ELS NIVELLS DE GLUCOSA TENEN IMPORTANCIA EN EL PRONOSTIC DELS PACIENTS HOSPITALITZATS PER COVID 19

categoría Diabetis

23 abril 2020



Es conclou que la diabetis és un predictor de mortalitat, però la hiperglucèmia aguda i descontrolada (hi hagués o no diagnòstic de diabetis anterior) és un predictor molt més potent.

Amb el pas dels dies, i evidenciant els esforços que s’està fent en recerca a nivell mundial, cada vegada son més els estudis que ens permeten conèixer una miqueta millor la COVID19.

Una nova investigació situa la hiperglucèmia, en individus amb o sense diabetis prèvia, com a factor predictor de la mortalitat en pacients hospitalitzats per COVID19.

La febre, la pneumònia i altres problemes respiratoris, s’emporten la majoria d’esforços en l’atenció dels pacients amb COVID 19. És molt probable que la monitorització de la glucèmia no sigui una prioritat en molts casos, però pot tenir més importància de la que es creu. 

L’estudi, de caire observacional, s’emmarca en 88 hospitals nord- americans durant tot el mes de març de 2020. Varen observar 1122 pacients hospitalitzats amb COVID 19, dels quals 451 tenien diabetis o presentaven hiperglucèmia. Es van considerar amb diabetis prèvia els que tenien una HbA1c > 6,5%, i amb hiperglucèmia aguda, quan l’HbA1c < 6,5% o desconeguda, però presentaven, com a mínim, dos valors de glucèmia capil·lar  > 180mg/dl en 24h.

Els resultats van mostrar que tots aquells amb diabetis o bé hiperglucèmia durant l’ingrés, tenien una taxa de mortalitat quatre vegades superior respecte els que no tenien dites condicions, un 28,8% respecte un 6,2%. I aquest increment de mortalitat, ascendia a disset vegades més, per aquells pacients que van desenvolupar hiperglucèmia durant l’ingrés, sense haver-ne presentat abans.

Percentualment, dins el grup d’estudi, la taxa de mortalitat en els pacients va ser diferent, en el cas de la hiperglucèmia aguda va ser del 41,7% i pels ingressats amb diagnòstic de diabetis d’un 14,8%.

També cal concretar que d’aquests pacients, un 59% eren homes i la franja d’edat mitja era de 61 anys pels pacients sense diabetis ni hiperglucèmia i de 65 anys pels pacients amb diabetis o hiperglucèmia.

Aquestes dades, posen de manifest la importància del control glucèmic durant l’atenció del pacient amb COVID19.

Tot i que, efectivament es conclou que la diabetis és un predictor de mortalitat, la hiperglucèmia aguda i descontrolada (hi hagués o no diagnòstic de diabetis anterior) és un predictor molt més potent.

En acord a aquests resultats, els experts recomanen la monitorització de la glucèmia i el manteniment d’aquesta per sota de 180mg/dl. Acceptant, la teràpia amb insulina, tant bolus-basal com la infusió contínua en pacients més crítics.  La hiperglucèmia en context de malaltia es freqüent, i cal considerar-la com una complicació més de la COVID 19, així com ja va demostrar ser-ho a l’epidèmia del SRAS del 2003.

Una altre conclusió d’aquesta observació, és la gran xifra de diabetis tipus 2 no diagnosticada, desconeguda pel pacient. Això mateix es va constatar a l’estudi Di@bet.es en població espanyola publicat al 2012 que va demostrar que un 14% de la població adulta té diabetis, però només ho sabien la meitat (taxa del 7% de diabetis diagnosticada).

L’estudi que us hem presentat d’hiperglucèmia en COVID, tot i ser molt prematur i amb alguns buits metodològics, deixa clara la importància de control glucèmic durant el curs de la COVID19, per tant CAL monitoritzar tots els pacients.

A banda de múltiples preguntes que s’hi pot plantejar als científics; es vol destacar la importància de la normoglucèmia per al correcte funcionament de l’organisme. En el cas de que la diabetis sigui coneguda, podeu comptar amb ENDOCS per al control metabòlic d’aquesta. De no ser així, el millor sempre serà la prevenció mitjançant el seguiment d’un estil de vida saludable, i estar al dia amb les revisions mèdiques pertinents.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Sistema FLASH (Freestyle Libre)

ELS NIVELLS DE GLUCOSA TENEN IMPORTANCIA EN EL PRONOSTIC DELS PACIENTS HOSPITALITZATS PER COVID 19

El sistema de monitorització flash (flash) està indicat per mesurar els nivells de glucosa en el líquid intersticial en subjectes amb diabetis mellitus.

Continuar llegint

EDULCORANTS ARTIFICIALS

ELS NIVELLS DE GLUCOSA TENEN IMPORTANCIA EN EL PRONOSTIC DELS PACIENTS HOSPITALITZATS PER COVID 19

Els edulcorants artificials o substituts del sucre, són substàncies que s’utilitzen reemplaçant el sucre de taula per a endolcir aliments i begudes. Tot i així, d’un temps ençà la polèmica sobre la seguretat d’aquestes substàncies va en augment.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +