Suplements per la diabetis tipus 2

categoría Diabetis

08 abril 2020Existeixen plantes o extractes d'aquestes que podrien ser utilitzats com a complement del tractament habitual de la diabetis tipus 2

Recordem què és la diabetis tipus 2 

La diabetis tipus 2 és el tipus de diabetis més prevalent, un 90-95% dels casos mundials d’aquesta patologia. Té una base genètica, però és fortament modulada pels factors ambientals: mala alimentació, sedentarisme, mal descans, entre altres. Aquests factors anteriors estan molt relacionats amb l’augment de pes, de greix corporal i especialment de greix visceral (greix localitzat al tronc superior i que envolta els òrgans, afectant-los). Això, alhora el que fa és juntament amb aquesta predisposició genètica, provocar alteracions en l’acció i/o la producció d’insulina.

 

Com es tracta la diabetis tipus 2?

En la majoria dels casos i en fases tempranes de la malaltia, és suficient amb perdre pes (si és necessari) i millorar el nostre estil de vida (alimentació i activitat física). De fet, amb aquests, podem arribar a aconseguir una remissió de la malaltia.

No obstant, amb el pas del temps, o inclús des de fases tempranes, el pàncrees pot funcionar menys i això fa que aquesta base del tractament no sigui suficient. Aleshores és quan toca afegir fàrmacs hipoglucemiants.

Dins els fàrmacs hipoglucemiants actualment usats en el tractament d’aquesta malaltia hi ha: fàrmacs que milloren l’acció de la insulina, altres que afavoreixen la producció i secreció d’aquesta hormona, altres que redueixen l’absorció d’hidrats de carboni (metformina, tiazolidindiones, inhibidors alfa-glucosidasa, anàlegs de GLP-1, inhibidors de l’enzim DPP4, inhibidors del SGLT2, sulfonilurees, glinides), o la pròpia insulina, quan estaríem parlant d’un tractament substitutiu.

No obstant, aquests fàrmacs no estan exempts d’efectes secundaris. Això, junt amb l’interès creixent de la població vers els suplements nutricionals, i la trista visió de que els casos de diabetis actuals no paren de créixer i molts d’ells estan mal controlats; fa plantejar-se l’eficàcia que poden tenir els complements alimenticis en el tractament de la diabetis tipus 2, i s’hipotetitza que podrien associar-se a menys efectes adversos, però és un aspecte que cal estudiar.

 

Suplements hipoglucemiants estudiats

Existeixen varies plantes o extractes d’aquestes que han sigut estudiats, amb resultats força prometedors en el tractament d’aquesta patologia.

Com veurem, els efectes d’aquests, generalment estan mediats pels fitoquímics. Són uns components biològicament actius en el regne vegetal que tenen efectes beneficiosos per la salut, però que no són nutrients essencials per l’organisme. Concretament, en els exemples següents que veurem, els fitoquímics que exerceixen aquestes funcions són els flavonoids, compostos fenòlics i els alcaloids.

Curcumina

Prové de la cúrcuma, una espècie ampliament usada gastronòmicament, però també a nivell terapèutic. A la curcumina se li atribueixen, i estan estudiant, propietats antiinflamatòries, antioxidants, antivirals i anticancerígenes.

Alguns estudis en humans demostren que la suplementació amb curcumina pot reduir la HbA1c (resum del control glucèmic dels últims 3 mesos) i millorar els nivells de lípids en sang. Aquest efecte, suggereixen és degut a una estimulació de la oxidació d’àcids grassos lliures, que habitualment són excessius en sang en persones amb diabetis tipus 2, i són els causants de la resistència en l’acció de la insulina.

No obstant, encara s’ha d’estudiar quina seria la dosis i la forma d’administració d’aquesta per assegurar la seva viabilitat, seguretat i major efecte.

Silimarina

És un extracte de les llavors del card marià.

L’evidència científica demostra que la silimarina és capaç de millorar el control glucèmic en persones amb diabetis tipus 2, així com els nivells de lípids en sang o paràmetres de funció hepàtica. Tanmateix, també exerceix efectes beneficiosos, protectors, en persones sense diabetis. Aquest últim fet el que demostra és que és capaç de reduir els nivells de glucosa, però sense provocar hipoglucèmies.

Es suggereix que el mecanisme pel qual la silimarina exerceix aquests beneficiosos efectes és un augment en la producció i l’activitat de la insulina produïda pel pàncrees, gràcies a l’efecte antioxidant, i per tant protector, sobre les cèl·lules.

Pycnogenol

Extracte del còrtex del pi marí francès. Semblant als anteriors, falta evidència per esclarir quina seria la millor dosis per a què exerceixi els seus efectes demostrats en alguns estudis. A part, es suggereix que els seus efectes sobre la millora del control glucèmic en diabetis tipus 2 dependràn del control que tingui previ al tractament la persona afectada.

No obstant, a diferència dels comentats fins ara, i degut al seu mecanisme d’acció, pot provocar alguns efectes secundaris com molèsties digestives. Doncs, la seva funció seria reduir l’absorció d’hidrats de carboni a nivell intestinal (inhibidor de l’alfa glucosidasa).

Berberina

És potser un dels suplements més escoltats pel tractament de la diabetis, i no és per menys, ja que els resultats són molt favorables. Inclòs, hi ha un estudi on es compara els efectes de la suplementació amb aquesta versus la presa de metformina, demostrant una eficàcia similar.

També com l’anterior, pot provocar alguna molèstia digestiva ja que es pensa que redueix l’absorció d’hidrats de carboni. Però, sembla que es coneix la dosis que produeix els mínims efectes secundaris. Altres mecanismes d’acció que se li poden associar: millorar la sensibilitat a la insulina (augmentant l’expressió dels receptor d’aquesta a les cèl·lules), reduir els nivells de lípids sanguinis, i modificar la flora intestinal.

A part dels efectes descrits, també s’ha relatat que pot ser capaç de reduir l’augment de pes (interessant per a persones amb sobrepès o obesitat), millorar el perfil lipídic i exercir un efecte antiinflamatori.

Berberol

Tot i que no molt conegut al nostre territori, és un suplement elaborat amb la mescla d’un extracte que conté silimarina, i un altre que conté berberina.

Si ja hem vist del que són capaços aquests per separat, podem ja deduir que junts tindran un efecte beneficiós. De fet, es suggereix que l’efecte és millor ja que la presencia de silimarina augmenta la disponibilitat i per tant, la funció de la berberina.

Catequines

Són substàncies amb funcions antioxidants, antiinflamatòries i anticancerígenes ja conegudes i que estan presents en el té verd i el té negre.

Els estudis existents no semblen tant favorables com per les substàncies comentades fins ara, però també ho són. Tot i que hi ha estudis en els que el control glucèmic no millora de forma significativa, altres demostren que en persones que tenen excés de pes sí ho fa. Això pot ser degut a què sembla que les catequines contribueixen a la reducció del greix corporal, fet que fa que la síntesis d’insulina millori.

Resveratrol

És un fitoquímic que habitualment s’extreu de la llavor i la pell del raïm. I igual que alguns dels anteriors, se li atribueixen des de fa temps funcions anticancerígenes, antiinflamatòries, antioxidants i anti-“aging”.

Els resultats dels estudis en persones amb diabetis són controvertits, alguns positius, altres neutres, i sembla ser per el disseny de l’estudi: tant la dosis, com el nombre de persones en les que s’ha provat aquest component.

 

Traient conclusions...

Sembla que les substàncies per a les que es té major evidència científica sobre la seva seguretat i eficàcia són la silimarina, la berberina i el berberol. Pels altres, sembla que fan falta més estudis per a treure conclusions ja que els existents no compleixen amb els criteris de qualitat suficients.

Sí és rellevant comentar, que donat que els efectes hipoglucemiants que exerceixen són deguts a les propietats antioxidants d’aquests productes, són més efectius com més d’hora s’usin des del diagnòstic de la diabetis.

Tanmateix, cal dir, que aquests productes no estarien pensats per substituir la teràpia habitual de la diabetis, especialment l’activitat física i l’alimentació saludable, sinó com a complement quan aquests no siguin suficients.

 

Abans de prendre qualsevol decisió de tractament, consulta amb el teu dietista-nutricionista i el teu endocrinòleg.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Suplements per la diabetis tipus 2

Suplements per la diabetis tipus 2

Existeixen plantes o extractes d'aquestes que podrien ser utilitzats com a complement del tractament habitual de la diabetis tipus 2

Continuar llegint

El pàncrees artificial: un somni no tan llunyà.

Suplements per la diabetis tipus 2

El pàncrees artificial és un sistema que proporciona el control automàtic de les xifres de glucosa en sang. Está format d'un sensor de glucosa, un transmissor de la informació, un sistema de infusió contínua d’insulina (habitualment subcutani) i un algoritme de control que interpreta l’entrada de la xifra aportada pel sensor y decideix la quantitat de insulina a administrar. Actualment, la comercialització d’una primera generació de pàncrees artificials, ja és una realitat.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +