LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

categoría Diabetis

01 abril 2020La diabetis gestacional afecta entre un 5-15% de les dones embarassades a Espanya. En el nostre Hospital Dexeus, dades dels últims 10 anys, indiquen que la prevalença és del 10%

La diabetis gestacional afecta entre un 5-15% de les dones embarassades a Espanya. En el nostre Hospital Dexeus, dades dels últims 10 anys, indiquen que la prevalença és del 10%. La Diabetis gestacional és la que apareix per primera vegada durant la gestació i que, en la gran majoria de casos, es normalitza després del part.

La diabetis tipus 2 és el tipus de diabetis més prevalent en la nostra societat i està molt relacionada amb els mals hàbits d'alimentació, el sobrepès i edats avançades.

En les pacients que han presentat diabetis gestacional, s'ha de portar un bon control d'alimentació, exercici i pes, per una major probabilitat d'aparició de diabetis tipus 2 al llarg de la vida.

Un estudi recent publicat en Diabetis Care, va examinar l'associació entre: durada de la lactància materna i incidència de diabetis tipus 2 en les dones amb antecedents de diabetis gestacional.

Els investigadors van incloure a 4.372 dones amb antecedents de diabetis gestacional amb l'objectiu de valorar la prevalença de diabetis tipus 2 passats 25 anys. L'historial de lactància es va obtenir mitjançant qüestionaris de seguiment per calcular la durada de la lactància. Es van recollir mostres de sang a una edat mitjana de 58 anys a través de l'Estudi de Diabetis i Salut de la Dona. Els criteris d'exclusió van ser: antecedents de càncer, malaltia cardiovascular o embaràs de naixement múltiple abans de l'embaràs.

Es van detectar 873 casos incidents de diabetis tipus 2. La mitjana d'edat va ser de 31.8 anys a el diagnòstic de diabetis gestacional i 49.8 anys per al diagnòstic de diabetis tipus 2. En concret, les dones que allargaven la lactància materna durant 2 anys, van tenir un 27% menys de risc d'aparició de diabetis tipus 2 que aquelles no van donar lactància materna. Una major durada de la lactància es va associar amb un menor risc de diabetis tipus 2, concentracions més baixes de HbA 1c, insulina en plasma en dejú i pèptid C. D'altra banda, la lactància materna pot ajudar a millorar els nivells de lípids en sang (moltes vegades augmentats durant la gestació) i millorar l'estat lipídic de la mare durant la lactància materna.


Podem concloure que, a major durada de la lactància, menor associació i risc de diabetis tipus 2 i millores en el perfil de biomarcadors metabòlics de glucosa entre les dones amb antecedents de diabetis gestacional.
Cal destacar també que, en aquest estudi, no es van determinar les complicacions associades a la diabetis, morbiditat i mortalitat en aquestes pacients.

Sabem que la lactància materna presenta molts beneficis tant per a la mare com per al nadó. La lactància materna ha de ser la primera opció, sempre que es pugui, en totes les pacients i, sobretot, per a aquelles que han presentat diabetis gestacional, a causa dels beneficis que presenta a llarg termini en la millora de les glucèmies i perfil lipídic.

A ENDOCS estem especialitzats en Diabetis Gestacional i tractem a les nostres pacients des de l'aparició de diabetis i postpart per poder donar-los les millors recomanacions mèdiques i nutricionals i així evitar l'aparició de diabetis tipus 2.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Nutricionista i educadora en diabetis


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

La importància de l'exercici físic en la diabetis tipus 2

LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

Fer exercici físic tant aeròbic com de força a dies alterns més de 150 minuts a la setmana pot ajudar a millorar el control metabòlic de les persones amb diabetis tipus 2

Continuar llegint

DIABETES EXPERIENCE DAY

LA LACTÀNCIA MATERNA ES RELACIONA AMB MENOR RISC D'APARICIÓ DE DIABETIS TIPUS 2

El Diabetes Experience Day (DED) és una trobada que acull a persones amb diabetis, familiars, associacions, comunitat mèdica, farmacèutiques, prescriptors, mitjans de comunicació i bloggers, institucions,... que busca compartir i enriquir la comunitat vinculada amb la diabetis. Verbs com educar, impactar, difondre, consolidar i implicar poden definir els principals objectius que té aquest acte. Enguany, s’ha celebrat la seva sisena edició a Castelló, i part del nostre equip hi va assistir aquest passat cap de setmana.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +