BONES NOTÍCIES EN LA PREVENCIÓ DE LA DIABETIS TIPUS 1

categoría Diabetis

19 març 2021És un repte, un anhel que persegueix la medicina: prevenir per no haver de curar, especialment aquelles malalties cròniques que no tenen curació com la diabetis.

La diabetis tipus 1 és una malaltia autoimmune en la qual es produeix una destrucció de les cèl·lules productores d'insulina del pàncrees (les cèl·lules beta) per un atac del cos contra el propi cos.

 

Al diagnòstic de la malaltia ja s'ha destruït un elevat percentatge de cèl·lules beta, però encara queden algunes, se les anomena "reserva" del pàncrees i es pot mesurar en sang determinant el "pèptid C" que és un fragment format en la producció d'insulina.

 

Els familiars de pacients amb diabetis tipus 1 tenen més risc de patir-la, aquest risc es pot avaluar mesurant els autoanticossos propis de la diabetis tipus 1 (el autoanticòs és una proteïna que el cos ha fabricat anòmalament contra el cos i la que genera l'atac autoimmune ).

 

Els fàrmacs que modulen la resposta immune, com el Teplizumab, són candidats a evitar que es produeixi aquest atac contra estructures pròpies i podrien ser preventius de diabetis. El Teplizumab és un anticòs monoconal anti-CD3.

 

Doncs bé, en 76 pacients entre 8 i 49 anys familiars de pacients amb diabetis tipus 1 i que van donar positiu per dos o més autoanticossos relacionats amb la diabetis tipus 1, el 50% dels assignats a l'atzar a un únic cicle d'infusió de 14 dies de teplizumab van romandre lliures de diabetis en una mitjana de seguiment de 923 dies (3 anys aprox), en comparació amb només el 22% dels que van rebre infusions de placebo (índex de risc, 0,457; p = 0,01).

 

El grup de teplizumab va tenir una àrea de pèptid C mitjana major sota la corba en comparació de placebo, el que reflecteix una millor funció de les cèl·lules beta (1,96 enfront de 1,68 pmol / ml; p = 0,006).

 

Els nivells de pèptid C van disminuir amb el temps en el grup de placebo, però es van estabilitzar en els que van rebre teplizumab (p = 0,0015).

 

En conclusió: un sol cicle de teplizumab va retardar la dependència de la insulina en aquesta població d'alt risc durant aproximadament 3 anys en comparació amb el placebo".

 

Aquests resultats suposen una gran esperança en la prevenció i potser el maneig a el debut d'aquesta malaltia i qui sap si aviat podrem aplicar aquestes troballes a programes de prevenció

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Els ous: nutritius i beneficiosos. I la llet o el yogur sencer potser no tan perjudicials ...

BONES NOTÍCIES EN LA PREVENCIÓ DE LA DIABETIS TIPUS 1

Els consum d’ous i d’algun producte làctic sencer podrien reduir el risc de diabetis La diabetis mellitus tipus 2 (DM2) és un trastorn metabòlic que es caracteritza per hiperglucèmia (nivells de sucre en sang elevats) amb presencia de resistència a la insulina i dèficit d'insulina. La diabetis de tipus 2 està estretament relacionada amb l'obesitat i la seva prevalença està en augment.

Continuar llegint

M'han diagnosticat Diabetis tipus 1 en edat adulta. És possible?

BONES NOTÍCIES EN LA PREVENCIÓ DE LA DIABETIS TIPUS 1

En general, tenim el concepte que la Diabetis tipus I (anomenada també juvenil o insulinodependent) és un tipus de Diabetis que només apareix en nens o adolescents. Però l'aparició de diabetis tipus 1 després dels 30 anys també és possible i, sovint, es diagnostica erròniament com diabetis tipus 2.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +