COVID - 19 i Diabetis Mellitus

categoría Diabetis Nutrició

06 abril 2020La situació actual provocada per la COVID-19 fa que tots i totes estiguem més preocupats per la nostra salut. És comprensible, que aquells qui ja pateixen una malaltia crònica com pot ser la diabetis mellitus, tinguin més interrogants sobre aquesta pandèmia i quina és la millor manera de cuidar-se.

La COVID-19 és una malaltia infecciosa vírica que es manifesta principalment amb febre, tos, cansament, diarrea o amb modificacions en la percepció d’algunes propietats organolèptiques (com l’olor o el gust). La transmissió d’aquesta malaltia es produeix a través de petites gotes en aerosol que s’emeten quan una persona infectada parla, esternuda o tus. Pot produir-se de manera directe, a través de l’aire, o indirecte, tocant superfícies on aquestes gotetes hagin quedat dipositades i després tocant-se el nas, la boca o els ulls.

Des de l’inici de la pandèmia, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) senyala col·lectius de risc a desenvolupar complicacions o patir amb més gravetat la malaltia. En aquest, s’inclouen les persones majors de 65 anys i persones afectes d’altres condicions mediques subjacents, com ara la hipertensió arterial, problemes cardíacs o la diabetis. Això a provocat que els pacients amb diabetis no s’hagin quedat indiferents, generant certa incertesa.

Tenir diabetis és un factor de risc en si mateix?

En primer lloc, caldrà especificar a quin tipus de diabetis mellitus ens referim; diabetis mellitus tipus 1 o diabetis mellitus tipus 2.

I en segon, tot dependrà del control metabòlic que el pacient presenti en aquell moment. El control metabòlic de la diabetis, així com les possibles complicacions agudes o cròniques associades, és un factor a tenir en compte per a qualsevol episodi infecciós, provocat per coronavirus o per algun altre patogen. Donat que serà important tant per les possibilitats de contagi com per l’evolució clínica de la malaltia infecciosa.

Aleshores, què he de fer si tinc diabetis?

Com s’apuntava en el punt anterior, el control metabòlic de la malaltia és el que realment determinarà que el fet de tenir diabetis pugui suposar un factor de risc per a presentar complicacions durant la COVID - 19. Així doncs, la primera recomanació serà optimitzar-lo al màxim.

Les nostres recomanacions per fer-ho son:

  • Procuri seguir una dieta equilibrada i saludable, tant si ja en té una d’específica i personalitzada com si no. Valori l’opció de demanar ajuda a les nostres dietistes – nutricionistes especialitzades per a que li dissenyin un pla nutricional adaptat.
  • Mantingui’s actiu i en forma. Aprofiti al màxim l’espai del que disposi a casa per a caminar i moure’s. Pot utilitzar vídeos de la xarxa per a realitzar exercici.
  • Segueixi estrictament el tractament farmacològic que tingui prescrit.
  • Consideri contactar de forma telemàtica amb el seu equip d’endocrinologia i nutrició per a qualsevol necessitat que pugui tenir. Si ja tenia una visita de control concertada, procuri mantenir-la de forma telefònica.
  • Asseguri’s que disposa de tota la medicació i material necessari per l’autocontrol de la diabetis. Sigui previsor.
  • Segueixi amb les mesures de prevenció generals indicades per a tota la població.

 

A ENDOCS seguim treballant de manera telemàtica per a acompanyar els nostres pacients durant aquesta situació tan extraordinària. No dubti en posar-se en contacte amb nosaltres via Whatsapp, telèfon o correu electrònic per a qualsevol necessitat que tingui.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

SUC PREMSAT EN FRED: La nova "moda" per consumir fruites i verdures

COVID - 19 i Diabetis Mellitus

Després de la moda dels sucs "Detox" o Sucs verds, recentment ha aparegut al mercat una nova gamma de sucs caracteritzats per elaborar-se amb la tècnica de premsat en fred, també anomenats cold pressing.

Continuar llegint

Afecta l’edat en que es diagnostica la diabetis mellitus tipus 2 al control d’aquesta?

COVID - 19 i Diabetis Mellitus

Els pacients diagnosticats de diabetis mellitus tipus 2 (DM2) en edats joves, tenen menor probabilitat d’aconseguir un bon control glucèmic durant el primer any, en comparació amb els diagnosticats a edats més avançades.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +