Teprotumumab per al tractament de la oftalmopatia tiroïdal

categoría Tiroides

20 novembre 2019Aquest nou fàrmac aporta noves esperances al tractament de la oftalmopatia tiroïdal

La oftalmopatia tiroïdal és una complicació produïda per la Malaltia de Graves http://endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/6187/CAT/oftalmopatia-tiroidea.htm

Fins ara, en casos moderats-greus, només es disposava de tractament amb corticoides a altes dosis endovenoses, radioteràpia i en alguns casos fàrmacs com Rituximab, amb resultats dispars i possibles efectes secundaris significatius.

En l'última reunió de l'ATA (American Thyroid Association), s'ha comentat un estudi publicat al 2017 (1), sobre un nou fàrmac molt prometedor en el tractament de la oftalmopatia tiroïdal moderada a severa anomenat Teprotumumab.

Teprotumumab és un anticòs monoclonal que actua inhibint el receptor de IGF-1, que és un factor de creixement dels teixits.

A la oftalmopatia tiroïdal es produeix una inflamació i proliferació dels teixits que envolten l'òrbita de l'ull i Teprotumumab ho bloquejaria.

Aquest assaig clínic va ser realitzat en 88 pacients que van ser aleatoritzats en 2 grups, un d'ells va rebre placebo i l'altre va rebre Teprotumab endovenós en 8 sessions cada 3 setmanes.

Els resultats que es van obtenir van ser que un 69% dels pacients tractats amb Teprotumumab, en comparació amb 20% dels que van rebre placebo, van presentar millora clínica en la puntuació d'escala de valoració clínica CAS (Clinical Activity Score), a la proptosis ocular (grau de sortida cap a fora de l'ull de l'òrbita) i en les escales de valoració de qualitat de vida. Posteriorment, es van revisar a la setmana 28, i van verificar que no hi va haver efecte rebot en aturar el fàrmac.

Com a efecte advers destacable va ser la hiperglucèmia en pacients amb diabetis, de manera que se'ls va haver d'ajustar la seva medicació crònica.

Per tot això, sembla que aquest fàrmac pot augurar un futur prometedor en el tractament de la oftalmopatia tiroïdal, potser iniciant una revolució amb altres noves molècules. Per exemple, s'estan estudiant noves dianes terapèutiques com poden ser els receptors de l'hormona TSH sobre receptors moleculars dels teixits implicats. No obstant això, es necessita aprofundir més en els mecanismes implicats en la malaltia i molts més estudis abans de la seva comercialització, però obre una nova finestra a l'esperança d'aquest tipus de pacients.

 

(1) Smith, T. et al. Teprotumumab for Thyroid-Associated Ophthalmopathy N Engl  J Med. 2017 May 04; 376(18): 1748–1761. doi:10.1056/NEJMoa1614949

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

Reunió anual científica en patologia tiroidea

Teprotumumab per al tractament de la oftalmopatia tiroïdal

Hem estat a la reunió d'experts de tiroides de la SEEN a Madrid

Continuar llegint

Unitat especialitzada multidisciplinar en ORBITOPATIA TIROIDEA

Teprotumumab per al tractament de la oftalmopatia tiroïdal

L’ oftalmopatia tiroidea és la manifestació extra-tiroidea més comú de l'hipertiroidisme. El seu tractament necessita d’un equip multidisciplinar. A Dexeus t’oferim un abordatge i tractament integral en el marc d’un equip colaboratiu multidisciplinar.

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +