Assaig clínic: dieta sense gluten i autoimmunitat tiroïdal

categoría Tiroides

20 novembre 2018Posem en marxa un estudi científic destinat a avaluar l'eficàcia d'una dieta sense gluten sobre l'autoimmunitat tiroïdal, i a identificar les possibles variables clíniques indicadores de resposta a la dieta sense gluten. Busquem pacients que vulguin participar

Què és la malaltia tiroïdal autoimmune?

La tiroïditis autoimmune, o tiroïditis de Hashimoto, és una autoimmunopatía mediada per cèl·lules T que afecta especialment a dones, i la incidència augmenta amb l'edat. Es caracteritza per un infiltrat linfo-plasmocitari a la glàndula tiroides i per la presència d'autoanticossos sèrics: anti-peroxidasa (AcTPO) i anti tiroglobulina (AcTG)1. El mecanisme causal es desconeix però s'atribueix a una predisposició genètica al costat d'un desencadenant ambiental1.

A aquests autoanticossos ocasionen una inflamació crònica que amb el temps causa hipofunció o hipotiroïdisme. En alguns casos els anticossos poden activar la glàndula i causen hiperfunció o hipertiroidisme http://www.endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/4584/CAT/que-es-quins-simptomes-dona-.htm, http://www.endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/4579/CAT/que-es-quins-simptomes-dona-l_hipertiroidisme-.htm

 

Quina relació té amb el gluten?

La malaltia celíaca és una autoimmunopatía en la qual hi ha una resposta anòmala de limfòcits Th1 al gluten, que comporta una infiltració limfocitària causant d'atròfia vellositària intestinal i malabsorció.

Els pacients amb celiaquia presenten malaltia tiroïdal autoimmune en un 15-30% de casos2, descrivint-se en ocasions la resolució de l'hipotiroïdisme subclínic amb la dieta sense gluten. Entre pacients amb malaltia tiroïdal la prevalença de malaltia celíaca seria del 5 al 15%, per això, alguns han recomanat el screening sistemàtic de celiaquia en pacients amb Hashimoto3. L'estreta relació entre malaltia celíaca i altres autoimmunopaties s'explica perquè comparteixen una base genètica común4,5.

La relació tiroide i gluten pot ser degut a la coexistència d'ambdues malalties i probablement no sigui aplicable a tots els pacients. Altres aspectes del gluten i d'altres proteïnes del blat com les AITs també podrien tenir relació.

 

Podria la dieta sense gluten millorar l’evolució de la malaltia tiroïdal?

Nombroses entrades no científiques a la xarxa asseguren una relació estreta i fins i tot causal entre gluten i malaltia tiroïdal autoimmune, clamant en molts casos la curació de la malaltia tiroïdal en excloure el gluten de la dieta. Aquestes asseveracions no tenen base científica avui dia.

 

Què diu l’evidència científica?

Kalikanin i cols. van estudiar la prevalença de IgGs específiques contra 12 antígens alimentaris incloent el blat, en pacients amb tiroïditis de Hashimoto, sense trobar diferències respecte a controls (excepte en IgGs anti ametlla i pruna)6.

Encara que plausible, no hi ha evidència científica que una dieta sense gluten millori l'autoimmunitat tiroïdal. Fins a la data, només un article científic amb una n molt baixa, ha analitzat els efectes d'una dieta sense gluten a 34 pacients. Però es tractaria de pacients amb possible malaltia celíaca en les que a priori cal esperar un efecte beneficiós de la dieta sense gluten7.

 

Per tant ... si tens malaltia tiroïdal autoimmune (anticossos positius)

T'animem a acudir a ENDOCS per a una valoració clínica i possible inclusió en l'estudi

Els resultats d'aquest estudi són esperats per tota la comunitat científica, ja que cal respondre científicament a la qüestió sobre la conveniència de retirar el gluten en la malaltia tiroïdal. Això pot tenir benefici per a vostè i altres pacients amb aquesta condició.

 

Per a més informació no dubti posar-se en contacte amb nosaltres.

 

  1. Chaker L, Bianco AC, Jonklaas J, Peeters RP. Hypothyroidism. Lancet. 2017; 390(10101):1550-1562
  2. Sategna-Guidetti C, Volta U, Ciacci C, Usai P, Carlino A, De Franceschi L, Camera A, Pelli A, Brossa C. Prevalence of thyroid disorders in untreated adult celiac disease patients and effect of gluten withdrawal: an Italian multicenter study. Am J Gastroenterol. 2001; 96(3):751-7
  3. Roy A, Laszkowska M, Sundström J et al. Prevalence of celiac disease in patients with autoimmune thyroid disease: a meta-analysis. Thyroid 2016; 26: 880-90.
  4. Kahaly GJ, Frommer L, Schuppan D. Celiac disease and endocrine autoimmunity - the genetic link. Autoimmun Rev. 2018 Oct 11. Epub ahead of print.
  5. Lundin KE, Wijmenga C. Coeliac disease and autoimmune disease genetic overlap and screening. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2015; 12: 507-15.
  6. Kaličanin D, Brčić L, Barić A, Zlodre S, Barbalić M, Torlak Lovrić V, Punda A, Boraska Perica V. Evaluation of Correlations Between Food-Specific Antibodies and Clinical Aspects of Hashimoto's Thyroiditis. J Am Coll Nutr. 2018 Sep; 28:1-8.
  7. Krysiak R, Szkróbka W, Okopień B. The Effect of Gluten-Free Diet on Thyroid Autoimmunity in Drug-Naïve Women with Hashimoto’s Thyroiditis: A Pilot Study. Exp Clin Endocrinol Diabetes. 2018.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Nutricionista i educadora en diabetis


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

25 de maig Dia Mundial de la Tiroide: t'oferim un control gratuït

Assaig clínic: dieta sense gluten i autoimmunitat tiroïdal

El 25 de maig se celebra el dia Mundial de la tiroide per conscienciar sobre la importància del diagnòstic precoç dels trastorns tiroïdals. Estarem al vestíbul de l'Hospital de 11:30 a 13 per oferir-vos una valoració gratuïta

Continuar llegint

Covid i tiroides // Covid i Addison

Assaig clínic: dieta sense gluten i autoimmunitat tiroïdal

Molts de vosaltres ens esteu preguntant si pel fet de tenir malaltia tiroidea (Hashimoto o Graves) o malaltia tiroidea autoimmune- si sou de risc si us infecteu per COVID

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +