SUPLEMENTACIÓ DURANT L'EMBARÀS

categoría Nutrició

06 maig 2021L’embaràs és una situació extraordinària pel cos de la dona on les seves necessitats nutricionals es veuen augmentades per tal d’abastir-la tant a ella com al nadó.

 

Els micronutrients, és a dir vitamines i minerals, seran essencials per un bon desenvolupament de l’embrió i per una correcte evolució del l’embaràs, sobre tot durant les primeres setmanes de gestació.

És per això, que des de la Organització Mundial de la Salut es recomana promoure una bona alimentació de la mare, suplementant aquells micronutrients essencials dels quals fàcilment se’n pot fer dèficit.

Quin són aquests nutrients?

Pel que fa a les vitamines, l’àcid fòlic (vitamina B9) serà de vital importància pel desenvolupament del tub neuronal del fetus juntament amb la vitamina B12.

L’àcid fòlic també ajudarà a prevenir cardiopaties congènites o reduir el risc d’avortaments espontanis, entre d’altres.

Les vitamines A, C i D també s’hauran de tenir en compte, doncs el seu dèficit està relacionat amb risc de preeclàmpsia, avortament o raquitisme.

La seva suplementació, però només serà necessària en cas que la mare presenti valors baixos

tot i que en molts suplements trobem dosis de Vitamina D doncs amb l’estil de vida actual, l’exposició al sol i la seva ingesta, no en són suficients.

En relació amb els minerals, un elevat percentatge de dones en edat fèrtil presenten dèficit de Ferro (anèmia); en aquests casos haurem d’assegurar arribar a les dosis mínimes a través de suplementació.

Referent al Calci, si la mare no assegura una ingesta mínima de tres racions de làctics al dia, s’haurà de considerar suplementar també en aquest mineral per tal de reduir el risc de preeclàmpsia.

També serà molt important durant el tercer trimestre, coincidint amb la mineralització del fetus. Caldrà aportar la quantitat necessària de calci doncs la gestant podria patir una descalcificació que es veurà agreujada durant el període de lactància.

De manera natural, la gestació ajuda a que la seva absorció sigui més eficient però, caldrà vigilar, sobre tot en aquelles dones a qui se’ls hi hagi pogut recomanar l’eliminació de làctics de la dieta.

El Iode serà essencial pel correcte funcionament de la tiroides de la mare que a l’hora participarà del desenvolupament del sistema nerviós del fetus doncs, la seva glàndula tiroides no funcionarà fins superades les primeres 20 setmanes de gestació.

Per últim el Zenc es trobarà en molts suplements preconcepció doncs s’ha vist que està implicat en els processos de fertilitat i promourà una correcta divisió cel·lular i desenvolupament de l’embrió i el fetus.

Quan començarem aquesta suplementació i fins quan l’haurem de prendre?

De manera general, s’aconsella que la ingesta de suplements d’àcid fòlic s’iniciï mínim un mes abans de la concepció i es realitzi durant tota l’etapa de l’embaràs.

Pel que fa als altres micronutrients, seran recomanats per l’especialista després d’avaluar l’estat de salut de la gestant i valorant els nivells que presenti.

Autor:


Dietista – Nutricionista Experta en Immunonutrició Especialitzada en intoleràncies alimentàries i vegetarianisme Responsable Unitat de Nútrició en la dona (SOP, fertilitat,...) embaràs i lactància.


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Neurotensina: Un nou marcador per predir el risc d'Obesitat futura

SUPLEMENTACIÓ DURANT L'EMBARÀS

Noves dades publicades a la revista Nature indiquen que la neurotensina podria servir per combatre l'obesitat futura.

Continuar llegint

Et convidem al Fòrum Dexeus Mujer

SUPLEMENTACIÓ DURANT L'EMBARÀS

El proper dijous 28 de maig, amb motiu del Dia Mundial de la Salut de la Dona, s’inaugura a l’Hospital Quirón-Dexeus el Fòrum Dexeus Mujer 2015. Es tracta d’un esdeveniment obert al públic on diferents professionals sanitaris realitzaran xerrades participatives sobre temàtiques relacionades amb la salut de la dona.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +