TIROIDES I DIETA. PREGUNTES FREQÜENTS

categoría Nutrició Tiroides

18 novembre 2018Podem millorar la nostra malaltia tiroidea mitjançant la dieta?

Les malalties tiroïdals són una causa de consulta molt freqüent, destacant l'hipotiroïdisme, l'hipertiroïdisme i els nòduls tiroides. http://endocrino.cat/tiroides.cfm/ID/4576/CAT/tiroides-es-quina-funcio-te-.htm

És freqüent que els nostres pacients ens preguntin si hi ha alguna dieta, teràpia natural o suplementació amb micronutrients, vitamines o minerals que pugui millorar la salut tiroïdal.

Us oferim un resum de l'evidència científica disponible en el moment actual:


1. Per disminuir els títols de Autoanticossos a la tiroïditis crònica autoimmune.

No s'ha demostrat científicament a dia d'avui que retirar el sucre o el gluten de la dieta o amb l'administració de probiòtics es disminueixi el títol d'anticossos canviant el curs de la malaltia. No obstant això, hi ha petits estudis experimentals sobre això, però es necessiten estudis més potents que demostrin una efectivitat. El nostre equip té un estudi en marxa, posa't en contacte amb nosaltres si estàs interessat en participar.


2. Iode:
Es necessita una adequada quantitat de iode per a la correcta producció d'hormona tiroïdal. La dosi diària recomanada és d'uns 150microgr / dia en adults, 220 microgr / dia en embarassades i 290 microgr / dia en dones que donen lactància. Fonts dietètiques són la sal iodada, peix i marisc i alguns pans i cereals.
Persones amb dietes restrictives com ara els vegetarians, tindrien més risc de tenir una inadequada ingesta de iode ja que els vegetals no són una font rica en aquest.
De vegades els pacients ens pregunten sobre suplements de iode que contenen diverses vegades la dosi diària recomanada (per exemple càpsules de 500 micrograms) o algues com spirulina. Una dosi tan elevada de iode, en comptes de beneficiar, pot causar perjudici doncs pot induir un singlot / hipertiroïdisme, sobretot en habitants en àrees amb deficiència endèmica de iode o si hi ha malaltia tiroïdal preexistent. La ingesta excessiva crònica de iode pot induir la tiroïditis crònica autoimmune.

No obstant això, d'altra banda, queda demostrat el benefici en la salut tiroïdal de mesures de salut pública com yodar la sal en àrees endèmiques de deficiència de iode i suplementar amb suplements adequats en situacions especials d'augment de demanda com ho són l'embaràs i lactància .

3. Seleni:

La dosi diària recomanada és d'uns 55 microgr / dia. S'ha demostrat que l'administració de 200 microgr / dia durant 6 mesos millora la oftalmopatia tiroïdal en la Malaltia de Graves Basedow.

Alguns estudis han demostrat un benefici en la malaltia tiroïdal autoimmune amb la seva complementació. D'altra banda, també hi ha evidència que nivells baixos de seleni en dones europees s'han relacionat amb un augment del risc de goll (augment de mida de la tiroides) i nòduls tiroides. No obstant això, encara no hi ha prou evidència científica com per suplementar amb Seleni en pacients amb dietes variades i saludables per tractar el hipertiroïdisme per Greus, disminuir els títols de Autoanticossos o per promoure la salut tiroïdal.

4. Substàncies "bociògenes":

Es denominen així a aliments que poden produir un goll o augment de la mida de la glàndula tiroides com la coliflor, el bròquil i el kale (tant de moda últimament) perquè disminueixen la producció d'hormona tiroïdal, tot i que no hi ha estudis molt potents que demostrin aquesta relació a dia d'avui,

També destaquen productes derivats de soja com llet de soja, salsa de soja, tofu, miso ... perquè contenen isofavonas, que inhibeixen l'acció d'un enzim necessària per a la síntesi d'hormona tiroïdal. S'ha demostrat que un consum excessiu de soja augmenta el risc d'hipotiroïdisme o fins i tot fa que es necessiti més dosis d'hormona tiroïdal en comprimits com a tractament d'un pacient amb hipotiroïdisme.

No obstant això, la recomanació que donem als nostres pacients és que un consum d'aquests aliments que no sigui massiu, és segur i forma part d'una dieta variada i saludable.

5. Zinc, coure i magnesi.

A dia d'avui no hi ha estudis que avalin amb suficient evidència que la seva suplementació afavoreix la salut de la tiroides.

6. Vitamina D

En els últims anys ha augmentat considerablement el nombre de publicacions científiques sobre la influència de la vitamina D a la salut òssia, la resposta immune, possibles efectes antiinflamatoris, ... però encara no es disposa de suficients dades com per recomanar la seva suplementació com a tractament / prevenció de malalties tiroïdals. Cal més temps per poder arribar a conclusions més sòlides al respecte.

En resum, es pot dir que encara hi ha moltes àrees (com les dietes baixes en gluten o aliments denominats "immunògens", la suplementació amb minerals o vitamina D) que necessiten una major evidència científica abans de poder fer recomanacions sòlides.

En altres casos, com ara el seleni i el iode, s'aconsella un equilibri o mitjana.

Per la nostra banda, des del Servei d'Endocrinologia i Nutrició de Dexeus, seguirem revisant l'evidència disponible en cada moment per poder oferir als nostres pacients les millors cures i recomanacions actualitzades per a un òptim seguiment de les seves patologies. En aquest moment tenim en marxa un estudi que tracta de respondre científicament si l'exclusió del gluten de la dieta, millora la malaltia tiroïdal autoimmune, si estàs interessat en participar, si us plau posa't en contacte amb nosaltres.

Autor:


Cap de Servei @doctorasesmilo Especialista en endocrinologia de la gestació/reproducció Responsable Unitat d’hipòfisis Responsable Unitat de tiroides Co-cordinació de la Unitat d' Ovari poliquístic


Coordinadora Unitat càncer de tiroide Coordinadora Unitat de Nutrició Hospitalària Especialista en diabetis gestacional Especialista en malaltia tiroidea Especialista en diabetes tipus 2


Vols fer-nos una consulta Blog d'Endocrinologia i Nutrició?

Cercar en el Blog

També et pot interessar

NUTRICIÓ SALUDABLE: IDEES DE MENÚS AL CONFINAMENT

TIROIDES I DIETA. PREGUNTES FREQÜENTS

Ens trobem en una situació d'emergència en què passem les 24h del dia a casa. Això ens pot portar a menjar més quantitats (picar entre hores), comprar productes processats i poc saludables deixant-nos portar pels impulsos de menjar amb ANSIETAT o DE MANERA EMOCIONAL.

Continuar llegint

PREGUNTES FREQÜENTS EN EMBARÀS

TIROIDES I DIETA. PREGUNTES FREQÜENTS

Tot i la informació sobre les pautes i mesures de prevenció que cal aplicar durant l'embaràs, continuen existint nombrosos mites i dubtes sobre l'embaràs que poden portar a comportaments o precaucions contraproduents o innecessàries. Convé, per tant, resoldre els dubtes i desmentir aquests mites al voltant de l'embaràs

Continuar llegint

Este sitio web utiliza Cookies propias y de terceros. Si continua navegando, supone la aceptación de la instalación de las mismas. OK | Más información

Política de cookies +