La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

categoría Diabetis Nutrició

13 novembre 2019Les begudes ensucrades incloent els sucs de fruita naturals i les begudes artificialment ensucrades augmenten el risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

S'ha realitzat una revisió de 3 estudis prospectius amb un nombre de mostra important (prop de 200.000 persones) per comprovar l'efecte que podien causar les diferents begudes ensucrades.

Es van mesurar els resultats dels 3 estudis en què es van avaluar dades com el pes, l'IMC, els canvis en l'estil de vida, la quantitat i tipus d'alimentació que cada participant consumia, etc.


Es va determinar que consumir més de mig got de begudes ensucrades, incloent sucs de fruita naturals, s'associava amb un 16-18% més de risc en l'aparició de diabetis tipus 2. No obstant això, aquelles persones que van substituir un got de beguda ensucrada per altres begudes sense sucre com aigua, cafè o te, se'ls va associar amb un risc de el 2 a l'10% menor de patir diabetis tipus 2.

Els resultats de l'estudi estan relacionats amb les recomanacions actuals de reduir al màxim possible el consum de sucres simples i reemplaçar les begudes ensucrades per begudes no calòriques com te, cafè o infusions sense sucre.

És important deixar enrere la falsa creença que els sucs de fruita naturals són saludables, l'OMS desaconsella el consum de sucs de fruita (fins i tot els naturals) a causa de l'impacte que generen en la salut com augment de glucèmia postprandial i augment de risc de certes patologies com obesitat i diabetis.

Una fórmula refrescant i apta per als amants de les begudes naturals són els sucs de verdures-hortalisses amb una mica de fruita (llimona, gerd, mitja fruita màxim) - el gaspatxo és un exemple clar però hi ha moltes opcions. Els coneguts "sucs verds" http://www.endocrino.cat/blog-endocrinologia.cfm/ID/5939/CAT/sucs-verds-sucs-detox-.htm són un altre exemple: ideal preparats amb tota la seva polpa i amb aigua per triturar. Aquest tipus de begudes poden ser ideals en la recuperació de l'exercici físic, pel seu elevat contingut mineral

Les recomanacions actuals per a la prevenció de l'aparició de la diabetis tipus 2 són: mantenir un pes adequat, seguir uns bons hàbits d'alimentació i la realització d'activitat física diària.

Si tens antecedents de diabetis o vols ajudar a prevenir la malaltia, acudeix a un Dietista-nutricionista especialista en diabetis.

 

Drouin-Chartier JP, Zheng Y, Li Y, Malik V, y cols. Changes in Consumption of Sugary Beverages and Artificially Sweetened Beverages and Subsequent Risk of Type 2 Diabetes: Results From Three Large Prospective U.S. Cohorts of Women and Men. Diabetes Care. 3 Oct 2019. pii: dc190734. doi: 10.2337/dc19-0734. PMID: 31582428. 

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Especialista en endocrinologia de la gestació


Dietista-Nutricionista Educadora en Diabetis Especialista en Nutrició Esportiva


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

El pàncrees artificial: un somni no tan llunyà.

La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

El pàncrees artificial és un sistema que proporciona el control automàtic de les xifres de glucosa en sang. Está format d'un sensor de glucosa, un transmissor de la informació, un sistema de infusió contínua d’insulina (habitualment subcutani) i un algoritme de control que interpreta l’entrada de la xifra aportada pel sensor y decideix la quantitat de insulina a administrar. Actualment, la comercialització d’una primera generació de pàncrees artificials, ja és una realitat.

Continuar llegint

El Protocol Nutricional Autoimmune, una possible ajuda per a pacients amb malalties autoimmunitàries?

La ingesta de begudes ensucrades, fins i tot sucs de fruita natural, vinculada a l'aparició de Diabetis tipus 2

El Protocol Autoimmune és un estil de vida que combina l’alimentació i hàbits saludables, i que pretén millorar la salut de les persones amb malalties autoimmunitàries. Val a dir que aquest protocol no ha assolit nivell d’evidència científica però ens el demana gent amb trastorns autoimmunitaris, especialment digestius, que no milloren amb la teràpia bàsica i provar-ho tampoc no perjudica.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +