BEGUDES VEGETALS

categoría Nutrició

11 gener 2022



En els últims anys ha augmentat la tendència de substituir la llet de vaca per begudes d’origen vegetal. Donat que el seu consum s’està generalitzant és d’interès avaluar la seva adequació nutricional i fer una comparativa amb la llet de vaca per a aquells casos en què s’usen en substitució.

Dins aquest grup de begudes vegetals podem incloure: de soja, d’ametlles, d’avellanes, coco, de civada (avena en castellà) i d’arròs. Aquestes begudes no haurien de contenir ni lactosa ni proteïnes de la llet de vaca, així, les poden consumir els intolerants a la lactosa i els al·lèrgics a la proteïna de la llet de vaca.

Hem de tenir en ben clara la composició nutricional de la llet de vaca per a poder fer una comparativa. 
La llet de vaca és un producte ric en proteïnes i pot ser més elevada o baixa en greix depenent de si és una llet desnatada, semidesnatada o sencera. 

La beguda vegetals, excepte la beguda de soja, solen ser més pobres en proteïnes i més riques en carbohidrats o greixos (degut a que estan fetes de un cereal o fruits secs). 

 

BEGUDA DE SOJA 

És la més similar nutricional ment a la llet de vaca.  Això es deu a què el contingut de proteïnes és molt semblant –a diferència de les altres begudes vegetals- la qualitat d’aquestes proteïnes és bona, i la majoria de begudes de soja del mercat venen enriquides en calci i vitamina D.
Addicionalment, el perfil lipídic de les begudes de soja sembla més interessant que el de la llet de vaca per un major contingut de greixos poliinsaturats i un menor contingut de greixos saturats. 

Hem de vigilar que no continguin sucres afegits i buscar les versions lleugeres d’aquestes begudes on es redueix el contingut tant de greixos, de carbohidrats com de lípids, i finalment el contingut calòric. Gràcies a la seva riquesa en fito estrògens, la soja i els seus derivats ajuden a reduir els símptomes típics de la menopausa. 
És una beguda adequada per celíacs ja que no conté gluten. 

 

BEGUDA DE CIVADA 

La beguda de civada conté també proteïnes d’excel·lent qualitat, tot i que en menor quantitat que en la llet de vaca i la beguda de soja. Aporta pocs greixos, i de bona qualitat: àcids grassos saludables. És de fàcil digestió i per tant, adequada per persones amb digestions difícils i pesades. 

 

BEGUDA DE FRUITS SECS 

La beguda d’ametlles i la d’avellanes són les menys calòriques i el seu perfil lipídic és adequat.
La beguda d’ametlles, per a la propietat astringent de les ametlles, està indicada en casos de diarrea per a substituir la llet de vaca. 
És una beguda adequada per celíacs ja que no conté gluten. 

 

BEGUDA D'ARRÒS

La beguda d’arròs té un alt contingut en carbohidrats –sense portar sucres afegits-, per tant, caldria considerar i adaptar el consum en diabètics. 
Té un baix contingut en greix i és prioritàriament greix saludable. Indicada en casos de diarrea per a substituir la llet de vaca. 
També és adequada per persones celíaques ja que no conté gluten.

En conclusió; les begudes vegetals poden ser una opció en totes aquelles persones que volen reduir el consum d'aliments d'origen animal. Tot i que, em de deixar ben clar, que la llet de vaca és un aliment que també és molt adequat nutricionalment i si es vol consumir, no hi hauria problema a menys que existeixi una intolerància a la lactosa o al·lèrgia a la proteïna de vaca. 

No obstant, les begudes vegetals, de manera natural no contenen calci ni vitamina D, per tant, una bona recomanació seria comprar-les enriquides en calci, Vitamina D i sense sucres afegits.

Autor:


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

OLI DE COCO, ÉS SALUDABLE?

BEGUDES VEGETALS

L'oli de coco s'ha posat molt de moda a causa del seu elevat contingut d'àcids grassos saturats de cadena curta (AGM)

Continuar llegint

Alimentació per a esportistes

BEGUDES VEGETALS

Els beneficis de l'exercici físic per a la salut són nombrosos i cada vegada més persones fan exercici físic de manera rutinària.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +