'adapta molt bé a la congelació, conservant les seves propietats organolèptiques. Es presenta congelada de diverses formes: fons de carxofa, làmines, trossos i cors.

COMPOSICIÓ NUTRICIONAL

 

Per 100g

Cor de carxofa (50g)

Valor energètic

22,44 Kcal

11,22Kcal

Proteïnes

2,9g

1,45g

Lípids

0,2g

0,1g

Hidrats de Carboni

2,26g

1,13g

Fibra

9,4g

4,7g

Potassi

300mg

150mg

 

INDICACIONS/CONTRAINDICAIONS

  • Per la seva baixa aportació energètica i greixosa esta molt indicada en aquells pacients que segueixen pautes d’aprimament.
  • Pel seu alt contingut en fibra (inulina) pot ser d’ajuda en pacients amb Diabetis per disminuir el índex glucèmic (com de ràpid puja el sucre dels aliments en sang). Pel mateix motiu, pot ser utilitzada en persones amb alteracions del trànsit intestinal ja que participa en la seva regulació.
  • Pel seu contingut en potassi seria interessant el seu consum en totes aquelles persones que tenen rampes a les extremitats del cos. També en persones amb retenció de líquids i hipertensió. Per aquest mateix fet, estarien desaconsellades en persones amb insuficiència renal amb restricció de potassi.
  • Pel seu contingut en cinarina i cinaropicrina estaria recomanat el consum de carxofa per aquelles malalties que afecten al correcte funcionament del fetge i/o la vesícula biliar.


RECEPTES AMB CARXOFA

Amanida de carxofes amb pernil i vinagreta de mostassa

  • Ingredients (per a 4 persones):

8 carxofes, 200g de pernil serrà, 1 fulla de roure, 1 escarola, 1 enciam vermell, oli d’oliva, sal, pebre, mostassa clàssica (en gra).

  • Mètode: Netegeu les carxofes, talleu-les en quatre parts. Talleu el pernil en làmines. Netegeu bé tots els enciams, escorreu-los per separat, si pot ser amb la centrifugadora. Barregeu-los.

Per a fer la vinagreta: Barrejar en un got 3 cullerades soperes d’oli, 2 cullerades soperes de vinagre balsàmic i una cullerada de postra de mostassa clàssica, mesclem fins a emulsionar.

Ficar en un bol els diferents tipus d’enciam i el pernil, afegir la vinagreta i barrejar fins que s’homogeneïtzi. Per últim, saltejar les carxofes amb sal, pebre i oli d’oliva. Emplatar juntament amb els enciams i el pernil.

 

Chips de carxofes amb pernil serrà

  • Ingredients (per a 4 persones):

8 carxofes, 280g de pernil serrà a dauets, oli d’oliva, pebre i sal.

  • Mètode: Agafar les dues carxofes i treure les fulles de l’exterior fins arribar al cor, netejar-los. Tallar lamines del cor de les carxofes. Afegir 2 cullerades d’oli d’oliva a la paella i afegir les lamines de carxofa. Condimentem amb sal i pebre però compte amb la sal ja que el pernil serrà quan perdi aigua, serà més salat. Deixem que les carxofes agafin un to daurat i textura cruixent i quan estiguin quasi fetes afegim el pernil serrà.

 

Carxofes guisades amb cloïsses a l’all i julivert

  • Ingredients (per a 4 persones):  

8 carxofes tendres, 2 llimones, sal, 50g farina, oli, 2 alls, julivert trinxat, 60g cloïsses vives.

  • Mètode: Retireu les fulles exteriors més dures de les carxofes i talleu les puntes de les fulles que hi deixeu. Renteu les carxofes, talleu-les a quarts i fregueu-les amb el suc de llimona. A continuació, poseu-les a bullir amb aigua, sal, suc de llimona i dues cullerades de farina fins que siguin cuites. A banda, poseu un raig d’oli en una cassola al foc i afegiu-hi els alls trinxats petits, fins que siguin daurats. Afegiu-hi la resta de farina i deixeu-ho coure un parell de minuts. Mulleu-ho amb l’aigua de les carxofes (8 cullerades) i afegiu-hi el julivert, les cloïsses i les carxofes, i deixeu-ho coure 4 min més fins que les cloïsses s’obrin. Tasteu-ho de sal i serviu-ho en plats calents.

 

Autor:


05 març 2015 por CSENDO Endocrinologia i Nutrició

Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

L'ORTORÈXIA: OBSESSIÓ PER LA MENJAR SA

La Carxofa. Aliments de temporada

Si tens obsessió pel menjar sa, podries patir ortorèxia. D'aquesta manera es defineix un trastorn obsessiu compulsiu que porta l'alimentació sana a l'extrem, portant a un control estricte i exhaustiu dels components que conformen els aliments de la dieta.

Continuar llegint

Menjar mentre es camina afavoreix el sobrepès

La Carxofa. Aliments de temporada

Un estudi publicat a la revista Journal of Health Psychology, conclou que menjar mentre es camina afavoreix una sobreingesta en els menjars posteriors, afavorint el sobrepès.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +