PROBIÒTICS EN DIETA FODMAP

categoría

16 desembre 2021La Síndrome de l’Intestí irritable (SII) és el trastorn funcional més freqüent i s’estima que afecta el 15% de la població. El diagnòstic de la Síndrome d’Intestí Irritable (SII) es basa en la presència de símptomes gastrointestinals crònics amb l’absència d’una malaltia orgànica subjacent. Es caracteritza pel dolor o desconfort abdominal associat a canvis d’hàbit intestinal freqüent en dones joves.

Es necessari l’ús de probiòtics en una dieta baixa en FODMAP?

FODMAP és l’acrònim que, des de la Universitat de Monash (Austràlia), van rebre els aliments rics en oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables.

Fent referència, a un grup d’Hidrats de Carboni de Cadena Curta (HCCC) fermentables que comparteixen tres propietats funcionals i contribueixen a la disminució de símptomes dels diferents Trastorns Gastrointestinals Funcionals (TGIF), els quals s’han estudiat principalment en pacients amb el Síndrome de l’Intestí Irritable (SII).

Què és LA SÍNDROME DE L’INTESTÍ ITTITABLE?

La Síndrome de l’Intestí irritable (SII) és el trastorn funcional més freqüent i s’estima que afecta el 15% de la població.

El diagnòstic de la Síndrome d’Intestí Irritable (SII) es basa en la presència de símptomes gastrointestinals crònics amb l’absència d’una malaltia orgànica subjacent. Es caracteritza pel dolor o desconfort abdominal associat a canvis d’hàbit intestinal freqüent en dones joves.

La patogènesis del SII és complexa i involucra múltiples factors que poden dificultar el tractament. Alguns factors inclouen: l’alteració de la motilitat gastrointestinal, l’augment de la fermentació, la hipersensibilitat visceral i la desregulació de l’eix neuro-entèric.

Convé ressaltar que, hi ha diversos estudis que mostren la relació entre la Síndrome de l’Intestí Irritable (SII) i la dieta, i es recomanen alguns ajustos dietètics per reduir els símptomes.

D’una banda, durant els últims anys, hi ha hagut un nombre considerable d’estudis que demostren que una dieta baixa en FODMAP durant 4-8 setmanes té un efecte significatiu, reduint entre un 50 i un 80% els símptomes. D’altra banda, s’ha vist que existeix una forta evidència que suggereix que els canvis en la microbiota fecal tenen un fort impacte en la patogènesis del Síndrome de l’Intestí Irritable.

Per tant, en base a aquest argument, els probiòtics han estat utilitzats durant molt de temps pel tractament del SII. No obstant, la dieta baixa en FODMAP i els probiòtics habitualment s’han indicat per separat en el tractament.

Com a conclusió, diversos estudis demostren que suplementar amb probiòtics la dieta baixa en FODMAP, la qual presenta efectes altament positius sobre els símptomes de tots els subtipus del Síndrome de l’Intestí Irritable (SII), no aporta una contribució addicional a la resposta als símptomes ni a l’adherència a la dieta.

En conseqüència, com sempre, el millor tractament és la INDIVIDUALITZACIÓ en cada cas en concret per valorar, si a més del tractament d’una dieta BAIXA EN FODMAP, es necessari, addicionar suplements nutricionals com els probiòtics.

 

Autor:


Dietista – Nutricionista Experta en Immunonutrició Especialitzada en intoleràncies alimentàries i vegetarianisme Responsable Unitat de Nútrició en la dona (SOP, fertilitat,...) embaràs i lactància.


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Coach nutricional Especialista en Nutrició Esportiva Especialista en intoleràncies alimentàries i al·lèrgies Coordinació unitad d' obesidad


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog


Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +