03 abril 2019El nou monitor continu de glucosa amb sensor implantable

Seguint la temàtica de recents entrades al blog, us presentem un nou sistema de monitoratge continu de glucosa que és algo especial.

Fins al moment, i tal com s'ha comentat, els sistemes de monitorització contínua de glucosa estan formats per un sensor, un transmissor i un receptor. El primer d'ells és un filament flexible que inserit sota la pell (a nivell intersticial) recull les glucèmies a temps real. La durada del sensor dels sistemes comercialitzats fins ara va dels 6 dies als 14, implicant de 2 a 5 canvis de sensor mensuals.

 

Què és Eversense?

De Senseonics, comercialitzat a Europa per Roche, és un mesurador de glucosa a nivell intersticial implantable i amb una durada de fins a 180 dies (6 mesos), estudiant la possibilitat d'allargar-ho fins a 12 mesos.

El sensor s'insereix en la part superior del braç sense que es noti. Aquest, està dins d'una càpsula de 18.5mm de longitud i 3.5mm de gruix. La seva col·locació requereix d'una mínima incisió en un centre de salut per personal qualificat (a nivell ambulatori) i una posterior fixació amb Steri-Strips.

El sensor envia informació al transmissor mitjançant NFC, i aquest al receptor (telèfon intel·ligent) mitjançant Bluetooth.

 

Diferències amb altres sistemes de medició continua

  • Tècnica de lectura: els sistemes habituals utilitzen una reacció enzimàtica (glucosa oxidasa enfront de la glucosa intersticial) per fer les mesures de glucosa. A Eversense, el transmissor activa per radiofreqüència el sensor cada pocs minuts, l'antena del sensor rep aquesta energia i emet una llum LED. Aquesta llum LED activa un polímer sensible a glucosa, que emet una fluorescència proporcional a la concentració de glucosa a nivell intersticial. Finalment, el transmissor rep les dades de fluorescència i calcula el valor de glucosa i l'envia per bluetooth al mòbil.

 

  • Possibilitat de treure el transmisor: el transmissor està a sobre del sensor, adherit a la pell mitjançant un adhesiu però sense contacte físic amb el sensor. Això permet que es pugui treure el transmissor sense perdre el sensor, o bé, protegeix davant d'un possible "arrencada" del transmissor sense que això comporti la pèrdua del sensor com passa amb els sistemes que tenen el filament.

 

  • Transmisor inteligente: dins de la gamma de sistemes de monitorització continua de glucosa, sabem que la majoria disposen d'alertes davant de diferents situacions. Les alertes són generalment emeses pel receptor (aparell lector o smartphone), però, el transmissor de Eversense és capaç d'emetre diferents vibracions front a aquestes alarmes, fet que pot ser útil en cas d'oblit o disfunció del telèfon intel·ligent.

 

Eversense, disposa d'alertes configurables de glucosa alta o baixa, d'alertes predictives d'alt o baix, i alertes de velocitat de canvi de nivells de glucosa també configurables. Actualment només està autoritzat el seu ús per a majors de 18 anys.

 

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

UNITAT GREIXOS – PROTEÏNA (UGP)

Eversense

T’ha passat mai que has fet un sopar copiós, en el que has comptabilitzat correctament els hidrats de carboni, i de fet, la glucèmia postprandial a les 2h és acceptable però hores més tard la glucèmia et comença a pujar? Si aquest sopar era ric en greixos i proteïnes, és molt probable que els culpables siguin ells. Sovint passa amb la pizza, la truita de patates, les hamburgueses amb patates fregides, carn o peix amb salsa calòrica on hi suques pa,.. Sabies que els greixos i les proteïnes també poden augmentar la glucèmia? En ocasions és interessant fer-ne el càlcul, per fer-ho cal conèixer el concepte Unitat Greixos – Proteïnes (UGP).

Continuar llegint

VACUNACIÓ CONTRA LA COVID-19 EN PACIENTS AMB DIABETIS MELLITUS - SEGURETAT DE LA VACUNA ASTRAZENCA -

Eversense

La vacunació contra la COVID-19 és igual de segura per als pacients amb diabetis mellitus que per a la població general. Els assaigs clínics no han demostrat diferències en el seu efecte ni eficàcia, ni tampoc en els efectes secundaris provocats.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +